Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Gastarbeiterii propagandei ruseşti

Gastarbeiterii propagandei ruseşti

Vestea că mii de mii de muncitori migranţi din R. Moldova sunt returnaţi de la Moscova m-a întristat mult. Pentru că cetăţenii plecaţi de nevoie de acasă în căutarea unui loc de muncă au fost deja loviţi de sărăcie şi şomaj şi nu este corect să mai fie loviţi din nou. Şi asemenea veşti îi lovesc nu doar pe ei, ci şi pe miile de membri ai familiilor lor, care îi aşteaptă şi care speră că cei dragi le vor trimite de o bucată de pâine.

Dar nu numai vestea loveşte în muncitorii migranţi, ci şi nişte detaşamente de jurnalişti care-şi câştigă banul din munci de dezinformare. Ieri în presa din Moldova şi din Rusia au apărut mai multe ştiri cu titlul “Mii de moldoveni care lucrează în Rusia au fost deportaţi”. Câteva instituţii de presă din Federaţia Rusă se citează una pe alta şi toate împreună citează ziarul Panorama din R. Moldova. Moskovski Komsomolet, Lenta.ru – toate spun că Panorama a spus că mii de migranţi moldoveni sunt returnaţi de la Moscova.

Maşinile propagandistice funcţionează. În toate aceste articole nu există nicio sursă citată, fie din Federaţia Rusă, fie din R. Moldova, care să explice cel puţin cifra din titlurile care notau “mii de cetăţeni moldoveni deportaţi”.

În schimb, aceste articole “informative” din presa rusă abundă în ameninţări fine că, la fel ca vinurile şi merele, şi muncitorii moldoveni sunt întorşi acasă din cauza apropierii R. Moldova de UE. “Îşi vor da oare seama autorităţile Moldovei şi se vor răzgândi oare cu privire la integrarea în Uniunea Europeană?”, se întreabă Gheorghe Ialanji, autorul articolului cu pricina din ziarul Moskovski Komsomoleţ. Tot el sugerează Rusiei ce să facă în continuare. “Cel mai probabil, Rusia va trebui să mizeze pe parlamentarele din 2014, susţinând unul dintre partidele tradiţionale de stânga”.

Personal contest valoarea jurnalistică a tuturor articolelor publicate ieri la această temă, care s-au limitat doar la citarea unui ziar care n-a publicat nimic despre muncitorii migranţi. Dar nu pot contesta isteria propagandistică pe care o creează acest “consorţiu jurnalistic antieuropean”.

Nu neg, o fi existând şi pericolul ca migranţii moldoveni să fie returnaţi masiv. Şi acest fenomen se poate întâmpla pentru că: autorităţile R. Moldova începând cu 1991 nu au reuşit să rezolve problema şomajului şi a sărăciei şi au lăsat oamenii să plece unde i-or duce ochii ca să găsească de muncă, pentru că atunci când au plecat – oamenii nu au fost măcar informaţi adecvat care sunt drepturile şi obligaţiile lor de muncitor migrant.

Acum lecţia cea mare urmează – s-ar putea cu adevărat ca Moldova, în calea ei glodoasă spre eurointegrare, să primească un mare bolovan drept în pragul summitului de la Vilnius – primindu-şi acasă forţa de muncă lăsată în voia sorţii prin Rusia, cu care nu prea ştie ce să facă momentan.
Mă aflu în aceste zile la Bruxelles, şi am ocazia să întreb unii oficiali europeni despre succesele şi insuccesele Moldovei şi despre posibilele scenarii. După ce am discutat cu cel puţin 5 experţi în domeniul Parteneriatului Estic, toţi au confirmat că UE va susţine statele “pedepsite” de către “fratele mai mare de la Răsărit” pentru apropierea de UE şi că se vor acorda, probabil, “ajutoare adiţionale”. Tot răul cu binele lui.

Pe termen lung, loviturile Moscovei ne ajută enorm. Trebuia să ne lovească odată cu embargoul asupra vinului ca producătorii moldoveni să diversifice piaţa şi să nu conteze doar pe consumatorul rus, trebuia să se instituie embargouri la vânzarea fructelor ca moldovenii să înceapă a gândi la produse eco pentru pieţe europene, trebuia să îngheţăm o iarnă ca să începem a implementa proiecte de încălzire cu biomasă. Acum, trebuie să fie returnaţi muncitorii migranţi din Rusia, ca să găsim alte pieţe pentru şomerii moldoveni.

Pe termen lung, lecţiile dure dau roade bune. Pe termen scurt însă, embargourile au efecte foarte dramatice, pentru că lovesc anume în cei mai săraci. L-am solicitat ieri pe Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului Štefan Füle, să explice dacă există posibilităţi ca UE să acorde un ajutor prompt privind facilitarea drepturilor la muncă în UE pentru cetăţenii R. Moldova. Am fost informaţi că în câteva săptămâni comisarul va întreprinde o vizită la Chişinău şi toate chestiunile cu privire la ajutoare adiţionale vor fi puse în discuţie chiar la noi acasă. Sper că se va discuta anume despre oamenii cei mai vulnerabili, despre şomeri, producători de struguri, agricultori şi despre modul în care ar putea să simtă aceştia cu adevărat integrarea europeană la ei în casă.