Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Fotografii secrete la Tiraspol

Fotografii secrete la Tiraspol

Marţi seara, 2 septembrie, Nina Ştanski, şefa diplomaţiei de la Tiraspol, şi-a pus o rochie mulată de culoare neagră, cu o eşarfă de culoarea mării, şi a plecat la recepţie. Liderii de la Tiraspol au sărbătorit marţi a 24-a aniversare de la inaugurarea Transnistriei.

De unde ştiu de rochia neagră? Că doar nu am fost acolo. În calitatea mea de reporter am avut ocazia să merg în câteva zeci de state ale lumii, unde, cu legitimaţia de presă, am putut vizita clădirile guvernelor de la Oslo, Berlin, Helsinki, Bucureşti, Stockholm, Viena. Am vizitat instituţii guvernamentale de la Washington, Paris, chiar de la Accra sau Yaounde. Peste tot, în Europa, Asia sau Africa, accesul a fost simplu, legitimându-mă doar. La Tiraspol, în clădirile oficiale, jurnaliştii de la Chişinău nu au acces pur şi simplu. Nici cei de la Oslo, Berlin, Helsinki, Bucureşti sau Viena. Chiar dacă unii reuşesc să ajungă acolo, e rezultatul unei lungi proceduri de acreditare.

Noi nu avem acreditare la Tiraspol. De aceea nu am ajuns să văd rochia neagră la recepţia de marţi. În 24 de ani, de când a fost inaugurată rmn, am lucrat în câteva instituţii de presă, dar niciuna nu a fost admisă să facă reportaje în mod liber la Tiraspol. Am fost, desigur, şi am încercat să fac reportaje de acolo, dar după ce în 1994 am fost reţinută pentru jumătate de zi în condiţii obscure, mi-am cântărit mereu elanul. Am văzut pe viu rochiile Ninei Ştanski şi ale fiicei ei, dar şi costumele şi pantofii scumpi ai altor lideri ai rmn doar pe la recepţiile date de Ambasadele statelor UE acreditate la Chişinău.

Am aflat despre culoarea vestimentaţiei liderilor de la Tiraspol purtată marţi de pe Facebook şi Twitter. Ceea ce pun liderii pe reţelele de socializare – e ceea ce vor ca lumea să ştie despre ei. Ei vor să se ştie că se îmbracă bine, că arată sexy, că au recepţii, că prietenesc cu Rogozin, că vizitează Osetia, că vorbesc exclusiv limba rusă şi că Republica Moldova le este inamicul nr.1. Poate că nu e aşa, poate că realitatea e alta, dar, în 24 de ani, autorităţile de la Tiraspol nu au organizat niciodată o zi a uşilor deschise pentru reporteri de oriunde, inclusiv din spaţiul ”inamic” R.Moldova, să zică – ”intraţi, întrebaţi, aflaţi, aceasta este Transnistria, nu ceea ce credeţi voi”.

E bine, totuşi, că reţelele de socializare nu au hotar. Marţi, în timp ce şefa diplomaţiei îşi potrivea selfiul cu eşarfă albastră pe Twitter, Octavian Bâlea, un fotoreporter român stabilit la Helsinki, relata pe reţelele de socializare despre prima interdicţie din viaţa sa de a nu fotografia. Nina şi Octavian erau alături marţi, la câteva zeci de metri distanţă, la Tiraspol. Ea putea fotografia realitatea – el nu. Octavian Bâlea a fost reţinut pe stradă de indivizi în civil, înarmaţi, care i-au verificat rucsacul în care ţinea camera foto şi l-au avertizat că nu are voie să fotografieze nimic. Apoi l-au urmărit până la gară, unde Octavian a luat microbuzul de Chişinău.

Octavian Bâlea a făcut reportaje despre încălcări ale drepturilor omului în Finlanda, România, Germania, Olanda, Cehia, Serbia. Nimeni nu i-a interzis niciodată nicăieri să îşi exercite meseria, să fotografieze. După 15 ani de meserie în diverse state ale lumii – i s-a întâmplat la Tiraspol marţi, 2 septembrie 2014. Era zi festivă, cea mai festivă zi din an – ”ziua independenţei Transnistriei”, o zi în care un fotograf ar fi trebuit lăsat să facă nişte imagini pe străzile Tiraspolului. Altfel, de ce e sărbătoare? De ce e independenţă?

”Pentru mine era pur şi simplu tortură…. sa fiu acolo, cu camera la mine, şi să nu pot fotografia”, a declarat pentru ZdG Octavian Bâlea, în timp ce Nina Ştanski, şefa diplomaţiei de la Tiraspol, îşi posta poza în rochie mulată pe reţelele de socializare, comentând că merge să sărbătorească.

Jurnaliştii care nu au ajuns la Tiraspol au avut, totuşi, o imagine alternativă pozelor cu hainele de gală ale liderilor transnistreni. Chiar dacă Octavian Bâlea a fost oprit să fotografieze, reţelele de socializare încă nu se supun structurilor MGB de la Tiraspol. Eleonora Cercavschi, Ion Iovcev, Maria Roibu, colegii lor, elevii lor sunt egali cu liderii de la Tiraspol în plasarea pozelor pe Facebook. Raisa Pădurean, directoare adjunctă a Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a plasat şi ea poze luni şi marţi. Sunt imagini cu elevii liceelor româneşti în prima zi de şcoală: în costume populare cu drapele tricolor. Aşa arată reporterii libertăţii în această zonă.