Focuri de arti…lerie

Sâmbătă, prima zi din luna august. În câteva zeci de minute boxa din turnul Primăriei Chişinău urma să anunţe miezul nopţii. La marginea sect. Botanica, însă, sunetul nu se aude. Doar câinii vagabonzi mai latră haotic de sub maşini, unde dorm. Deodată, liniştea de mormânt e spartă de o bubuitură. Apoi – alta şi alta, într-un tir neîntrerupt.

Atmosfera postelectorală pare prea liniştită, în comparaţie cu cea de după alegerile din 5 aprilie, de parcă ar prognoza ceva. E o situaţie de aşteptare încordată şi incertă, amplificată de avioanele Ministerului Situaţiilor Excepţionale al Rusiei care au aterizat pe fostul aeroport militar de la Mărculeşti, în timp ce autorităţile lasă capul în pământ, ca struţul (de ruşine sau de teamă?), şi se fac a nu şti nimic. Au descărcat «jucării» pentru poliţişti avioanele respective sau au încărcat ceva, deocamdată, e o enigmă. Cert e că Rusia, cu toate rezervele sale naturale, nu a ars în zadar câteva tone de kerosen.

În astfel de conjunctură, bubuiturile din miez de noapte, la o margine de Chişinău, «puteau» a aplicaţii militare. Am scos capul pe fereastră. La câteva zeci de metri de Serviciul Vamal, dar şi de un bloc locativ, în aer se înălţau focuri de artificii. Pe cât de frumoase, pe atât de zgomotoase. Am rămas, însă, mirat că la acea oră târzie a fost (ne)permis acest lucru. Involuntar, mi-am adus aminte de un concert electoral al PPCD, din 2005, înainte ca Roşca să se facă frate de cruce cu Voronin. Din cauza unor pene de curent, manifestaţia a ieşit din orar. Aşa s-a întâmplat că cei pentru care veniseră majoritatea celor prezenţi, băieţii de la Vama Veche, urmau să urce în scenă pe la ora 22.50. Dar nu a fost să fie. Ca din pământ, au apărut câţiva poliţişti, atenţionându-i pe organizatori că, după ora 23.00, este interzisă perturbarea liniştii publice.

Şi acum mă întreb: De ce poliţiştii nu sunt întotdeauna în paza ordinii publice? E ironia sorţii sau indiferenţa legală? Cert e că, după acel tir de focuri de «artilerie», sistemele de alarmă ale maşinilor din zonă au început «a ţipa», iar numeroşii câini vagabonzi – a lătra. Un talmeş-balmeş care a ţinut până în zori.

Nicolae CUŞCHEVICI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. pricindel

    La Balti (cuMuistii)la fel au facut un zgomot pe la unu de noapte cum si alegerele trecute asa si acum. Multi dorm cu jeamurile deschise,si au fost trziti de feervercul disperat a celor care nu mai doresc sa-i numesc,ca nu merita ! Politia nu a reactionat nici cum , de parca nu avem lege in privinta incalcarii linestei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *