Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Femeile arestate și recuperarea miliardului

Femeile arestate și recuperarea miliardului

Cele două sau trei rețineri în dosarul miliardului furat, organizate la mijlocul acestei săptămâni, nu au cum să ne bucure, să ne încurajeze. În primul rând, pentru că nimic din acel miliard nu a fost recuperat încă și arestarea celor doi sau trei suspecți de implicare în furt nu aduce mari beneficii la haznaua statului. Chiar mai mult, de câteva zile, statul furat se cheltuie cu întreținerea celor doi sau trei reținuți în instituții de detenție preventivă și în spital. Mici sau mari, oricum sunt cheltuielile statului. În al doilea rând, arestarea câtorva, în ajunul împlinirii celor 100 de zile de guvernare nouă, aduce mai mult a populism și mai puțin a justiție adevărată.

În acest context, câteva întrebări sunt la suprafață. Implicarea Reghinei Apostolova, a Marinei Tauber și a altora din aceeași grupare a devenit aproape certă cel puțin din ziua apariției în spațiul public a Rapotului Kroll 1 (4 mai 2015). De ce abia acum a devenit oportună reținerea celor două parlamentare? Ce probe, circumstanțe noi au descoperit anchetatorii? Procurorii nu au adus niciun argument în acest sens, decât cel că femeile suspectate de implicare în furtul miliardului s-ar fi putut eschiva de la anchetă, ar fi putut evada, s-ar fi putut ascunde, reținându-le, în scurt timp, tocmai la Orhei. Deci, după ce lui Ilan Șor i-a fost permis, practic, să plece din R. Moldova și, ulterior, în cele trei luni care s-au scurs de la evadare, deputatele suspecte de furt nu au fost deranjate cu vreun interogatoriu sau cu vreo percheziție, nu au fost deranjate deloc, iată că, în urmă cu trei zile, aparent spontan, acestea sunt reținute. S-a vrut, probabil, ca acest fapt să poată deveni un argument al campaniei de combatere a corupției în R. Moldova. Cât despre miliardul furat, după aceste rețineri, să mai îndrăznească cineva să spună că nu-i recuperat…

Scena reținerii celor două deputate amintește, din păcate, despre alte scene similare, care s-au produs în alte timpuri, pe când erau alte guvernări în R. Moldova și care s-au soldat cu rezultate infime. De ce există această bănuială că și reținerile de acum trei zile s-ar putea solda cu un mare eșec? Pentru că nu avem aproape nimic adevărat în justiția din R. Moldova. Procurorii deschid dosare și spun că investighează, judecătorii preiau dosarele de la procurori și spun că fac justiție, avocații spun că îi apără pe cei inculpați, dar, în mare parte caută să reușească vreo tranzacție cu justițiarii, din care și ei ar avea de câștigat… Nimic adevărat în justiția de la noi și din acest motiv episoadele cu rețineri și mascați par niște înscenări nu prea profesioniste.

Atâta timp cât cei de la Procuratura Generală nu pot explica logica acțiunilor întreprinse de ei, e greu să le dai crezare. Or, lista figuranților în rapoartele Kroll este una extrem de impresionantă. Pe lângă fugarul Ilan Șor, deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, acolo se regăsesc și numele ex-președintelui Petru Lucinschi, ex-șefului Vămilor, în perioada comunistă, Viorel Melnic, fost membru al PSRM și un apropiat fidel al familiei Dodon, Oleg Budza (și fiul său), șeful Sindicatelor din Moldova, care a făcut mai multe tranzacții cu firmele lui Șor, Alexandru Brestecico, unul dintre sponsorii actualului șef al statului… Să ne spună PG ce statut au acești și alți figuranți în rapoartele Kroll în dosarul intentat pe urmele miliardului furat… Să ne spună când ar veni rândul altor figuranți, să fie aduși în fața justiției. Să ne spună PG de ce în cei patru ani de la publicarea primului Raport Kroll niciun dosar intentat pe marginea furtului acelui miliard nu a ajuns pe masa judecătorilor. Și autoritățile acestui stat să ne vorbească ce se întâmplă, totuși, la capitolul recuperarea banilor furați.

Faptul că, CNA, prin intermediul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) au aplicat zilele acestea sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare și au ridicat 11 automobile înseamnă prea puțin, căci nimeni nu poate garanta astăzi că, în condițiile justiției de la noi, sechestrele nu vor fi ridicate.