Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Exploatarea soacrelor de către judecători

Exploatarea soacrelor de către judecători

Timp de un an de zile ZdG s-a ocupat mai insistent de averile demnitarilor, inclusiv ale judecătorilor. Castele de castele s-au perindat pe primele pagini ale ziarului, unele dintre ele ca de poveste, altele – de prost gust, dar cu toatele costisitoare.

De fiecare dată am încercat să discutăm şi cu proprietarii lor, ca să aflăm soluţia financiară a acestor castele de succes construite pe sărăcia justiţiei moldoveneşti. Dialogurile nu au fost întotdeauna acceptate, uneori reporterii erau ameninţaţi, bruscaţi, respinşi. Atunci, însă, când şefii de palate explicau provenienţa mijloacelor financiare pentru acestea, ieşea la iveală faptul că judecătorii nu ar fi câştigat legal atâţia bani încât să poată înălţa asemenea construcţii.

Desigur că, la moment, toţi judecătorii sunt salvaţi şi niciunul nu poate fi deposedat de avere pe motiv că ar fi agonisit-o în mod ilicit. Şi nu doar pentru că nu avem legislaţie funcţională cu privire la confiscarea averilor sau mecanisme adecvate care ar putea pune în funcţiune asemenea acte legale.

Desigur că nu avem nici demnitari interesaţi să pună în funcţiune asemenea mecanisme.

Pe lângă toate, mai există o mare problemă. Aparent, o mulţime dintre judecătorii care au palate au declarat că locuiesc acolo cu dragile de soţii şi copiii lor, dar averea aparţine soacrelor, surorilor, cumnatelor, cumetrelor.

Când citeşti aceste declaraţii, te ia o jale ancestrală şi îţi vine să urli pe două voci – pe o voce să urli de jalea judecătorilor care muncesc de ani de zile şi trăiesc ca pe ospeţe, dar mai tare îţi vine să urli pentru bietele soacre: au muncit din greu de au construit palate şi acum nici măcar nu trăiesc în ele, căci acolo stau conii judecători.

Dacă e să privim serios, cu Codul Penal în mână la această situaţie, este cert că are loc un fenomen al exploatării soacrelor (cumnatelor, cumetrelor etc.) de către judecători. Exploatarea prin abuzarea locuinţei timp de mulţi ani în şir. Cine să le apere pe aceste fiinţe muncitoare – soacrele de judecători, dacă exploatatorul e tocmai cel care ar putea să le facă dreptate, dar le exploatează casa. Ce-i de făcut?

Ieri, în cadrul Forului “Civic fest”, Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că a urmărit şi el galeria de castele din ZdG, şi consideră că această galerie poate ajuta mult Guvernul şi Parlamentul să promoveze actele legislative cu privire la confiscarea extinsă a averilor.

Ieri, la “Civic Fest” s-a discutat despre efortul societăţii civile în susţinerea reformelor din justiţie. Mai multe organizaţii neguvernamentale şi-au prezentat acţiunile întreprinse pentru responsabilizarea judecătorilor, dar şi pentru educarea juridică a cetăţenilor. Participanţii la forum s-au referit la necesitatea educaţiei juridice din şcoală, dar şi la necesitatea atribuirii statutului de crimă gravă actelor de corupţie. Organizaţiile neguvernamentale au făcut referinţă şi la nenumăratele procese judiciare la care sunt expuse tocmai din cauza că au monitorizat erorile şi corupţia din acest sistem.

Şi noi suntem deseori acţionaţi în judecată. Voiam să mă refer în acest text la cultura ortografică a judecătorului care ne va judeca săptămâna viitoare, voaim să vorbim despre hotărârea unei judecătoare care conţine zeci de greşeli şi despre încrederea noastră în persoana cu mantie care, dacă nu a comis personal aceste zeci de greşeli, a acceptat să semneze hotărâri agramate. Dar până pornim lupta împotriva judecătorilor agramaţi, aş vrea să ajutăm mai întâi soacrele judecătorilor, atât de exploatate.