Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Evaziunea lui Dodon și reforma…

Evaziunea lui Dodon și reforma scurtă

Zilele trecute mai mulți reprezentanți ai instituțiilor media independente au fost invitați la Inspectoratul Fiscal. Statul a luat decizia să impoziteze retroactiv banii transmiși jurnaliștilor de Google, pentru publicitatea pe paginile web.

Inspectoratele fiscale au primit câte o listă de la oficiul fiscal central, fiecare manager de portal fiind invitat în sectorul lui. S-au calculat impozitele restante, penalizările și fiecare a mers la bancă să plătească niște mii de lei, fiecare în baza cifrelor lui.

E bine ca oamenii să plătească taxele și impozitele la timp, e bine ca banii să ajungă în bugetul public și din ei să fie întreținute instituțiile publice, spitalele, școlile și bibliotecile. Statul, cel care gestionează acești bani, trebuie să fie vigilent, dar, totodată, să creeze condiții egale pentru toți. Iată că aici se pare că apare o problemă.

Decizia de a taxa retroactiv banii transferați de la Google către câteva portaluri din Chișinău aduce o oarecare eficiență bugetară, dar nu prea mare. Or, inițial redacțiile nu putea primi banii direct pe contul companiei, ci doar pe contul privat al managerului redacției. Începând cu 2018 deja e posibil ca acești bani să fie transferați în contul redacțiilor, deci la anul nu prea va avea fiscul pe cine să impoziteze retroactiv.

Astfel, autoritățile R.Moldova ar putea decide să impoziteze retroactiv, în baza aceluiaș model, toți banii ajunși la cetățenii moldoveni din străinătate. Există zeci de rapoarte care susțin că mii și mii de familii au fost practic salvate de sărăcie, boli, foame – datorită remitențelor din străinătate. Așa văd aceste familii și dragii lor din Italia, Franța, Belgia sau SUA – că ar fi remitențe care completează bugetele familiilor aflate într-o veșnică tranziție. Statul, însă, poate vedea în orice remitență – o ocazie de taxe, impozite și surse noi la buget.

Probabil, oamenii vor trece înapoi la modelul de a transmite banii prin coletele de la microbuz, sau, să nu mai transmită deloc. Cum să nu mai transmită deloc bani în Moldova? Simplu, tot mai mulți oameni decid să emigreze cu toată familia, cu copii sau părinți. Și fiecare dintre noi cunoaște cazuri în care muncitorii migranți din Europa, SUA, Canada, Rusia – au tot transmis bani acasă unde rudele au clădit case, au procurat apartamente și alte bunuri, dar când s-au întors ei înșiși, având locuințe bine amenajate, constatau că nu le ajunge aer. Așa că lăsau casa în voia sorții și plecau, cu tot cu familii, înapoi în migrație, căci acolo puteau respira mai ușor.

De ce migranții care revin se înăbușă, totuși aici? De injustiție, de justiție selectivă, impozitare selectivă, atitudine selectivă. Deci, în cazul câtorva instituții media, s-a decis impozitarea retroactivă și penalizarea jurnaliștilor pentru câteva mii de lei veniți în contul lor de la Google.

În acelaș context, marii utilizatori de ”remitențe” par să fie de neatins. Iată, de exemplu, anul acesta, Igor Dodon a declarat într-un dialog cu Vlad Plahotniuc (filmat de ei înșiși) că pentru întreținerea partidului său el cheltuie între 800.000 și un milion de lei în fiecare lună, bani pe care îi primește din străinătate. Iată din așa sumă taxele și penalitățile ar ajuta la creșterea bugetului. Dar mai mult, pentru evaziuni și taxe neplătite care depășesc suma de 2500 u.c. lunar, intervine răspunderea penală, spun juriștii. Și evaziunea dintr-un milion cheltuit lunar neoficial se adună de-un dosar penal sănătos. Mai mult, un asemenea dosar ar reda multora încrederea în justiție și ar readuce oamenii înapoi în Moldova sau i-ar opri pe cei care pleacă acum.

Dar, noul procuror general încă nu s-a interesat de acest caz, ian noul ministru al Justiției e interesat doar de o reformă ”scurtișoară”, care nu ar putea să îl deranjeze pe liderul socialist care l-a plătit până mai ieri.