Eşti o purcică… Hai, mamă, că n-am vrut

La staţia de troleibuze de lângă Primăria Chişinău, în troleibuzul nr. 8, urcă o mamă cu o fetiţă de vreo 12 ani. Femeia avea în mână două genţi mari. Fiică-sa ţinea şi ea în mâini o sticlă cu apă minerală.

Troleibuzul a parcurs trei staţii şi am ajuns la Gara feroviară. Copilei i s-a făcut sete şi a încercat să deschidă sticla de 1,5 l pe care o ţinea în mâini. Dar, pentru că troleibuzul a pornit brusc din staţie, ea, din neatenţie, a vărsat apă pe jos. Maică-sa, înfuriată, i se adresă: “Eşti o purcică”. Fiica, de ruşinea celor din jur, i-a replicat. “Hai, mamă, că n-am vrut”. Femeia, însă, a continuat pe acelaşi ton. “Las’ că mergi tu acasă, te învăţ eu cum să te comporţi”. Am coborât la următoarea staţie şi n-am prins să văd ce a urmat în continuare.

Constat tot mai frecvent că, în transportul public, unii dintre părinţi îşi bruschează copiii, numindu-i cu tot felul de cuvinte murdare sau cu nume de animale. Să nu uit. Un alt conflict, tot în transportul public, s-a întâmplat între o bunică şi un nepoţel. Nu mai contează itinerarul. Impresionantă a fost violenţa cu care îşi lovea nepotul, deoarece îşi ştersese nasul de mâneca hainei sale. “Mucosule, ţi-am dat batistă”. La rândul său, băiatul, care avea vreo 12 anişori, a tras-o şi el de haină pe bunică. Aceasta s-a enervat şi mai tare. “Am să-i spun mamei tale că mă băţi”. Băiatul, supărat pe bunică, s-a întors cu ochii spre geam. Dacă sunt făcuţi din plăcere, de ce, deseori, părinţii îi cresc cu dezgust?

Iurie Sanduţa


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ruta

    Pe mine si mai mult ma nedumereste “tacerea din jur”. Mai toti pasagerii urmaresc aceste scene, se indigneaza poate in sinea lor, insa nimeni nu scoate un cuvint, nimeni nu ia apararea copilului. De exemplu autorul acestui articol – ai incercat cumva sa opresti parintele din aceasta bruscare? In Occident parintii care sunt vazuti ca bat copiii risca sa-si piarda tutela asupra copiilor sai, datorita participarii publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *