Erorile judecătorilor, normalizate?

Decizia aproape nocturnă a Curţii Constituţionale (CC) de lunea trecută ne-a dat tuturor sentimentul că se poate lucra şi până noaptea târziu în numele reformelor, combaterii corupţiei şi democratizării R.Moldova. Dar ne-a lăsat şi sentimentul că independenţa judecătorilor, chiar şi a celor de la CC, este o chestiune care ne trezeşte dubii. Nu-i vorbă, majoritatea purtătorilor “ceasului” lui Voronin au plecat recent de la curte, dar se pare că orologiul unor judecători CC încă bate ceasul liderilor politici.

Ştiu că pentru un om vertical, corect şi curat, inclusiv pentru un judecător de la CC, o acuzaţie, fie şi nenominală, cu privire la simpatii sau dependenţe politice ar fi gravă şi demnă de contraatac. Nu mă voi referi aici la recenta apartenenţă politică a unor judecători ai CC. E ceva neimputabil, se pare, în cadrul justiţiei moldoveneşti.

Cunoscându-i personal pe unii judecători de la CC, ei ştiu că eu ştiu despre modul în care şi-au obţinut imobilele. Nu toţi. Trei dintre ei, şi toţi trei au făcut-o altfel decât legal, corect şi din salariu. De ce nu le spun numele? Nu o facem în articole de opinie, o facem în reportaje, şi serialul cu castelele în ZdG încă nu s-a încheiat.

Dar nici nu a ajuns prea departe. Am deschis ieri din nou pagina web a Centrului Naţional de Integritate, ca să aflu, poate vreunul dintre judecătorii cu castelele de milioane clădite din salarii de sărăcie să fie luat la ochi, să fie întrebat de una, de alta. N-am găsit nimic. L-am găsit doar pe preşedintele Curţii de Apel, Ion Pleşca, încurajat să facă justiţie în continuare, chiar dacă a participat la o vânătoare cu Procurorul General şi cu oameni de afaceri afiliaţi vicepreşedintelui Parlamentului.

Săptămâna trecută ne-a vizitat un înalt demnitar public la redacţie. În cadrul discuţiei, a privit dintr-o parte campania ZdG cu privire la averile demnitarilor, inclusiv ale judecătorilor, şi ne-a dat de înţeles că munca grea pe care o facem s-ar putea să nu dea roade. “Da, cazurile pe care le prezentaţi au miros de fraudă, dar chiar dacă le publicaţi în serie, nu se întâmplă nimic după asta, şi publicul începe să se obişnuiască. Ei înţeleg că judecătorii sunt corupţi, ei şi?”. Demnitarul s-a referit la fenomenul periculos de “normalizare” a fraudei, când, după ce a fost descoperit actul de corupţie, oamenii se obişnuiesc şi acceptă acest comportament.

Poate că în lumea politică furtul, frauda şi corupţia sunt fenomene “normalizate”. Poate că şi societatea, în mare parte, nu mai crede în schimbare. Poate că şi noi, după atâţia ani de muncă jurnalistică, nu mai credem în schimbarea până la capăt. Dar noi credem în jurnalism. Şi credem în noi înşine.

Joia trecută echipa ZdG a petrecut o zi întreagă cu sine însăşi şi cu Vlad Ianusevici de la Academia Nicolae Dumitrescu. Ne-am făcut un autoexamen, despre ce facem şi unde mergem. Ne-am simţit bine să constatăm că ne place lupta pentru justiţie şi transparenţă, şi că am ales combaterea corupţiei ca pe o misiune.

Lupta cu corupţia în sistemul judiciar e a naibii de grea. Şi din cauza că fenomenul e normalizat de către unii judecători. Este într-atât de normalizat, încât despre un singur judecător a trebuit să scriem 48 de articole, indicând de 48 de ori la modul inadmisibil în care făcea justiţie, ca să fie demis. Într-un stat normal, despre asemenea erori ale unui judecător s-ar fi scris un singur articol şi acesta şi-ar fi dat demisia. Iar reporterii trăiesc mai frecvent sentimentul misiunii corecte. Dar când lupta e mai grea, sentimentul victoriei e mai intens.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Gheorghe David

  Cand CEDO a adoptat hotararea Ilascu, Rusia a urlat ani la rand ca e o hotarare politica. Ce sa va spun… Faptul ca nu place unora, nu inseamna ca trebuie automat atacata instanta.

 2. Ana Ciobanu

  D-na Radu, prin declaratii publice de genul “ei ştiu că eu ştiu despre modul în care şi-au obţinut imobilele” deveniti partasa, prin urmare fugulita la Centrul de Combatere a Coruptiei sa declarati TOT ce stiti.
  Sau divulgati TOATE informatiile cu documentele si cifrele doveditoare, sau alegetiva o alta tema de lucru.Daca justitia in tara asta a ramas pe mainile voastre (a jurnalistilor) apoi faceti-va datoria calitativ, sau nu ne mai indulciti cu articolase siropoase de genul astuia,care aduce a oda narcisista mai degraba.

 3. gotesteanul

  Nu ştiu dacă sunteţi în drept să-i judecaţi pe cei de la CC, căci,şi noi,cititorii,vă putem întreba:-dacă… “ştiaţi,că ei ştiu”, de ce-aţi tăcut până acum,iar,mai târziu, ce vă propuneţi să faceţi, eu personal voi interpreta deja cu altă atitudine şi prin alte cuvinte…
  M-aşi fi concentrat pe partea a doua din editorial-căutând nişte răspunsuri ori,nişte perspecive pe viitor la aceste “poate…poate…
  În actuala realitate, a consumului şi pragmatismului,marketingul influienţează deja şi asupra muncii jurnalistice, apoi vin dictatura audienţei şi constrângerile publicitare?…
  Respect mult echidistanţa şi credibilitatea unor ziarişti,însă e destul de greu,în condiţiile actuale, ca un ziarist să-şi păstreze autonomia şi libertatea de exprimare ,
  căci,nu poţi, în acelaşi timp să serveşti puterea şi să fii în serviciul libertăţii de informare şi exprimare.
  Şi dacă publicul de astăzi are mari pretenţii faţă de ziarişti şi are nevoie de jurnalişti competenţi şi riguroşi, păi şi, voi, jurnaliştii, trebuie să vă faceţi nişte investigaţii personale şi interviuri vizavi de profesia voastră.

 4. vlad

  Jurnaliștii își cunosc și își fac cinstit meseria ȘI E BINE SĂ ȘTIM ,că PRESA doar pune problema.Iar atunci,când unii judecători promovează ERORI LEGALIZATE nu e cazul să utilizăm cuvântul IREVOCABILĂ, chiar dacă EROAREA s-a produs,să zicem, în Curtea Constituțională

 5. dacul

  In tara aceasta din situatia in care se afla cu asa brute la guvernare ,cu neprofesionisti in nici un Minister ,cu cumetri ,frati ,verisori la functii inalte cu cei mai corupti functionari si Ministri nici nu se mai merita sa mai comentezi ceva .Totul se stie despre sistemul judecatoresc corupt din RM ,DAR NICIODATA NICI UN ORGAN CA CNA ,CNI ,pROCURATURA GENERALA NU AU TREABA ,PARCA NICI NU AU MINCAT USTUROI.PENTRU CE MAI DETIN FUNCTII IN STATUL ACETA SIPENTRU CE MAI PRIMESC SALARIUl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *