Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Vacanţa West Nille

Vacanţa West Nille

În ziua în care guvernarea s-a gândit să le ofere bugetarilor, din contul personal al acestora, o vacanţă de nouă zile la sfârşit de vară, la frontiera R. Moldova a fost depistat un virus periculos care poate provoca chiar şi decesul celor afectaţi. Ieri, pe când bugetarii se frământau şi nu ştiau încotro s-o apuce în această vacanţă inopinată, medicii constatau că virusul mortal, transmis de ţânţari, ar fi West Nille şi că acesta ar fi atacat deja mai multe persoane care s-ar fi aflat la pescuit pe malul unui lac din apropierea frontierei vestice a R. Moldova. În condiţiile riscurilor cauzate de acest virus periculos, cui i-ar mai arde de o vacanţă peste hotare? Şi la frontiera de est lucrurile nu sunt deloc liniştite. Trupele ruseşti desfăşoară noi aplicaţii la Nistru, astfel încât doritorii de a se odihni, în această inopinată vacanţă guvernamentală, pe litoralul ucrainean al Mării Negre, s-ar putea confrunta cu probleme în drum spre plaje.

O vacanţă neaşteptată, la sfârşit de vară, poate crea bucurii, dar şi probleme, atunci când ai nouă zile în care trebuie să întreprinzi ceva, neavând suficiente resurse, mai ales că unii şi-au consumat deja concediul pentru 2018. E şi altă parte a situaţiei, cea legată de luna septembrie, când bugetarii nu vor mai avea zile de odihnă, când vor fi deschise toate şcolile, inclusiv în zilele libere, şi când copiii ne-bugetarilor vor trebui să respecte programul copiilor bugetarilor şi să frecventeze şcoala odată cu ei, deşi vacanţa din august nu se referă şi la părinţii lor. Adevărată harababură… Adevărată epidemie West Nille.

În loc să ne pregătim de şcoală, de apropiatul început de toamnă, în loc să verificăm dacă şcolile sunt într-adevăr reparate, dacă în veceuri e şi apă, dacă la băi sunt condiţii adecvate ca elevii să se spele pe mâini, în loc să supraveghem, să estimăm, să ne asigurăm că, în noul an şcolar, sănătatea copiilor va rezista tuturor poverilor didactice, ne grăbim să decretăm o vacanţă în care nu vor fi deschise clinicile, că sunt instituţii bugetare, nu vor funcţiona alte instituţii ale statului, şi ele bugetare, nu vor funcţiona şi Direcţiile Educaţie, care ar trebui să se grăbească şi să soluţioneze problema lipsei celor 1600 de pedagogi în instituţiile de învăţământ din R. Moldova. Alţi circa 400 de educatori lipsesc în grădiniţe, iar, de la început de septembrie, copiii vor trebui „înrolaţi” cumva în instituţiile preşcolare, fiind lăsaţi pe seama educatoarelor care mai rezistă, cu 35-40 de copii în grupe, câte două schimburi pe zi.

Aţi auzit cumva, pe parcursul verii, să se depună vreun efort oficial pentru angajarea profesorilor şi educatorilor la locurile vacante din grădiniţe, şcoli, gimnazii şi licee? Nu prea.

Există opinii că, prin decretarea celor nouă zile de vacanţă, guvernarea ar încerca să taie din planurile protestatarilor decişi să se convoace în PMAN, pe 26 august, pentru a cere altfel de viaţă aici, în R. Moldova. Degeaba cred că oamenii vor fugi de acasă şi nu vor mai participa la proteste. În lipsa banilor pentru distracţii, lumea va protesta, va cere să fie auzită. Până atunci, însă, va continua Campania Profesorii Merită, iniţiată la începutul acestei luni în urma indexării salariilor pedagogilor cu doar 8 %. Cadrele didactice cer, pe bună dreptate, majorarea salariilor pedagogilor cu 50 % şi dublarea salariilor personalului non didactic. Astăzi, 16 august, în faţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) va fi lansată oficial o petiţie cu solicitări concrete. Bineînţeles, dacă vacanţa angajaţilor MECC nu le-a luat-o înainte.