Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   [EDITORIAL] "Furtul" la BAC e…

[EDITORIAL] „Furtul” la BAC e începutul hoţiei pe viaţă

Azi vor fi cunoscute rezultatele examenelor de bacalaureat. Toţi susţin că au fost stresaţi. Unii spun că s-au descurcat bine, iar alţii spun că le pare rău că n-au putut copia aşa cum au făcut-o generaţiile anterioare de absolvenţi. Au existat şi unii părinţi care şi-au exprimat dorinţa ca să se dea liber la copiat. Când am auzit ce spun părinţii, nu m-am mai întrebat de unde această tendinţă de a „fura” în acest stat, începând cu notele de la examen şi terminând cu bugetul de stat.

Toate problemele vin din educaţie. Dacă părinţii îşi încurajează deschis copiii să copieze, înseamnă că îi încurajează să fure şi mai târziu, îndemnându-i şi să renunţe la propriul efort de gândire, să nu creadă în cunoştinţele şi abilităţile acumulate timp de 12 ani. Petiţia NU COPIA, lansată recent în spaţiul virtual, încearcă să unească cetăţenii într-un scop comun – de a crea o societate inteligentă, fără copiat, o societate capabilă să judece şi să contribuie la un viitor mai bun.

Ce înseamnă totuşi copiatul? Potrivit DEX-ului, este transcrierea unui text, redând întocmai conţinutul lui, adică un text lipsit de originalitate, de logică. Deci, ce face un elev atunci când copiază? Fură… Furând acum, învaţă să fure pe viitor şi se dezvaţă a gândi şi a folosi propria inteligenţă. Ulterior, ocupă locul altuia la facultate, la serviciu etc. Mă întreb cum ar fi Moldova dacă nu s-ar fura. Dacă nu s-ar fura note, dar şi bunuri şi bani publici. Ar fi, probabil, o Moldova pe gustul tuturor, inclusiv al părinţilor şi copiilor care încă nu au renunţat la copiat. Probabil putem să ajungem să trăim într-o asemenea Moldovă, dacă nu renunţăm azi la această campanie abia începută: NU COPIA! NU FURA!