[EDITORIAL] “Furtul” la BAC e începutul hoţiei pe viaţă

Azi vor fi cunoscute rezultatele examenelor de bacalaureat. Toţi susţin că au fost stresaţi. Unii spun că s-au descurcat bine, iar alţii spun că le pare rău că n-au putut copia aşa cum au făcut-o generaţiile anterioare de absolvenţi. Au existat şi unii părinţi care şi-au exprimat dorinţa ca să se dea liber la copiat. Când am auzit ce spun părinţii, nu m-am mai întrebat de unde această tendinţă de a „fura” în acest stat, începând cu notele de la examen şi terminând cu bugetul de stat.

Toate problemele vin din educaţie. Dacă părinţii îşi încurajează deschis copiii să copieze, înseamnă că îi încurajează să fure şi mai târziu, îndemnându-i şi să renunţe la propriul efort de gândire, să nu creadă în cunoştinţele şi abilităţile acumulate timp de 12 ani. Petiţia NU COPIA, lansată recent în spaţiul virtual, încearcă să unească cetăţenii într-un scop comun – de a crea o societate inteligentă, fără copiat, o societate capabilă să judece şi să contribuie la un viitor mai bun.

Ce înseamnă totuşi copiatul? Potrivit DEX-ului, este transcrierea unui text, redând întocmai conţinutul lui, adică un text lipsit de originalitate, de logică. Deci, ce face un elev atunci când copiază? Fură… Furând acum, învaţă să fure pe viitor şi se dezvaţă a gândi şi a folosi propria inteligenţă. Ulterior, ocupă locul altuia la facultate, la serviciu etc. Mă întreb cum ar fi Moldova dacă nu s-ar fura. Dacă nu s-ar fura note, dar şi bunuri şi bani publici. Ar fi, probabil, o Moldova pe gustul tuturor, inclusiv al părinţilor şi copiilor care încă nu au renunţat la copiat. Probabil putem să ajungem să trăim într-o asemenea Moldovă, dacă nu renunţăm azi la această campanie abia începută: NU COPIA! NU FURA!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vlad

    Titlul acestui pamflet etico-pedagogic pare a fi una din cele mai ilustre maxime despre BAC-ul 2013.Ar fi o soluție reușită dacă CINEVA ar afișau-o în locuri vizibile,începând cu…LEAGĂNUL și… până în vârful PIRAMIDEI…

  2. maria

    furatul are prioritate in fata vindutului si cumparatului,dar care-i diferenta? Toti suntem si furati si cumparati si de mult vinduti! Oare mai putem tolera? Oare egiptenii sunt mai destepti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *