Tatiana Eţco: După 92 de ani

Zeci de tineri din România au parcurs câteva sute de kilometri ca să vină la Chişinău şi să-şi îmbrăţişeze fraţii de peste Prut. Au participat la un marş pe bd Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre clădirea unde cândva a activat Sfatul Ţării.

Au dansat “Hora Unirii” în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde au susţinut şi un miting. Au scandat «România, nu uita, Basarabia-i a ta», şi toate acestea, cu ocazia împlinirii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În anii precedenţi, în această zi, mulţi dintre tinerii care au avut curajul să se aventureze spre Chişinăul nu au trecut de vamă. Deşi nu aveau argumente reale, autorităţile comuniste au făcut tot posibilul ca liniştea să nu le fie perturbată de spiritul românesc.

Anul trecut, când comuniştii deja simţeau că li se clatină puterea, au depistat la vamă că grupul cetăţenilor români nu aveau suficienţi bani ca să se întreţină, nu aveau certificatul medical ce-ar fi demonstrat că nu sunt infectaţi cu virusul HIV sau nu aveau invitaţii legalizate de notar. Cu doi ani în urmă, tinerii care au organizat manifestaţiile au fost reţinuţi de către poliţie, iar unul dintre ei, cetăţean român, a fost expulzat în aceeaşi zi.

În această primăvară, ziua de 27 martie a trecut fără teamă, fără agresiuni, arestări, înjurături. Participanţii la manifestări au fost priviţi de unii ca nişte ciudaţi. Este un indiciu că s-a schimbat puterea, care însă nu a adus cu ea şi mentalitatea schimbată.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. contele de Czernowitz

    Numai Unirea cu Romania Mare europeana ne va salva de marasmul ruso-comunist !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *