După 14:00, am fost mereu în preajma preşedintelui

Două evenimente mediatice speciale s-au produs simultan în ultimele zile: dezvăluirile anonime ale purtătorului de drapel, din 7 aprilie, şi interogarea, la Procuratura Generală (PG), a ex-directorului SIS, Artur Reşetnicov.

Deşi îmi zic mereu că a venit timpul să nu mai trag cu ochiul peste mesaje şi scrisori anonime, nu am putut trece peste corespondenţa lui Ion Bargan cu cel care se declară purtător de drapel în cadrul evenimentelor din 7 aprilie.

Ieri, la încheierea primei runde a audierilor lui Reşetnicov, am contrapus declaraţiile ex-directorului SIS cu cele din corespondenţa anonimului autor, care i-a încredinţat probele lui Ion Bargan.

“În ziua de 7 aprilie am întreprins toate măsurile, iar după orele 14.00, m-am aflat mereu la Guvern, lângă Vladimir Voronin, raportându-i despre toate acţiunile”, a povestit pentru presă Reşetnicov, la ieşirea sa de la PG.

La 7 aprilie, “am văzut că, în interiorul Preşedinţiei, erau foarte puţini poliţişti care o apărau şi mi-a părut suspect… Tot atunci am observat că mulţi tipi care afară “protestau”, strigau împreună cu noi, discutau foarte liber, de parcă se cunoşteau de o viaţă, cu ăştia, de la paza Preşedintiei, erau prea amicali, se observa foarte bine că ei dirijau mulţimea, ei erau şi cu alde Galaţchi atunci”, explică tânărul care recunoaşte că, din porniri patriotice, vrând să încerce sentimentele pe care le-a trăit Gheorghe Ghimpu, la 27 aprilie 1990, când a dat jos drapelul sovietic şi a arborat Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Preşedenţia R. Moldova, a încercat să repete gestul. Potrivit tânărului, nu a fost deloc complicat, deoarece, cum constatase mai târziu, planul său a coincis cu altul, pus la cale de cu totul altcineva. Drumul, pe scări, spre acoperiş era liber, iar ieşirea afară – deschisă. Când a ajuns sus, drapelul UE era deja arborat… Asta înseamnă că scenariştii reuşiseră să ajungă pe acoperiş înaintea sa. Două planuri, total diferite, s-au suprapus.

Autorul mesajelor povesteşte despre atmosfera acelei zile, văzută din interiorul Preşedinţiei, despre armonia din cadrul instituţiei devastate deja şi despre discuţiile sale cu un personaj suspect, care, spre seară, chema poliţiştii să iasă din Parlament, ca să intre, nestingherit, mulţimea. Când autorul corespondenţei l-a suspectat, într-un schimb de replici, că ar fi securist, adică vreun subaltern de-al lui Reşetnicov, acel personaj, la costum, în cămaşă bleu în dungi, fără cravată, cu ochelari de soare, în ramă aurie, nu a negat faptul, zâmbind cu subînţelesuri.

După interogatoriul de miercuri, aflăm că, la acea vreme, ex-directorul SIS se afla în clădirea Guvernului, lângă preşedintele său iubit. Ce făceau ei acolo? Potrivit unor martori, Voronin era nervos, Reşetnicov – cam tăcut, cuminte, parcă neputincios. Se spune că, anume din sediul Guvernului, erau dirijate acţiunile provocatorilor. De acolo se vorbea direct cu Papuc, cu Botnari şi cu Gurbulea. Acolo era scris textul mesajului Zinaidei Greceanâi (de altfel, de ce nu a fost interogată şi ea?), în care aceasta ameninţa părinţii că forţele de ordine vor trage în copiii lor. Are dreptate Reşetnicov, era exact ca la circ, cu artişti, clovni şi acrobaţi.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. socolenco

    “Deşi îmi zic mereu că a venit timpul să nu mai trag cu ochiul peste mesaje şi scrisori anonime..”

    Dupa evenimente din 7 aprilie multi au spus ca la presedentie nimeni nu s-a urcat mai sus de etajul 2 sau 3 si ca iesirea pe acoperis nu putea fi coordonata decit cu cei din paza, servicii sau lucratori. Aceasta corespondenta nu are decit scopul de compromite aceste lucruri si vor sa ne demonstreze, cam tirziu ce-i drept, ca de fapt s-a putut de urcat si fara sa fii calauzit de cei din paza si iata ca cel care chipurile a avut noroc s-a decis abia acum sa faca aceaste relatari. Am impresia ca sunt false. Putem sa le luam in consideratie numai dupa ce-si face publica identitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *