Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon de doi ani. Ce…

Dodon de doi ani. Ce ne-a arătat?

La 9 noiembrie, la ora 15.54, Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, enunţa pe pagina sa de Facebook, cu multă emfază, că se află tocmai la Londra, în Marea Britanie, unde a fost parte la un eveniment internaţional: „Am participat la „masa rotundă”, care a fost organizată de Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale din Marea Britanie, cunoscut mai mult ca „Chatham House”.

Să tragem aer în piept, să luăm o pauză de gândire, să asimilăm importanţa acestei participări. Cităm mai departe: „Potrivit reprezentanţilor Institutului, aceasta a fost primul caz când un preşedinte al Moldovei a vorbit la tribuna celui mai influent „ think tank” din Marea Britanie şi a unuia dintre cele mai importante trei centre din Europa”. Nu-i aşa că ne simţim grandioşi, importanţi în Europa şi pe la marile case regale? Înţelegeţi că, de când există R. Moldova, niciun preşedinte nu a mai ajuns atât de departe. E minunat, dacă preşedintele R. Moldova a fost invitat în vizită oficială la Londra, înseamnă că el manifestă deschidere faţă de statele europene, iar statele europene îl consideră important, şi cetăţenii R. Moldova înseamnă că sunt consideraţi importanţi la Londra.

Dar să verificăm lucrurile, înainte de exaltări. N-a fost nicio vizită oficială a preşedintelui R. Moldova la Londra. Nici măcar o vizită de lucru nu a fost. Niciun fel de vizită a preşedintelui R. Moldova nu a fost solicitată la Londra de către nimeni. Igor Dodon a plecat acolo ca şi reprezentant al unei organizaţii de şah şi, în paralel, dacă tot a ajuns acolo, s-a alipit la o discuţie la un think-thank.

Să cităm mai departe: „Discuţia a fost în formatul restrâns doar pentru experţii specializaţi în problemele regiunii noastre. Aceştia au demonstrat o cunoaştere profundă a situaţiei şi, în acelaşi timp, au ascultat cu interes poziţia Administraţiei Prezidenţiale – în special, despre importanţa respectării echilibrului în politica externă”. N-avem cum să nu fim de acord cu cele scrise în comunicatul lui Dodon. Cei de la Chatham House dovedesc o cunoaştere profundă a situaţiei. Atât de profundă, încât, cu o zi înainte de venirea lui Dodon la ei, dar ei ştiau că el vine, au publicat pe pagina lor web un studiu privind influenţa rusească în R. Moldova, Ucraina şi Belarus.

„În Moldova, se ştie că vulnerabilităţile sunt exploatate de către Rusia, pentru a exercita influenţe negative. Legăturile strânse dintre politicieni, presă şi Biserica Ortodoxă îi fac pe cetăţenii Moldovei captivi ai propagandei ruse. Oamenii deja au o încredere foarte joasă în instituţiile statului, şi aceasta aprofundează criza în acest stat”, se spune în raportul publicat cu o zi mai devreme de venirea lui Dodon la Chatham House. Lucrarea conţine şi un şir de recomandări, care prevăd susţinerea societăţii civile, depolitizarea mass-media, responsabilizarea clasei politice. Dar ce are Igor Dodon cu toate astea, dacă câteva televiziuni îi lustruiesc imaginea de dimineaţă până seara, lăsând vocile cetăţenilor nemulţumiţi în afara emisiei?

Exact în această perioadă s-au împlinit doi ani de când Igor Dodon se numeşte preşedinte al acestui stat. Mult-promisa sa luptă cu corupţia a fost abandonată înainte să fi fost începută, Dodon a decis să lupte mai degrabă cu cetăţenii, cu cei care caută transparenţă, cu cei care caută adevăr, cu cei care caută independenţă faţă de Federaţia Rusă, sau cu cei care militează pentru drepturile omului. Toţi aceştia au şi fost ţinta preşedintelui Dodon timp de doi ani. Urmează încă doi ani, care vor fi probabil şi mai trişti decât primii doi, fără vizite la muntele Athos, fără vizite în UE, fără vizite în România sau Ucraina, fără dialoguri cu toţi cetăţenii, fără luptă reală cu corupţia, fără eforturi pentru transparenţă şi o viaţă mai bună pentru toţi.