Diplomaţie iresponsabilă

La ora 3 de noapte sau de zi, primeşti un telefon din Spania. Ştii că o rudă de a ta este plecată la muncă în acea ţară. La telefon, eşti anunţat de un patron că ruda ta a decedat şi că nu are pe nimeni apropiat acolo, care s-ar ocupa de transportarea acasă a corpului neînsufleţit.

Plângi de suferinţă şi, totodată, te gândeşti cum să-ţi aduci ruda acasă. Recent, presa internaţională, precum şi cea de la Chişinău a relatat cazul unei tinere de 20 de ani, decedată în Spania. Cadavrul trebuia să ajungă la Chişinău pentru a fi înmormântat de familia acesteia. În timp ce familia suferea, corpul neînsufleţit al tinerei făcea escale prin mai multe aerogări, timp de 11 zile. Aceeaşi presă titra, reflectând acest caz, “iresponsabilitate spaniolă”. Dar, din momentul în care R. Moldova are o misiune diplomatică în Franţa, acreditată, prin cumul, să reprezinte şi cetăţenii noştri aflaţi în Regatul Spaniei, cum putem afirma că, de acest caz, se fac vinovate doar autorităţile spaniole? De ce uităm de diplomaţia R. Moldova, hrănită din banii contribuabililor? Dacă ambasadoarea Victoria Iftodi, responsabilă de zona respectivă, s-ar fi ocupat de perfectarea actelor necesare, cred că firmele spaniole, responsabile de transportare, nu greşeau destinaţia cadavrului. Potrivit Departamentului Afaceri Consulare, atunci când sunt înregistrate decese, ambasadele se ocupă de perfectarea actelor, inclusiv de identificarea firmelor care prestează servicii funerare. De multe ori, însă, se întâmplă ca misiunile diplomatice să uite de cetăţenii care mor prin străinătate. În loc ca diplomaţii să reducă din suferinţa rudelor, urgentând transportarea celor decedaţi, pentru a fi înhumaţi, ei preferă să nu se implice în asemenea cazuri.

Iurie Sanduţa
i.sanduta.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *