Din nou despre donaţiile cu de-a sila din şcoli

La începutul anului trecut, părinţii nemulţimiţi de modalitatea în care copiii lor beneficiază de dreptul la educaţie gratuită, adică asigurată de stat, şi numărul lor cu siguranţă este mare, au prins oarecum la curaj şi voce. Se făcuse în instituţiile de stat, dar şi în presă un mare tam-tam despre legalitatea şi ilegalitatea colectării de bani în fondurile asociaţiilor părinteşti. Ca acum, îmi amintesc cum unii, la nivel de oficialităţi, pledau pentru anularea acestor entităţi, alţii se arătau nedumeriţi de aceste propuneri, arătându-se curioşi de unde vor putea fi adunate alte mijloace extrabugetare, în timp ce acei care aveau musca pe lângă căciulă tăceau şi sperau că apele se vor linişti. Cam aşa s-a şi întâmplat. Radical, situaţia nu s-a schimbat. Practica colectării de bani în mod benevol cu de-a sila de la părinţi/copii continuă. La oraş sumele sunt mai mari, la sate mai mici. În “gospodăriile” mai îndrăzneţe periodicitatea donărilor este mai mare, în cele cu mai mult bun simţ şi teamă de poliţie, mai aproape de buchea legii. În esenţă, aproape totul a rămas pe vechi.

Iată că la nici un an de atunci, Procuratura Generală vine cu o mare noutate. Anunţă că învăţământul de stat este gratuit şi solicitată Ministerului Educaţiei implicarea promptă întru excluderea practicii de colectare şi utilizare a mijloacelor băneşti prin intermediul asociaţiilor/comitetelor de părinţi şi neadmiterea implicării sub orice formă în acest proces a instituţiilor de învăţământ.

În comunicatul Procuraturii se spune că mai trezeşte nedumerire şi modul de utilizare a acestor bani adunaţi de la părinţi, atât în ce priveşte cuantumul, cât şi domeniile de investire, şi oferă câteva cazuri de cum au fost aceştia investiţi, în mare parte, în “comoditatea” administraţiilor.

Astfel, la Liceul Teoretic “V.Alecsandri”, din banii adunaţi prin intermediul Asociaţiei de părinţi, 19 mii de lei au fost cheltuiţi pentru reparaţia şcolii; Organizaţia Obştească a părinţilor şi elevilor Liceului “L. Rebreanu” a investit: în reparaţie – 126 256 lei; a procurat aparat xerox – 15 250 lei; printer laser – 1800 lei; mărfuri de cancelarie – 6285 lei; Asociaţia de părinţi “Traian” – pentru remunerarea profesorilor a alocat 35 450 lei. În raionul Călăraşi, s-a identificat că nu se respectă caracterul benevol al donaţiilor băneşti efectuate de către părinţi, iar ultimii sunt condiţionaţi de către administraţia instituţiei de învăţământ, direct sau prin intermediul corpului didactic şi reprezentanţilor comitetului de părinţi, să achite sumele fixate, în caz contrar copiii sunt presaţi.

“Participarea la asociaţiile părinteşti este benevolă, iar cheltuielile trebuie să fie transparente. Pentru a contracara colectările ilicite de bani, Ministerul Educaţiei a emis, în repetate rânduri, dispoziţii despre responsabilizarea managerilor instituţiilor de învăţământ şi a cadrelor didactice. Totuşi, implicarea profesorilor în colectări ilicite de bani, în cazul constatării acestor fapte, nu sunt simple încălcări de disciplină, dar pot chiar constitui componenţă de infracţiune. La rândul său, examinarea şi sancţionarea încălcărilor grave, ce constituie infracţiune/contravenţie, nu poate fi imputată Ministerului Educaţiei“, se arată în comunicatul de răspuns al Ministerului.

Totul pare a fi bine şi frumos. Parcă, parcă s-ar urni carul din loc, îţi vine a zice, dar nu poţi. Cum să se urnească carul dacă cei care ar trebui să tragă la el nu merg în aceeaşi direcţie? În timp ce Procuratura zice că a fost sesizat Ministerul, acesta răspunde că informaţia a aflat-o din presă, nu în urma comunicării cu colegii procurori.

“Acuzaţiile aduse direct la adresa liceelor menţionate de către Procuratura Generală sunt grave şi duc la ştirbirea imaginii instituţiilor. Ministerul insistă ca atunci când anumite instituţii de învăţământ sunt acuzate de corupţie, Procuratura Generală să vină cu un demers oficial către Minister, prin care ar solicita verificarea cazurilor, în limita competenţelor. Altminteri aceste informaţii pot fi calificate ca nişte declaraţii fără acoperire. Din moment ce aceste acuzaţii nu sunt argumentate printr-un document oficial, Ministerul Educaţiei îşi exprimă dezacordul cu aceste acţiuni ale Procuraturii.”

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. gracov

    Statul nu e in stare sa asigure un invatamant demn de sec.XXI. Guvernarea trebuie sa recunoasca acest lucru si sa nu caute tapi ispasitori. Cat priveste coruptia- pai ea exista in fiecare cm patrat din teritoriul md. Daca nu e coruptie e cumatrism sau interes de gasca. Pana la relatiile civilizate mai este. poate cateva secole bune.

  2. AVRAAM

    Circuitul donaţiilor şcolăreşti în natură: Eu acit donaţia fiului meu la liceu.Profesoara această donaţie o dă pe alimente la piaţă.Comercianta din piaţă dă donaţia celor de la fisc.Fiscul transmite donaţia celor din CCCEC.Ăştea din corupţie transmit donaţia către procuratură.Fiul ori fiica procurorului donaţia taică-său o dă pe “doză” către narcomani.Narcomanii transmit donaţia poliţistului care îl protejează.Poliţistul dă donaţia soţiei.Ea merge la doctor şi-i transmite donaţia lui.Doctorul merge la contrabandist,procură un aparat adus ilegal în ţară.Contrabandistul tramnsmite donaţia celor din Guvern care îi fac protecţie.Guvernul transmite donaţia agitatorilor electorali.Agitatorii cumpără electoratul.Electoratul sunt eu,tu,el,ea.Noi din donaţie ne abonăm la ZdG.ZdG achită cu donaţia paguba morala procurorilor,da procurorii dău copiilor săi de “doză” şi totul merge pe cerc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *