Dezlegarea de Voronin

Zi confuză, ieri. Parlamentul s-a întrunit în lipsa fracţiunii comuniste, minoritare, care îşi programase, exact pentru ziua de ieri, o plenară. Din oră în oră, diverse ştiri bulversau liniştea publică. Lumea încerca să afle răspuns la întrebarea legată de demisia lui Vladimir Voronin din funcţia de şef al statului. Informaţii diverse, contradictorii, dar nu şi lipsite de importanţă.

Dezicerea, de bună voie, a lui Vladimir Voronin de funcţia de şef al statului este importantă, în primul rând, pentru funcţionarea paşnică a instituţiilor statului. Plenara de ieri a PCRM reconfirmă oportunitatea plecării lui Voronin. Stilul agresiv al rezoluţiei acelei adunări comuniste, în care se spune că “majoritatea liberală de dreapta creată în Parlament, în felul său actual, reprezintă o ameninţare evidentă la adresa viitorului statului moldovenesc, la adresa securităţii acestuia, dezvoltării sociale şi economice, integrării europene şi posibilităţii restabilirii integrităţii teritoriale”, lasă să se înţeleagă că puterea a devenit deosebit de periculoasă în mâinile acestui clan.

Tot de acolo cităm: “Partidul Comuniştilor… în mod hotărât şi ferm, va opune rezistenţă oricăror tentative ale puterilor reacţiei unioniste de a întoarce îndărăt progresul ţării, de a lipsi R. Moldova şi poporul ei de orice perspectivă de dezvoltare independentă şi demnă”. Mesajul PCRM a devenit unul extrem de ameninţător, care provoacă frică şi nesiguranţă.

Iată de ce, dezlegarea de Voronin ar spulbera teama şi confuziile ce-i frământă astăzi pe angajaţii instituţiilor de stat care, deşi simt că guvernarea comunistă pleacă, continuă, pentru orice eventualitate, să facă jocuri duble sau, cum se mai spune în popor, să stea cu fundul în două luntrii, lucru nespus de periculos pentru societate. Dezlegarea de Voronin ar permite instanţelor de drept, Curţii Constituţionale, care, la 8 august urmează să examineze sesizarea PCRM privind legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Legislativului, angajaţilor structurilor de forţă, dar şi celor de la Compania publică Teleradio Moldova să-şi asume un comportament civilizat şi să adopte decizii echidistante, chiar dacă demult nu au mai făcut acest lucru. Plecarea de bună voie a dictatorului ar spulbera frica din rândul funcţionărimii care, deocamdată, se află în suspans: muncă mai puţină, bârfe mai multe, servilitate excesivă etc.

Aneta GrosuPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. nicolae

  Alianta la sedinta de ieri a avut un comportament fricos. De ce ei nu activeaz in continuare si nu adopta legi si hotarâri?

  Potrivit art.140 din Constitutie, Legile si alte acte normative sau unele parti ale acestora devin nule, din momentul adoptarii hotaririi corespunzatoare Curtii Constitutionale.

  Deci Parlamentul avind 53 de deputati pot adopta legi, hotariri etc. Nu vor comunistii sa lucreze nu trebuie. La lucru domni deputati. Dar daca Curtea Constitutionala nu va adopta o hotarire pe 8 septembrie deputatii ce se vor odihni in continuare?

  Pentru ce ei primesc bani?

 2. Simona

  Nicolaie,trebuie sa observam ca un parlament poate lucra atunci cand exista executiv.Deocamdata Moldova nu are un prim ministru si nici un guvern constituit legal.Cine sa puna in aplicare legile.Ce se intampla acum se numeste VID DE PUTERE.Este o situatie foarte periculoasa pentru o tara aflata in criza pe toate planurile,asa cum e Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *