Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dezgheţul

Dezgheţul

Nu, nu despre încălzirea globală este vorba şi nici despre gheţari adevăraţi, chiar dacă ştiri tot mai alarmante ne spun că Oceanul Arctic se va dezgheţa complet până în vara anului 2040, adică în următoarele trei decenii. Dezgheţul e despre o stare pe care o trăiesc în ultimele luni cetăţenii R. Moldova.

Detaşarea de comunism, chiar dacă se produce cu multă dificultate, cu destule ameninţări, cu şantaj şi cu numeroase probleme, este o stare care îţi conferă plăcere, dacă nu una constantă, cel puţin una episodică, pe care o trăieşti în serile lungi de toamnă târzie, atunci când încerci să te obişnuieşti cu frigul din apartamentul rece. Detaşarea de comunism este acest dezgheţ care a început şi pare ireversibil, chiar dacă pierdanţii puterii ameninţă societatea că viaţa va degrada din rău în mai rău.

Marţi, lipsind din Legislativ, şeful PCRM, Vl. Voronin, a convocat activul de partid şi a anunţat dur demararea anticipatelor. „Vom dezamăgi alegătorii dacă vom vota pentru Lupu”, spunea Voronin, făcând trimitere, ca-ntotdeauna, la „riscurile” ce pasc independenţa şi suveranitatea R. Moldova, în legătură cu eventuala venire a lui Lupu în locul lui Voronin. Totodată, conducerea PCRM, deşi afirmă că anticipatele ar permite revenirea în forţă a acestei formaţiuni, e extrem de preocupată de eventualele decizii ale ultimilor 8 deputaţi din lista actuală a parlamentarilor comunişti. Deoarece e mai mult decât clar că, după anticipate, locul lor va fi în afara Legislativului, riscurile pierderii acestora cresc. De aceea, chiar Voronin crede aşa, cei 8, ultimii de pe lista deputaţilor PCRM, ar putea decide să-l voteze pe Lupu, câştigând astfel 4 ani de împliniri. De altfel, printre cei 8, ultimii, sunt Iu. Stoicov, aflat în relaţii bune cu Marian Lupu, Şt. Grigoriev, fizician din Căuşeni, pentru care mandatul de deputat e primul şi poate fi ultimul, în cazul anticipatelor, Ed. Muşuc, aflat într-o situaţie mai complicată decât Grigoriev, deoarece a rămas fără reputaţie, după ce s-a dat cu PCRM, P. Porcescu, de la Străşeni, aflat în aceeaşi situaţie ca şi Grigoriev, T. Botnariuc, din Donduşeni… De ce ar reveni în provincie, dacă a cunoscut deja pâinea de parlamentar? O. Babenco (va face ce va zice Tkaciuk), N. Vîsotnaia, şi ea fără şanse de a trece în Legislativ după anticipatele din 2010, şi O. Garizan, de 38 de ani, din Copceac, Găgăuzia, care, astăzi, are tot viitorul politic în faţă. De ce ar risca să-l piardă?

Deşi există destule argumente că cei 8, ultimii, ar putea „salva” R. Moldova de anticipatele din 2010, dezgheţul, despre care vă spuneam la început, lasă de înţeles că tocmai anticipatele ar putea fi cele care ne-ar detaşa pentru totdeauna de comunism. Tot ce a reuşit să realizeze până acum guvernarea AIE, parafarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră, dialogul cu UE, anchetarea evenimentelor de după 5 aprilie, revizuirea Codului Audiovizualului, dar şi ceea ce urmează să pună la punct în următoarele luni, vor determina cetăţenii să se dezică benevol, nesiliţi de nimeni, de comunism.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com