Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Despre fumătorii din a 53-a…

Despre fumătorii din a 53-a ţară

E dimineaţă. Mă îndrept spre un troleibuz, vreau să îl prind ca să merg spre centru, de aceea nu scap din ochi şoferul. E în cabină, învăluit într-un nor de fum. Trage din ţigară. Urc în troleu şi trag în piept fumul pe care îl inspiră, de altfel, toţi cei din jur.

Moldova este al 53-lea stat pe care îl vizitez. Observ că am ajuns într-o ţară în care fumatul în public e o activitate foarte populară, în special printre bărbaţi. Puţini fumători par deranjaţi aici de faptul că fumatul dăunează celor din jur. Şi cei din jur se pare că au acceptat această stare de lucruri pentru totdeauna.

În Marea Britanie situaţia fumătorilor a luat o turnură severă. O lege care interzice fumatul în spaţii publice impune o amendă serioasă, de circa 3000 lei celor care nu respectă regulile. În toată ţara fumătorii sunt împinşi afară din instituţii, baruri, restaurante. Ca să nu se arate ostracizaţi de noile condiţii, britanicii care fumează în grupuri „afară” au inventat şi un nou cuvânt „smirting”, o simbioză dintre „smoking” şi „flirting”. Adică, ei nu doar fumează pe la uşile instituţiilor, ci flirtează. Aceasta a dus într-un fel la creşterea numărului de fumători, în special în Irlanda, căci cei dornici să flirteze, fiind nefumători, s-au alipit flirtanţilor fumători.

Cu toate acestea, efectele noilor legi se fac simţite şi la nivel economic. Noua lege anti-fumat a fost adoptată în Marea Britanie în anul trecut. De atunci, circa 400 000 de fumători din cei 10 milioane s-au lăsat de ţigară, şi din această cauză mii de baruri s-au închis sau au falimentat din cauza reducerii drastice a vânzărilor. Or, mulţi dintre cei care nu au renunţat la ţigară, au decis să nu mai meargă nici la bar pentru a bea un wisky, mai bine îl beau acasă cu ţigară cu tot.

Pe de o parte, fumătorii pasivi din spaţiile publice au fost uşuraţi cu mult în această perioadă, dar fumătorii care s-au închis în case îşi transformă acum copiii în fumători pasivi, sau poate chiar activi.

În octombrie curent şi India a introdus o interdicţie similară pentru fumători. În această ţară cu fumători inveteraţi legea se pare că este absolut nepopulară. Or, dacă în transportul public din Moldova îşi permite să fumeze doar şoferul, în India orice pasager îşi aprinde ţigara când vrea, chiar dacă zilnic 2500 de indieni decedează din cauza unor maladii cauzate de efectele fumatului. Nici problemele de sănătate, nici noua lege care prevede o amendă de circa 50 lei pentru fumatul în public, se pare că nu are efect asupra lor.

În SUA fumătorii trebuie să îşi aprindă pipa la 10 metri în orice spaţii publice, în timp ce în China fumatul e interzis doar în instituţii oficiale, nu şi în restaurante, deaorece vânzările de ţigări le asigură chinezilor a 10-a parte din buget. Moldova ar putea să pună în curând în dezbatere aceeaşi problemă, analizând costurile pentru tratatrea maladiilor cauzate de ţigări şi veniturile din vânzările de produse de tutungerie.

Mark Gilbey, Marea Britanie
stagiar la Ziarul de Gardă