Deputaţii de caviar împotriva presei

Zilele trecute, la Strasbourg, a avut loc Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în cadrul căreia a fost dezbătut Raportul privind atacurile asupra jurnaliştilor şi libertatea presei în Europa.

Raportul prezintă o analiză a stării jurnalismului în cele 47 de state membre ale APCE: din aprilie 2015 până în noiembrie 2016 au fost emise 230 de alerte privind atacuri asupra jurnaliştilor în 23 de state-membre, doar 23 de cazuri fiind soluţionate. În aceeaşi perioadă, 16 jurnalişti au fost omorâţi în statele Consiliului Europei (CoE), zeci de reporteri au fost arestaţi, deţinuţi, hărţuiţi, condamnaţi, maltrataţi. Numeroase sunt şi atacurile verbale sau presiunile financiare.

În Parlamentul CoE sunt 324 de parlamentari din toate cele 47 de state, R. Moldova fiind reprezentată de 5 membri ai Parlamentului de la Chişinău: democrata Valentina Buliga – şefa delegaţiei, independentul Valeriu Ghileţchi, liberalul Mihai Ghimpu, socialistul Andrei Neguţă şi comunistul Vladimir Voronin. Au fost desemnaţi şi 5 membri supleanţi, care îi înlocuiesc pe reprezentanţii permanenţi, atunci când aceştia nu pot participa la sesiunile de la Strasbourg. Astfel, la sesiunea de iarnă din 23-27 ianuarie, la Strasbourg, au plecat Valentina Buliga şi Valeriu Ghileţchi, membri permanenţi, iar Voronin, Neguţă şi Ghimpu au fost supliniţi de Alina Zotea, Liliana Palihovici şi Maria Postoico. Pentru aceste călătorii, toţi primesc bilete de avion, cazare şi diurne din bugetul statului.

Pe pagina web a Parlamentului R.Moldova lipseşte orice ştire despre planurile de lucru ale parlamentarilor moldoveni la sesiunea de la Strasbourg. În schimb, majoritatea dintre ei au postat multe poze cu imagini de la Strasbourg pe reţelele de socializare, sugerând că sunt foarte implicaţi pe acolo.

În ziua în care cei 5 plecau la Strasbourg, urmând să discute şi situaţia presei, la Chişinău se consumau câteva evenimente îngrijorătoare: solicitarea unui angajat la stat să fie deschis dosar penal împotriva unei jurnaliste de investigaţii, hărţuirea altor reporteri în spaţiul public, zeci de plângeri privind limitarea accesului la informaţie. Fiecare din cei 5 parlamentari cunoaşte ZdG. Am aşteptat să ne întrebe, dacă avem ceva de comunicat în mod special, în legătură cu acest raport. Nu ne-au întrebat, chiar dacă, în ultimii 12 ani, ZdG e prezent pe piaţa mediatică şi ar putea spune multe despre starea presei. Am iscodit şi alţi colegi din ONG-urile de media care au câte 20 de ani pe piaţa mediatică de la noi. Şi pe ei călătorii spre Strasbourg nu i-au întrebat nimic despre starea presei.

Personal, am urmărit, marţi, prezentarea raportului privnd libertatea presei la APCE. În dezbateri, au fost prezentate zeci de opinii, propuneri de amendamente, discuţii. Parlamentarii moldoveni nu au verbalizat nimic. Poate nu am observat, dar acum nu am nicio dovadă că parlamentarii din R. Moldova au comunicat ceva celorlalţi 320 de parlamentari de la Strasbourg despre presa din Moldova.

Am urmărit procedurile de vot asupra amendamentelor la acel raport şi m-am întristat. Deşi majoritatea membrilor delegaţiei au votat pentru amendamentele de bază, unul dintre membrii delegaţiei, Alina Zotea, nu a votat deloc. Am trimis un mesaj la serviciul de presă al Parlamentului şi altul – pe contul de Facebook al deputatei Zotea, să aflu de ce nu a votat, dar nu am primit răspuns. Am solicitat serviciul de presă al CoE, încercând să aflu dacă a fost o eroare de sistem, sau altă problemă, de verme ce votul Alinei Zotea lipseşte la această sesiune. „Dacă ea nu e pe lista votanţilor, înseamnă că nu a votat”, a fost răspunsul lui Jaime Rodriguez, purtător de cuvânt al CoE.

M-a îngrijorat şi votul împotriva amendamentului 22 al deputatului Ghileţchi. Amendamentul 22 o viza pe cunoscuta jurnalistă de investigaţii din Azerbaijan care a fost întemniţată pentru investigaţiile sale, iar după eliberare este ţinută ostatică în acest stat, limitându-i-se, ilegal, multe libertăţi umane. Împotriva acestui amendament au votat doar 15 parlamentari care fac parte din delegaţia azeră, cea turcă, moldoveanul Valeriu Ghileţchi şi 5 deputaţi din alte state.

Khadija Ismailova este o jurnalistă de mare curaj, de mare profesionism, este premiată şi aplaudată de întreaga lume jurnalistică pentru investigaţiile ei şi merită să fie liberă să-şi exercite munca. L-am întrebat pe deputatul Ghileţchi de ce a votat împotriva libertăţilor Khadijei. „Amendamentul introduce unele detalii care nu pot fi verificate la momentul votului”, a răspuns deputatul independent.

Tot ieri, Transparency International a făcut public raportul „Diplomaţia de caviar”, care relevă un scandal de corupţie în cadrul APCE, enorm şi ruşinos, prin care parlamentarii azeri ar fi corupt deputaţi din alte state să voteze în interesul lor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. alex kooper

    ZdG de ce imputiti lumea cu stiri flase? Oare cazul lui Mariana Rata a fost de ordin penal daca procuratura generala a exclus ca ei i se poate deschide dosar penal?! Ajunge sa mincat la laturi! Ati mai mintit ca parlamentul european a luat atitudine pe cind nu puteti diferentia ce este APCE.

  2. Teodor

    De cind presa lui Filat este presa libera??? Si daca voi asa va considerati, unde erati cind Vasile Nastase il lua dupa casa de cultura pe jurnalistul Vadim Ungureanu pentru al bate???

  3. Vadim

    Presa ar face bine sa se victimizeze mai putin si sa isi maca lucrul cu mai mult profesionalism. Atunci cred ca vom putea sa vorbim despre libertatea presei. Problema este ca de multe ori ea nu prea vrea sa fie libera…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *