Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Denis Zavorotnîi: Cât costă tortura?

Denis Zavorotnîi: Cât costă tortura?

După evenimentele din aprilie 2009 Procuratura Generală a iniţiat 58  de dosare penale pe numele persoanelor cu funcţii de răspundere acuzate de tortură, îndeosebi poliţişti. Dar în instanţa de judecată au ajuns doar jumătate, restul dosarelor fiind clasate.  În doi ani şi jumătate nu a existat nicio decizie irevocabilă în niciun dosar în care tinerii acuzau poliţiştii de tortură.

Doar într-un singur caz, în dosarul lui Vitalie Creţu, doi poliţişti au fost condamnaţi de prima instanţă la 4 şi 2 ani de închisoare cu suspendare pentru exces de putere şi pentru că au torturat tinerii în stradă şi în comisariate, însă Curtea de Apel i-a achitat. Cazul lui Creţu a fost la un pas de a deveni un precedent, dar acel pas e cât o prăpastie.

A trebuit să treacă încă jumătate de an de atunci pentru ca instanţa de judecată să ofere dreptate măcar unei victime. Este vorba de Nicolae Bairactari, care a obţinut ieri, 19 octombrie, câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Tânărul a demonstrat că a fost maltratat de către colaboratorii organelor de urmărire penală în aprilie 2009, CSJ obligând statul să-i plătească suma de 55 000 de lei, valoarea „torturii”.

Nicolae a fost reţinut în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009 împreună cu alţi câteva sute de tineri în timpul manifestaţiilor paşnice din PMAN, fiind ulterior maltratat şi umilit, deţinut în penitenciarul nr. 13 din Chişinău în condiţii foarte proaste, fără alimentaţie şi condiţii sanitare elementare. El a fost acuzat că ar fi participat activ la acţiunile de distrugere a clădirilor guvernamentale, însă peste 6 luni, la 29 octombrie 2009, Procuratura Generală (PG) a încetat urmărirea penală împotriva sa, fără a-i acorda despăgubiri. Nicolae s-a adresat în instanţă pentru a cere ca PG să-i aducă scuze oficiale, dar şi să-i fie achitate prejudicii morale şi materiale. La 16 iulie 2010 el a obţinut câştig de cauză în prima instanţă, iar peste 8 luni Curtea de Apel a micşorat valoarea despăgubirilor de la 80 de mii de lei, cât a solicitat Nicolae, la 5 mii de lei. În cele din urmă, CSJ a stabilit valoarea prejudiciului la suma de 55 de mii de lei.

Cazul lui Nicolae Bairactari este un precedent şi un fel de garanţie pentru celelalte victime rămase nedespăgubite. Dar este o altă faţă a monedei – faptul că mulţi dintre tineri şi-au pierdut deja încrederea în sistemul judiciar, iar dacă şi sunt gata să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate, adevărul lor nu costă mai mult de 55 de mii de lei.

Denis Zavorotnîi