Demnitarii milionari şi justiţia

Fostul prim-ministru a fost condamnat luni la doi ani de închisoare pentru că a violat Legea anticorupţie. Procesul judiciar a finalizat la începutul acestei săptămâni la Curtea Supremă de Justiţie şi cei 9 judecători au dus o luptă acerbă, până s-au divizat în 2 grupuri: 4 au votat pentru inocenţa fostului premier şi 5, adică majoritatea, l-au declarat vinovat. Iniţial acuzatorii solicitau 10 ani de detenţie pentru el, şi o pedeapsă penală pentru soţia sa, acuzată de cooperare în acte coruptive. Conturile bancare ale familiei ex-premierului sunt acum blocate, şi cele 2 miliarde de dolari, în mare parte agonisite din contracte ale firmelor înaltului demnitar cu instituţiile statale, aşteaptă o decizie judiciară ulterioară.

Pe perioada procesului judiciar, sute de oameni au ieşit la manifestări stradale, unii cereau pedepse severe pentru ex-premier, alţii cereau pedepse pentru toţi sau pentru nimeni. S-au înregistrat numeroase conflicte între demonstranţi. Două persoane au murit.

Şi un fost viceprimar al capitalei a fost condamnat pentru corupţie. El este acuzat că ar fi luat mită pentru favorizarea diferitor construcţii în sumă de aproape 1,5 mil. dolari. Fostul viceprimar a fost exclus din rândurile Partidului Comunist şi a primit o pedeapsă condiţionată de 2 ani. Dacă în aceşti doi ani se va purta “frumos”, va rămâne în închisoare pe viaţă, dacă nu – va fi împuşcat.

Alţi câţiva oficiali din clădirea prezidenţială îşi caută acum apărători. Marţea trecută, acestora le-au fost înaintate acuzaţii privind favorizarea unor oameni de afaceri pentru obţinerea contractelor cu Preşedinţia. Astfel, oamenii de afaceri procurau bunuri, imobile, ofereau servicii la preţ redus, iar beneficiile le împărţeau cu oamenii din anturajul preşedintelui.

Toate aceste anchete şi condamnări s-au întâmplat cu adevărat în primele zile ale acestei ultime săptămâni de octombrie, 2008. Numai că pe ex-premierul condamnat îl cheamă Thaksin Shinawatra şi este din Thailanda, pe fostul viceprimar condamnat la moarte îl cheamă Liu Zhihua şi e din China, iar pe preşedintele statului sub aripa căruia se fac contracte frauduloase îl cheamă Hugo Chavez şi acesta conduce Venezuela.

În Africa e altfel. “În Africa corupţii sunt glorificaţi ca nişte bărbaţi deştepţi şi buni care fură din banii publici pentru a investi în afaceri proprii şi a deschide noi locuri de muncă pentru compatrioţi,” a scris ieri ziarul “Monitor of Uganda”.

Trebuia să fi scris aici ceva şi despre demnitarii corupţi din R. Moldova, dar se pare că la ei s-a referit deja “Monitorul de Uganda”. De ce am recurge la repetări? Poate noul viceprim-ministru pe probleme de corupţie, Valentin Mejinschi, ar putea să ne spună ceva nou, ca să ajungem şi noi în rând cu China şi Venezuela la combaterea corupţiei. Sau poate chiar în UE.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. felinar

    credeam ca la noi se intimpla asta, sa fie condamnati primministrii, dar nu ne-a mers nici de data aceasta.

  2. nenica

    vai ,vai ce radddddddddddddddd !

    unde ati vazut dvs dictatorii ,coruptii,lingaii,calaii si hotii sa se aresteze sau condamne ei pe ei . hi,hi.hi.hiiiiiiiiii !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *