Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Demisie "made in Moldova"

Demisie „made in Moldova”

Nu îl cunosc pe Gheorghe Grosu. Nu am auzit de el până marţi, 21 februarie. După ce am auzit, am încercat să caut mai multe informaţii despre el. Nu am prea găsit. Tot ce ştie www.google.com despre acest om este că a fost demis de către Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, pentru că ar fi admis mai multe încălcări de ordin procedural şi deontologic, mai exact, pentru că nu a fost sigilat echipamentul după incident, nu s-a discutat cu părinţii, nu a fost suspendat imediat din funcţie anesteziologul şi nu au fost întocmite protocoale…

Da, Gheorghe Grosu a fost până mai ieri directorul Spitalului “Emilian Coţaga” din Chişinău, instituţie care a fost gazda unei enorme tragedii sâmbătă, 11 februarie, când un băiat de doar 13 ani a decedat în urma unei simple operaţii de extirpare a amigdalelor. Într-o conferinţă de presă, marţi, 21 februarie, Usatâi a anunţat rezultatele expertizei în cazul acestui incident şi a dat şi verdictul: anesteziologul – suspendat, iar directorul spitalului – demis.

De ce a fost demis însă acest Gheorghe Grosu? Suspendarea anesteziologului este mai mult decât logică. Dar de ce trebuie să suporte consecinţele unei erori a altcuiva un om care nu a avut nicio legătură cu acea operaţie?

Cel mai probabil, prin decizia sa de justiţiar, Andrei Usatâi a dorit să spele imaginea sistemului medical, şifonată rău după moartea unui copil pe masa de operaţii. I-a reuşit? Eu zic că nu. Decizia lui nu a făcut decât să înfigă cuţitul şi mai adânc într-un sistem grav bolnav, aş zice incurabil. Decizia de a-l demite pe Grosu a arătat neputinţa statului într-o luptă cu indiferenţa, corupţia şi incompetenţa crasă din sistemul medical. Andrei Usatâi a făcut uz de dreptul său de a demite un director de spital, sperând că astfel el va avea mai puţin de suferit, iar mass-media nu va mai «trage» în sistemul pe care îl conduce. Total neinspirat.

Acum să înţeleg, dle Usatâi, că atunci când un subaltern direct, un funcţionar din cadrul Ministerului Sănătăţii, va greşi, aţi accepta să fiţi demis? Aţi accepta să plătiţi pentru greşeala altcuiva? Fiţi sincer! Vedeţi că aţi creat un precedent, iar dacă cineva din ministerul pe care îl conduceţi va greşi, veţi fi nevoit să-l urmaţi pe Gheorghe Grosu.

Am să închei cu un sfat. Dle Usatâi, decât să demiteţi în stânga şi în dreapta, mai bine aţi merge să discutaţi cu studenţii de la medicină pentru a vă informa cât costă un examen, cum ajung cei care nu cunosc elementarul în medicină – doctori (inclusiv anesteziologi), cum colegii d-stră care predau acceptă mita, şi odată cu asta, oameni incompetenţi în sistemul medical. Nu de alta, dar în câţiva ani, dacă veţi mai fi ministru, veţi fi nevoit să daţi afară cam fiecare al doilea director de spital.

Victor Moşneag,
victor@zdg.md