Debaraua de la guvernare

Zilele acestea ZdG are un mic jubileu: se împlinesc exact 6 luni de când am pornit o discuţie electronică cu consilierul guvernamental Tudor Darie, discuţie la care, la propunerea lui, au fost ataşaţi şi Veaceslav Ioniţă, membru al Comisiei Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale funcţionarilor publici, şi Stela Mocanu, coordonatoarea Centrului de Guvernare Electronică. Discuţia era, desigur, despre transparenţă guvernamentală şi despre necesitatea unei pagini web a vestitei Comisii Centrale de Control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale funcţionarilor publici. Or, o asemenea instituţie-cheie în transparentizarea guvernării moldoveneşti este profund e-anonimă, neavând nici adresă electronică, nici alte căi de acces. 

Cu 6 luni în urmă, prin dialogul electronic, încercam să obţin cheia, una tot electronică desigur, care ar fi fost în paza lui Veaceslav Ioniţă, de la uşa în spatele căreia se păstrau declaraţiile de avere ale procurorilor. La 6 luni de la lansarea acelei discuţii, remarc că deţin câteva zeci de e-mailuri tot cu întrebări şi răspunsuri, dar, vorba lui Dodon, fără nicio soluţie. Declar solemn că nu mai cred că cineva poate găsi acea cheie. Poate se găseşte vreun grant european pentru procurarea altei broaşte la uşa secretelor averilor procurorilor. Şi, de vreme ce unele declaraţii de averi sau interese mai apar pe ici-colea, am identificat şi un titlu demn pentru acest caz. I-aş zice www.e-debara.md, o debara aşa micuţă, de 3X3, care poate fi privatizată pe net cu doar câţiva lei. În această e-debăruţă poate fi stocat tot ce nu trebuie să afle cetăţenii. Ar fi clar că o Comisie şi încă Centrală de ditamai Control poate face controale şi publica informaţii, pe când, dacă spunem oamenilor că declaraţiile procurorilor, dar şi ale altor funcţionari care ies devreme la pensie sunt stocate la e-debara.md, totul devine clar, căci fiecare ştie că debaraua e un loc întunecos şi plin de păianjeni. Poate chiar şi de scorpioni.

Zilele trecute redacţia ZdG a remis câteva zeci de scrisori unui şir de instituţii publice cu privire la asistenţa financiară străină acordată pentru dezvoltarea democraţiei în R. Moldova. Am utilizat cea mai rapidă şi cea mai ieftină poştă: cea electronică.

Dar ceea ce e rapid şi ieftin pentru generaţia Twitter din Moldova devine o frână în contextul unor instituţii de stat. Chiar dacă, din aceleaşi donaţii externe, un şir de instituţii publice şi-au creat pagini web, fiind efectuate şi procurări de calculatoare, servere şi alte echipamente care să asigure transparenţa web, există instituţii care se mai folosesc încă de renumita instrucţie a lui Tândală sau Păcală, cel care a scăpat cârnaţii în gura câinelui în timp ce citea de pe hârtie cum ar fi fost să îi mănânce.

De exemplu, pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie şi pe cea a Consiliului Superior al Magistraturii, găsim informaţii despre faptul că aceste pagini au fost create cu sprijinul UE, al Consiliului Europei sau al Fondului “Provocările Mileniului”, finanţat de USAID. Dar niciuna dintre aceste două instituţii, extrem de solicitate de către populaţie, nu afişează nicio adresă electronică. Ca să afli adresa de e-mail a cancelariilor acestora e nevoie să formezi numerele de telefon afişate, în speranţa că se va găsi cineva care să dicteze în receptor simbolurile care cuprind “coadă de maimuţă” sau “sobacika”.

În schimb, adresele electronice ale Departamentului Penitenciare sau ale Procuraturii Generale ne sunt accesibile, căci primim cu regularitate comunicate de la serviciile de presă ale acestor instituţii. Iată de ce Procuratura şi Penitenciarele au primit printre primele solicitările noastre de informaţii. Colegele noastre de la serviciile de presă au fost foarte drăguţe să ne informeze imediat că au primit scrisorile şi că … nu ne vor putea oferi niciun răspuns până nu le trimitem aceleaşi scrisori în formă tipărită. Degeaba am încercat să insistăm. Ni s-a spus că de fapt cancelaria nu acceptă niciun mesaj netipărit şi neştampilat.

De ce a trebuit ca “Provocările Mileniului” să doneze 25 de milioane de dolari în 2008 anume pentru electronizarea şi transparentizarea instituţiilor, dacă Cancelariile ne forţează acum să defrişăm păduri, să facem hârtie, să tipărim scrisori, să mâzgălim plicuri, doar pentru ca să primim răspunsuri despre faptul că nu se găseşte cheia de la declaraţiile de avere ale procurorilor? Toate nemulţumirile pot fi adresate la www.e-debara.md

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ilarion

    Doamna Alina .Eu as putea sa va raspund unde sunt acesti bani.Dar si D-tra stiti unde sunt ei.Demult is spalati ,transferati in off-shor si intorsi in Tara ca investitii straine .Cit despre declaratiile demnitarilor,tot pot sa va spun ce va fi:tot aceia ce si cu dosarele de contrabanda de la procuratura:vor fi folosite pentru santajarea demnitarilor ,care au ascuns veniturile.Eu personal is disponibil sa achit pretul unui sait specializat ,unde sa fie afisate toate declaratiile de venit ,si unde persoanele care dispun de informatie tainuita de demnitar ,sa dea declaratii si sa scoata in vileag informatia tainuita de ultimii.

  2. Caio

    Desigur ca ficeare interpreteaza cum doreste ceea ce citeste. A se vedea si reflectiile pe marginea sintagmei bunul simt (eu m-am referit la cu totul altceva la faptul ca nu este nevoie de cenzura atata timp cat exista in constiinta fiecaruia o cenzura a bunului simt . Ghilimelele isi au rostul lor).Faptul ca aceste comentarii sunt postate ca atare precum si aceasta discutie in sine cred ca arata ca acel dati-mi voie sa nu isi are sensul. (Sau poate era retoric). Si apropo de interpretare personala, eu consider ca articolul nu ilustreaza neaparat limitele crierului uman, ci faptul ca omul este o fiinta care poate evolua in diferite sensuri in functie de anumiti factori. Din punctul meu de vedere fraza Pentru ca noi inca nu suntem total definiti ca fiinte umane. (citita in contextul articolului) este esentiala. Este, desigur, doar punctul meu de vedere Ca o paranteza: nici nu e de dorit sa fim la ora de curs (nu are nicio legatura cu contextul), iar folosirea sau nu a pronumelui de politete nu spune mare lucru despre o persoana, fapt care nici nu intereseaza, de altfel, in cazul de fata. Subiect inchis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *