De ce “va muri” Dodon

Scriam încă în această vară că plecarea lui Igor Dodon din PCRM este doar o chestiune de timp. Şi a fost! Era clar pentru toată lumea că omul nu se mai simţea bine într-o barcă care se scufunda, încet, dar sigur. Dodon simţea că se îneacă, că se sufocă, că poziţia pe care o avea în cadrul PCRM este o pălărie prea mică pentru posibilităţie sale.

Fostul ministru al Economiei, din momentul în care a înţeles că nu are nicio şansă să devină succesorul lui Voronin, a decis să-şi ia soarta politică în propriile mâini. Şi nu e de condamnat. Aproape oricine, în situaţia sa, ar fi reacţionat la fel. Aşa se întâmplă când crezi că meriţi mai mult, când te simţi capabil de mai mult, sau atunci când potenţialul nu îţi este valorificat la maxim. Vrei să evadezi.

Nu cred că plecarea lui Dodon are legătură cu Moscova sau Occidentul, cu Filat sau Plahotniuc, aşa cum nu cred că plecarea sa este un scenariu al “vrăjitorului” Tkaciuk. Plecarea lui Dodon este organic legată de dorinţa acestuia de a fi lider, de a conduce.

Cred însă că Igor Dodon “va muri”, din punct de vedere politic, aşa cum au făcut-o şi alţi evadaţi din PCRM: Tarlev, Stepaniuc sau Ţurcan. Ştiu că mulţi cred că Dodon e făcut din alt aluat decât cei enumeraţi mai sus, atribuindu-i pe undeva calităţile şi popularitatea lui Lupu, singurul evadat din PCRM care încă nu “a murit”.

Dar, eu cred altfel. Lupu era foarte cunoscut, chiar şi de populaţia de la sate. A fost mult timp preşedinte de Parlament şi candidat la funcţia de preşedinte. Lupu a plecat în PD, un partid cu oameni cunoscuţi şi cu tradiţie în politică, care acumulase peste 3% la ultimele alegeri. Un alt detaliu care-l diferenţiază pe Lupu de  Dodon e cel că primul a plecat din PCRM ştiind că urmează alegeri anticipate.

Dodon, însă, a plecat din PCRM într-un moment de maximă incertitudine politică. Şi nu a făcut-o către un partid cu nume sau potenţial, ci către Partidul Socialiştilor din Moldova(PSM), unul care a dispărut de mult din peisaj. Pentru ca lumea să audă de PSM şi să voteze pentru acest partid, e nevoie de o promovare masivă, nu doar în Chişinău. Iar aici vine o altă mare diferenţă între el şi Lupu. PSM nu-l are pe Plahotniuc, om dispus să cheltuie masiv pentru promovarea imaginii partidului lui Lupu.

Ce şanse de a se impune are Dodon când el este cunoscut aproape exclusiv în Chişinău, când avem zeci de partide politice şi sute de politicieni cu acelaşi scop? Ce îl diferenţiază pe Dodon de Ţurcan, Tarlev sau Stepaniuc? Poate doar vârsta, iar ea, cu siguranţă, nu este un criteriu pentru cei care merg la urne.

Pentru a nu deveni un cadavru politic, Dodon avea câteva şanse. Prima, să meargă într-un partid politic cu nume, şansă pe care a ratat-o. Cea de-a doua, să rupă cât mai mulţi oameni din PCRM, şi nu doar deputaţi, ci şi dintre cei aflaţi în teritoriu. Cu vreo 10 deputaţi în Parlament şi cu mii de activişti ex-comunişti în teritoriu, PSM-ul şi Dodon ar avea şanse să trăiască. Altfel, nu văd cum!

Dacă destrămarea PCRM-ului se rezumă doar la plecarea celor 3 oameni, cu siguranţă acest partid nu va suferi foarte mult. De ce? Pentru că oamenii nu votează comuniştii pentru Dodon, Tkaciuk, Sârbu sau Muntean. Oamenii votează comunişii pentru că acolo este Voronin şi pentru că aşa au fost învăţaţi. Iar odată ce PCRM obţine mereu 35-45%, aproape toate voturile atribuite stângii, atunci e imposibil pentru PSM să se impună. Or, este imposibil ca votanţii PL şi PLDM, tind să cred că şi cei ai PD, să treacă spre PSM. Deci, dacă nu ia voturile comuniştilor, PSM-ul şi Dodon “vor muri”, încă înainte de “a se naşte”. Iar să iei voturile comuniştilor e o misiune mai mult decât imposibilă, cel puţin acum.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. constantin

  In mare parte plecarea lui Dodon o putem cataloga ca o pierdere destul de importanta pentru comunisti, insa ea se deosebeste foarte tare de cea a lui M.Lupu. Si anume ca M.Lupu cind a plecat din pcrm a ales un partid cunoscut, macar ca acesta era unul extraparlamentar, avea si are inca in mare masura o popularitate destul de mare din partea populatie, pe cind Dodon pur si simplu cel mai tare sa remarcat in campania electorala la alegerile locale din 5 iunie, cind nu ia ajuns putin pentru a-l devansa pe Chirtoaca. Plus la toate acesta a mai ales un partid care nu se bucura de sprijinul din partea populatie, dat uitarii.

 2. Igor

  Un articol pe cinste, apropo, practic unicul, care relateaza lucrurile aproape de adevar. Cat priveste faptul, Constantine, ca Dodon a “rupt” mult din Chirtoaca la alederile locale, nu are nici o relevanta. El a luat din simplul motiv, ca era reprezentantul PCRM, cu o finantare pe potriva. Alolingvii au votat nu pentru Dodon, ci impotriva lui Chirtoaca, asta e. Din alt punct de vedere, Victore, nu te imbata cu apa rece in privinta lui Dodon, parale are, sireacu, si nu putine, crede-ma. Cate martapazlicuri a organizat el prin economia moldava, ti se ridica parul in cap. Corect, un finantator ca Plahotniuc nu are, nici nu se discuta, dar nici nu se compara cu “saracaciosii” din alte partide. Sa nu uitam, ca miza va fi mare, mesajele lui sunt vadit pro-ruse, si matuska Rasha nu se va da in laturi, chit ca bani are cat duce trenul. Iar doua partide este mai bine decat unul, care merge pe un trend de panta…

 3. observator

  Partidul Socialist(in frunte cu Krilov,Sornikov,Stepaniuc s.a.) a fost format in baza Interfrontului si a venit la guvernare in 1994 cu PDAM ducind o politica antinationala insa multi au uitat asta.Veronica Abramciuc,fiind numita in fruntea Departamentului relatii nationale a emis un formular in care cerea tuturor conducatorilor intreprinderilor si institutiilor sa indice componenta nationala.

 4. Gogu

  Dat că tot ne ţinem de bocit la mormântul altuia,măcar de ne-ar răsplăti cu ceva colivă,că paraii de pleaşcă nu-i lipsesc.
  Salvarea lui e duba,şi nu numai a lui.
  Nimic nu va funcţiona,dacă pungaşii nu vor avea după merit,adică duba.Dar asta se va întâmpla numai când nărodul se va dezice de macaroane şi-şi va lua singur ceea ce merită,dar a uitat cum se numeşte:demnitate.

 5. vera

  R O S I I

  PCRM socot ca-s caposii,
  Ce-au descoperit galosii;
  S-au impotmolit in toate,
  Incurcind opinca,frate!

  Fac minuni peste minuni,
  Se conduc si de minciuni,
  Dau de gol partidul lor –
  Haita tradatorilor!

  Furtul l-a intors la Stat,
  “Clonarea”…”s-a ingropat”,
  L’alt partid au apelat,
  Trei insi – plini de mult pacat.

  Din politica nu pleaca:
  Vor sa se-ntareasc-oleaca;
  Sa se mai ridice,frate,
  Sa nu umble rupti la coate,

  Cum poporul ist de jos,
  Umbla flamind si pe jos,
  Rozind oase – aruncate,
  Macaroane – cadonate…

  Hai, Dodoane!
  Da din coate,
  Cata-ti loc “caldut”,pe plac,
  Sa nu “mori” neimpacat:

  Demnitate cu pacate,
  Imunitate cu palarie,
  Intr-o tara – “inhamata”
  Si de rosu mult – patata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *