De ce oamenilor le este frică să vorbească despre corupţie?

Există mai multe cauze din care oamenii nu vor să vorbească despre cazurile de corupţie. Fie că s-au ciocnit de asemenea cazuri şi nu au reuşit să obţină dreptate, s-au dezamăgit şi preferă să nu mai vorbească despre corupţie. Fie că au fost intimidaţi de forţele de ordine sau de demnitari chiar. O altă cauză este şi lipsa de informare şi mentalitatea oamenilor. Mulţi nu înţeleg ce înseamnă corupţie. Ei cred că este corupţie dacă nu au apă sau căldură, sau dacă nu au intrat la locul de muncă dorit ori nu au obţinut câştig de cauză într-un proces.

O soluţie ar fi ca autorităţile să demonstreze că fac ceva prin rezolvarea unor cazuri răsunătoare. Or, anul trecut, din peste 500 de cazuri intentate, nu a fost nici o condamnare cu privarea de libertate sau confiscarea averii. Totul se reduce la intentarea dosarelor, cercetări, arătări la televizor, amenzi sau achitări.

Corneliu Gurin, expert juridic
al Centrului pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *