De ce e trist în colivia de aur?

Pentru  câteva zile Opera Naţională din R. Moldova dispăruse. Nu că ar fi observat prea mulţi dispariţia acestui imobil. Să fim sinceri, lumea din Moldova e sătulă de acte interminabile, fără antracte, cu Figaro în Parlament şi Lacul Lebedelor în Guvern. Mersul la Operă nu mai e o modă pentru cei care îşi pot lua bilet, şi nu mai e o posibilitate pentru cei care n-au bani de bilet.

În schimb, mai mulţi au observat că în Chişinău, pe locul teatrului liric a apărut o nouă şi somptuoasă clădire albastră cu flori roşii.  În acest mod, cei care nu au observat dispariţia Operei nu au sesizat nici dispariţia vocilor de aur, care o cântau pe Traviata sau pe Otello. Dar i-au observat pe soliştii trupei albastre, instalaţi pe scena deja politică a Operei.

În condiţiile în care mai puţini au sesizat dispariţia Operei şi mai mulţi au descoperit noua clădire albastră a teatrului politic de la Chişinău, următorul pas ar fi – instituirea unor schimbări definitive la Operă.

Unde poţi să desfăşori un congres politic fastuos la Chişinău? Nu sunt prea multe opţiuni. Desigur, în sălile de model sovietic, care n-au fost reparate de pe vremea lui Simion Kuzmici Grosu – Palatul Naţional sau Palatul Sindicatelor. Există în Chişinău şi câteva săli private, create de hoteluri anume pentru întruniri de anvergură  –  la preţ rentabil. Dar cum ar putea exponenţii unui partid politic să meargă la un hotel privat? Nu neapărat pentru că ar fi deranjaţi de faptul că centrul de convenţii de la Leogrand nu mai poate dosi ruinele revendicate de Poştaşii Chişinăului, ci pentru că unii colegi de partid ţin şi ei hoteluri, şi între hoteluri există concurenţă sănătoasă.

În fine, să transferi banii unui partid politic pe contul Operei Naţionale – e cel mai Nobil act posibil. Acum, probabil, există şi răspunsuri rezonabile la elementarele solicitări de transparenţă: acte contabile care dovedesc transferurile financiare de la partidul chiriaş  –  la Opera cu artişti săraci.

Probabil că există de mult un tarif stabilit, care se percepe de la toţi acei care iau în chirie încăperile Operei. Un tarif similar cu cel care a fost perceput de la Falun Dafa. Spectacolul Falun Dafa nu a fost admis niciodată la Operă, chiar dacă contractul a fost semnat. Scena lirică naţională s-a comportat altfel cu un partid politic. Opera a acceptat să dispară, să îşi dea în chirie nu doar scena, ci şi imaginea, clădită zeci de ani, la tarif de chirie sală.

De mai multe săptămâni îl aud la radio pe artistul poporului Ion Paulencu, vechi solist al Operei Naţionale, – cerând până la răguşeală mila financiară a oamenilor avuţi pentru montarea unui film, “Nunta neamului”, care ar cumula toată bogăţia folclorică a spectacolului nupţial moldovenesc. Dar cine face nunţi fără bani în Moldova? Dacă Ion Paulencu ar accepta să filmeze “Nunta neamului” pe fundal albastru cu trandafiri roşii, nu şi-ar mai irosi vocea cerşind bani. Altfel, însă, banii şi spectacolul autentic se pare că nu se pot întâlni.

Sunt în Turkmenistan în aceste zile. Cele patru milioane de oameni care locuiesc aici au gaz pe gratis, electricitate la preţ redus. În centrul capitalei Asgabat clădirile sunt aurite, havuzurile sunt pavate cu  pietre semipreţioase. Dar oamenii sunt trişti. Desigur că m-am întrebat: de ce e trist în colivia de aur? Nimeni nu a vorbit în glas, dar mulţi mi-au strigat în şoaptă că s-au săturat de acest spaţiu închis, de această sală de lux a unui teatru politic, unde trebuie să aplauzi cu forţa. În această sală de teatru spectacolele sunt regizate şi nu există piese montate de oameni simpli, ca Ioan Paulencu.

Toţi văd că actuala comedie politică e de fapt o tragedie naţională. Dar nu există nici posibilităţi să părăseşti această sală cu spectacole absurde. Cheia de la colivia de aur e în buzunarul păpuşarului-sef.  În Turkmenistan. La Chişinău?

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. cristi

  Ar fi bine ca PD sa repare cite o Casa de Cultura in fiecare raion si macar cladirea istorica de pe str.Bucuresti colt cu Vlaicu Pircalab din capitala.

 2. Pan. Halippa

  CONCURS: mai sunt 6 locuri bineplatite !
  http://www.prm.md/apparat.php?lang=rom
  ——————————————-
  CABINETUL
  PREŞEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA
  NICOLAE TIMOFTI
  ——————————–
  Secretar general
  Ion PĂDURARU
  Anticamera
  Tel.: 23-58-01

  Secretar general adjunct
  Vladimir ŞARBAN
  Anticamera
  Tel.: 25-04-73

  CABINETUL PREŞEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA
  ———————————————-
  Consilier în domeniul politic

  VACANT:
  —————————————–
  Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul

  VACANT:
  ———————————————-
  Consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate
  Alexei BARBĂNEAGRĂ
  —————————————— Consilier în domeniul politicii externe şi integrării europene

  VACANT:
  ———————————————–
  Consilier în domeniul dezvoltării sociale
  VACANT:
  —————————————–
  Consilier în domeniul economic
  Mihail FURTUNĂ

  ——————————————-
  Consilier în domeniul culturii, învăţămîntului şi ştiinţei
  VACANT:
  ——————————————
  Consilier în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice
  Vlad CIOBANU
  ——————————————-

  Consilier în domeniul reintegrării
  Vasile STURZA
  ————————————————Consilier pentru comunicare publică, purtător de cuvînt

  Vlad ŢURCANU
  ——————————————— SERVICIUL CONSILIULUI SUPREM DE SECURITATE

  Şef al serviciului

  Andrei ONOFREI

  Tel.: 25-04-73
  ————————————-
  CABINETUL DE HERALDICĂ

  DIRECŢIA GENERALĂ DREPT

  Șef al direcţiei generale
  Sandu OHOTNICOV

  Tel.: 25-02-44
  Fax: 25-02-00
  —————————————–
  Direcţia legislaţie

  Şef al direcţiei

  Mariana SĂCĂREANU
  —————————————–
  Secţia petiţii şi audienţă

  Şef al secţiei
  Rodica CAMERZAN

  Tel.: 25-10-16
  —————————————-
  Serviciul cetăţenie şi graţieri

  Şef al serviciului

  Vladislav POGHIRCĂ

  —————————————

  Serviciul distincţii de stat

  Şef al serviciului

  Vlad BOGDAN

  ———————-

  DIRECŢIA GENERALĂ INFORMARE ŞI DOCUMENTARE

  Şef al direcţiei generale

  Alina POPESCU

  Tel.: 25-04-08
  Fax: 25-05-24
  —————————————–
  Direcţia documentare

  Şef al direcţiei
  Alina DODON

  ————————————
  Secţia secretariat
  Şef al secţiei
  Liuba SPATARU
  Tel.: 25-02-93T
  —————————————-
  Specialist superior (cancelaria)
  Diana SOLOMCA
  Tel.: 25-03-65
  ————————————-
  Biblioteca Prezidenţială

  Specialist superior
  Nina ŢÎBULEAC
  —————————————-

  SERVICIUL RELAŢII EXTERNE ŞI PROTOCOL

  Consultant principal
  Natalia IPATI
  Tel.: 25-04-93
  ————————————–
  SERVICIUL FINANŢE ŞI BUGET

  Şef al serviciu
  Elena PISTOL

  ————————————–

  SERVICIUL RESURSE UMANE

  Consultant principal
  Oana LUPOI
  Tel.: 25-04-08
  ——————————————–
  SERVICIUL PRESĂ

  VACANT:

  Consultant principal
  Tel.: 23-57-66
  ——————————————
  SECŢIA CONSULTANŢĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *