De ce duminică voi merge la vot

În luna aprilie a acestui an mi-am redobândit cetăţenia română. După un an şi câteva luni de la depunerea dosarului, am depus jurământul de credinţă faţă de România, iar în luna iunie am obţinut  paşaportul românesc.

Eu nu mi-am dorit paşaportul pentru a putea merge liber “la Italia, la Spania, la Portugalia” să lucrez. Când am depus documentele nu m-am gândit în primul rând la facilităţile pe care ţi le oferă statutul de cetăţean român cu acte în regulă. M-am gândit doar că voi repara o greşeală istorică.

Sunt conştient că, acum, când merg în România având paşaport românesc cu domiciliul în R. Moldova, majoritatea vameşilor mă privesc doar ca pe un oportunist. Ei nu ştiu ce simt. Nu ştiu de ce mi-am redobândit cetăţenia română. Accept, însă, aceste prejudecăţi şi încerc să lupt cu ele, atunci când am vreun prilej. Iar alegerile de duminică, 9 decembrie, reprezintă un astfel de prilej sau chiar o şansă. Nu doar pentru mine, ci şi pentru zecile de mii de basarabeni care şi-au redobândit cetăţenia română. O şansă de a schimba percepţia despre noi. Duminică, avem şansa să spulberăm mitul (pe alocuri adevărat, din păcate) că, basarabenii devin români doar pentru a putea circula liber în spaţiul Uniunii Europene (UE). Un mit “pus în circulaţie” de gaşca lui Voronin, speriată de faptul că basarabenii iau cu asalt secţiile consulare româneşti pentru a-şi redobândi cetăţenia română. Voronin, ani la rând, era înspăimântat că ar putea deveni şeful unui stat fără cetăţeni.

Eu, duminică, voi merge la vot. Voi merge pentru a-mi face datoria de cetăţean român, cu drepturi, dar şi cu obligaţii. Pentru mine, votul este o obligaţie. Iar românii din Basarabia, basarabenii cu paşaport românesc din Italia, Spania sau Portugalia, ar trebui şi ei să conştientizeze că, dacă au paşaport românesc, au şi obligaţii, nu doar drepturi.

Duminică, nu mă vor speria nici cozile de la secţiile de votare, dacă vor fi, şi nici timpul de afară, care se anunţă unul de început de iarnă. Voi merge să-mi exercit dreptul la vot, drept obţinut odată cu redobândirea cetăţeniei române. Voi merge la vot pentru a mă asigura că îl voi alege pe cel care va şti să-mi promoveze şi protejeze interesele mele, cele de român din Basarabia.

Dincolo de mesajele politicienilor şi de neîncrederea în promisiunile acestora, alegerile de duminică reprezintă pentru fiecare cetăţean român şansa de a demonstra că puterea se află în mâinile lor. Chiar dacă doar teoretic.

Recent, Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, anunţa că la vot sunt aşteptaţi vreo 10 mii de români din R. Moldova. Eu, însă, cred că aşteptările ambasadorului pot fi lejer bătute, printr-o prezenţă mult mai masivă la secţiile de votare. Pentru că, cu siguranţă, numărul basarabenilor care au profitat sau urmează să o facă de pe urma paşaportului românesc este cu mult mai mare.

Pe teritoriul R. Moldova, începând cu ora 7 dimineaţa şi până la ora 21.00, duminică, 9 decembrie, vor fi organizate nu mai puţin de 19 secţii de votare, dintre care 4 în Chişinău. Pentru a-şi exprima opţiunea de vot, românii din Basarabia vor putea vota cu paşaport românesc în care este trecută menţiunea “cu domiciliul în Republica Moldova”, cu paşaport românesc în care este trecută menţiunea “cu domiciliul în România”, însoţit de buletinul de identitate moldovenesc şi anexa care atestă domiciliul în R. Moldova, şi cu paşaportul românesc în care este trecută menţiunea “cu domiciliul în România”, însoţit de permisul de şedere în R. Moldova.

Românii din R. Moldova vor avea de ales dintre 13 politicieni, care candidează pentru un loc în Camera Deputaţilor şi unul în Senatul României în circumscripţia 43, unde este inclusă şi R Moldova.

Doi din cei 13 pot fi cei mai buni, cei mai implicaţi în soluţionarea problemelor legate de identitatea noastră naţională. Vor avea cel mai mult grijă ca nu cumva cei ataşaţi de cauza românismului să fie marginalizaţi, uitaţi, nedreptăţiţi în drumul lor spre democraţia europeană. Mai sunt câteva zile în care putem decide în voie care anume pot fi cei 2 din 13.

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Hadrian

  Ambasadorul a declarat ca vor veni “cel putin zece mii” de basarabeni la vot. Nu circa. E totusi o mare diferenta.

 2. nenea

  aceea ca “puterea se afla in mainile lor”,adica a cetatenilor,sunt povesti rasuflate.nu facem altceva,ca alegatori,decat sa le dublam averile furate,la fiecare 4 ani,unei cotarle de hoti si jefuitori ascunsi in dosul imunitatii.
  imi fac datoria,merg la vot,dar nu votez niciun talhar.am sa-i votez cand am sa traiesc si eu ca ei,adica niciodata,nu ma intereseaza culoarea.
  de fapt se baga acolo ca sa traiasca ei bine cu neamurile,dar pe banii prostilor,care spera de ani si ani ca ar putea avea si ei un trai decent.
  m-ai fraierit o data pt ca esti un escroc,dar sa ma fraieresti mereu timp de 23 ani,asta inseamna ca ceva nu merge cu biata turma.

 3. ion pro bălţianu

  Mi-a placut articolul.Sunt complet de acord cu Dvs.Am primit cetaţenia încă in anul 2000.Nu am urmarit urgent sa-mi fac paşaport.Tocmai peste 11 ani mi-am facut paşaport pentru noi şi cei trei copii.Sunt mîndru ,că sunt romăn.Ca cetăţean al RM din 1991 pînă ăn prezent nu am fost numai o singură dată la alegeri (la cele locale din 1995).În rest am participat la toate scrutinele,pentru că îmi pasă de soarta ţării în care locuesc.Acum trebue să particip la alegerile parlamentare din Romania.
  Îmi aduc aminte un interviu cu jurnalist rus Vl.Pozner,care deţine şi cetăţenia SUA şi cetăţenia Franţei şi a Rusiei.
  Cînd a fost întrebat pentru cine v-a vota la alegerile Preşedintelui SUA a spus,că nu este de acord nici cu candidatul republican ,nici cu cel democrat.Dar din două lucruri rele v-a alege răul cel mai mic şi v-a vota pentru candidatul democrat-B.Obama.La fel a procedat şi la alegerile din Franţa,cînd l-a votat pe candidatul partidului socialist Holand.
  Deci,voi proceda la fel, voi alege din toate relele-răul cel mai mic………Toţi romănii basarabeni la alegeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *