De ce divorţează judecătorii?

Cum e să stai în faţa unui judecător în care nu ai încredere? Cum e să îi spui că ţi s-au încălcat drepturile, să ceri dreptate şi să crezi că ai în faţă un om care nu va aplica legea? Anual, în instanţele din R.Moldova sunt examinate circa 300000 de dosare. Fiecare dosar implică cel puţin 10 persoane, dacă ne referim la pârâţi, pătimiţi, avocaţi, martori, grefieri, judecători. Reiese că, anual, câteva milioane de persoane se perindă prin instanţe.

Oamenii cred în lege, dar mai mult – în omul care face legea, care o aplică şi o respectă. Judecătorii sunt oamenii în care ar trebui să aibă încredere cetăţenii cel mai mult. Cetăţenii care vin la Ziarul de Gardă se plâng deseori pe comportamentul neadecvat al judecătorilor. Am vrea să credem contrariul, şi prezumăm mereu contrariul, dar constatările sunt diferite.

Zilele trecute a avut loc o întrunire naţională a judecătorilor, unde s-au discutat din nou aceste probleme. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a ţinut un discurs în care s-a referit din nou la problema neîncrederii oamenilor în instanţă.

“Faptul generator de incertitudine juridică trebuie  înlăturat, prin aplicarea corectă şi justă a normelor  de  drept,  astfel că  situaţia  dintr-un litigiu dedus judecăţii nu poate  fi decât  una  singură. Doar interpretarea corectă şi unitară a legii previne o practică judecătorească neunitară, precum şi  dreptul părţilor  la  un proces  echitabil.”.

Citind acest discurs, mi-am amintit fără să vreau de plângerile cetăţenilor. Dar şi de plângerile noastre, ale jurnaliştilor, în instanţe. Şi de cazurile de aplicare a dublelor sau triplelor standarde în instanţă.

Deci, pentru un singur articol scris în ziar, un judecător decide că redacţia trebuie să plătească jumătate de milion de lei. Instanţa ulterioară a micşorat suma despăgubirilor până la 20.000. Următorul judecător a decis că redacţia nu trebuie să plătească niciun leu daune morale pentru scrierea acelui articol. Deci trei judecători au luat 3 decizii diferite – 500000 de lei, 20000 de lei şi ZERO lei. Toţi trei judecători activează în continuare în sistem.

Cum se face că, pentru aceeaşi faptă, o instanţă te stabileşte criminal de vinovat, iar alta – curat şi inocent? De ce diferiţi judecători aplică în mod opus aceeaşi lege? Reiese că unul dintre ei aplică legea invers. Cei care aplică corect legea primesc salariul de funcţie. Cei care aplică legea invers primesc acelaşi salariu. Şi poate ceva suplimentar sub formă de mită? Nu ştim, nu există cazuri documentate de luare de mită. La fel, cum nu prea există cazuri de pedepse pentru aplicarea inversă a legii. La fel cum nu există elucidare adecvată a veniturilor, proprietăţilor şi intereselor judecătorilor.

De ce unii dintre judecători divorţează? Divorţul este o dramă familială, mai ales dacă în aceste familii sunt copii. De ce a ajuns drama divorţului să devină banc judiciar? De ce unii judecători folosesc prevederile legale despre partajarea averii pentru a-şi ascunde averile? De ce chipul moral al unui judecător nu mai înseamnă prea mult? De ce unii judecători divorţaţi nu s-au separat niciodată de familiile lor şi au transferat doar imobilele şi proprietăţile extrascumpe pe alte nume?

Sunt întrebări la care încă nu avem răspuns. Avem răspuns doar la următoarea întrebare. De ce judecătorii bogaţi judecă altfel decât cei cu venituri doar din salariu? Pentru că au divorţat. Nu de familie, ci de etică, de bun-simţ. Şi s-au dedat unui concubinaj istovitor cu actul corupţiei. Şi nu aşteaptă REFORMA.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vlad

  FOARTE BLÂND POPOR ARE rm, DAR PÎNĂ LA O VREME,CĂCI DACĂ O SĂ-i SARĂ CĂPACUL,unii judecători se vor trezi in aşternut de stat…IN CEL MAI BUN CAZ !!!

 2. Deportatul

  Cît de mult sunt de vină judecătorii?
  Oare judecătorii nu slugesc aceluiaş SISTEM TICĂLOŞIT condus din Moscova pe care noi, majoritatea cetăţenilor, îi votăm? Au fost Snegur, P.Lucinschii, Voronin pînă în 1991 promovaţi de Mooscova. Dupa 1991 noi, majoritatea cetăţenilor i-am votat să ne conducă şi mai departe. Acum ne conduce urmaşii lui P.Lucinschii -Filat, Diacov, şi urmaşii lui Voronin – Lupu, Plahatniuc
  Judecătorii faţă de familiile deportate au aceiaş poziţie, şi pe vremea lui Voronin, şi astăzi cu Filat-Lupu. De pe vremea lui Voronin eu umbl prin judecăţi pentru recuperarea valorii confiscate familiei deportată. Aceiaş atitudene şe rezultat.
  Noi cetăţenii masiv votăm politicienii aceluiaş SISTEM TICĂLOŞIT condus din Moscova, deci avem aceiaş judecători
  De ce politicienii, pe care noi îi votăm masiv. pot să-şi facă avere de multe milioane de Euro, dar judecătorii nu-şi pot construi case frumoase de locuit şi peurmă să divorţeze?
  Cu “lustruirea” de către jurnalişti a politicenilor oligarhi şi atacuri la politicienii cu DEMNITATE NAŢIONALĂ încă mult timp vom avea aşa judecători

 3. Deportatul

  Indescutabil că inclusiv şi unii (mulţi) judecători au trecut măsura oricărui bun simţ
  Dar… De unde se strică peştele?
  Pe You Tube întîmplător am găsit şi filmări despre unile case, despre care jurnaliştii au uitat. (?) – http://www.youtube.com/watch?v=oAzDiAfNfwk
  De ce jurnaliştii au uitat de aceste case şi de alte averi de multe milioane de Euro în cel mai sărac stat al Europei?
  Deportaţii ani la rînd umblă prin judecătorii şi nu-şi pot întoarce averea, valoarea averii, confiscată de comunişti prin 1940, 1949; dar unii peste noapte au averi de multe milioane de Euro.
  Jurnaliştii tac.
  Cetăţenii MANIPULAŢI din nou vor vota politicienii-oligarhi lustruiţi de jurnalişti, dar Dlui Ghimpu vre-o tinerică redactor de revistă îi va spune “să vă fie de ruşine”. Şi toţi jurnaliştii vor sări în ajutorul jurnalistei-procuror.
  Suntem conduşi de acelaş SISTEM TICĂLOŞIT
  Divorţează nu numai judecătorii, dar şi cei plecaţi departe de familii din cauza sărăciei. Cu adevărat se destramă familii

 4. Deportatul

  FILAT ESTE REGIZORUL DESTRĂMĂRII AIE, ALEGERILKOR ANTICIPATE ŞI REORIENTAREA CURSULUI RM DE LA UE SPRE RUSIA
  Divorţiază nu doar judecătorii, nu doar soţii din familii, dar şi colegii din AIE.
  Astăzi, 5 martie, a fost “divorţul” membrilor Parlamentului de Prim Ministru Filat.
  DORINŢA DE DIVORŢ a fost a Dlui FILAT
  Pe data de 13 februarie Prim Ministru Filat a “divorţat” de AIE. Iată ce ascris ZDG pe data de 14 februarie: – “Premierul VLAD FILAT a anunţat, ieri, că PLDM IESE DIN CARDUL ACORDULUI AIE” (http://www.zdg.md/politic/aie-2-a-murit-urmeaza-aie-3-sau-anticipate)
  FILAT = ROŞCA 2
  Interesant cum se va simţi ZDG cu miliţienii lui Voronin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *