De ce alege Filat lozul necâştigător?

Vlad Filat s-a întâlnit luni cu Igor Smirnov, liderul autoproclamatei rmn, la doar 2 luni de la ultima lor întrevedere, din septembrie, în Germania. Cel puţin după periodicitate, putem afirma cu certitudine că, la Chişinău, nu a mai existat un alt conducător care să-i acorde liderului de la Tiraspol o atenţie atât de mare. Iar atenţia lui Filat pare cu atât mai interesantă cu cât este manifestată în preajma celor mai importante alegeri care au avut loc vreodată în Transnistria, cele de pe 11 decembrie. Alegeri în care, în sfârşit, după două decenii, Smirnov, se pare, a pierdut sprijinul Rusiei şi, cel puţin în sondaje, tot în premieră, nu mai e favorit.

Ruşii au declarat deschis că nu-l mai vor pe Smirnov  în fruntea regiunii pe care o conduc ilegal de 20 de ani. Filat, însă, nu a ţinut cont de poziţia tranşantă a Moscovei şi a lăsat impresia că, prin întâlnirile pe care le are cu acesta, îi acordă sprijinul său. Experţii susţin chiar că aceste întâlniti îi pot aduce lui Smirnov un nou mandat de aşa-zis “preşedinte al rmn”.

De ce face Filat asta? Să aibă oare el interesul ca Smirnov, omul care, timp de 20 de ani, a ucis orice speranţă de rezolvare paşnică a conflictului transnistrean, să rămână în funcţie? El, favoritul Europei, cea care doreşte cu tot dinadinsul ca problema transnistreană să fie rezolvată, merge pe mâna lui Smirnov? Un Smirnov care, cel puţin în sondaje, nu mai este favorit. De ce? Ce se va întâmpla dacă, pe 12 decembrie, cumva, terenul transnitrean îi va fugi de sub picioare lui Smirnov, iar Kaminski, “candidatul Kremlinului”, va fi noul stăpân în rmn? Va ierta acesta “ieşirile” cu scop precis ale premierului?

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *