De-ar veni Merkel în fiecare zi

Cancelarul german, Angela Merkel, cea mai influentă femeie din Europa, dacă nu din lume, va veni miercuri, 22 august, la Chişinău. Trebuie să recunoaştem, este o vizită care ne onorează. Nu-mi aduc aminte să fi sosit vreodată cineva mai important în ţara noastră.

Şi, totuşi, parcă am un deja-vu. Da, această stare îşi are rădăcinile din martie recent, atunci când R. Moldova era vizitată de un alt colos, vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Şi atunci, ca şi acum, zeci, dacă nu sute de oameni, munceau de zor pentru a face traseul demnitarului unul european. Şi atunci, se sudau capacele gurilor de canalizare, se reparau drumuri, se amenajau săli, se instruiau oameni sau se strângea gunoiul din stradă. Toate astea se făceau atunci, se fac şi acum, doar pentru a schimba temporar la faţă locurile care aveau să intre în vizorul distinşilor oaspeţi.

Eu unul nu înţeleg această forfotă şi această falsitate. De ce Biden şi Merkel trebuie să se minuneze de calitatea excelentă a drumurilor din R. Moldova sau de curăţenia din jur, când de fapt realitatea este cu totul alta? De ce trebuie să le arătăm europenilor că la noi este bine şi frumos, când de fapt lucrurile stau pe dos? Drumuri penibile, mizerie la tot pasul, sărăcie…

Eu aş prefera ca cei care ne vizitează ţara să cunoască realitatea, să simtă pe propria piele gropile, să vadă gunoiul de pe jos şi mirosul îmbietor care de multe ori invadează oraşul, pentru că doar aşa putem ieşi din mocirlă. Doar cunoscând realitatea, străinii ne pot ajuta să ieşim din ea. Or, sper că autorităţile noastre nu încearcă prin aceste retuşuri din ajun să arate că milioanele UE, venite în calitate de cadouri aici, au fost cheltuite eficient de ţara noastră. Nu de alta, dar penibilul ar deveni şi mai penibil.

Nu zic că nu e bine că se repară drumuri, clădiri, că se face curat prin oraş. E foarte bine, doar că asemenea lucruri ar trebui să se facă nu doar atunci când vine cineva important la noi, ci tot timpul. Or, dacă nu se face aşa, poate ar trebui ca Angela Merkel şi cei care vor mai veni pe viitor în ţara noastră să nu fie aduşi pe acelaşi drum, ci pe rute diferite. Aşa, poate se va încheia reparaţia drumului către Rezina, drum care nu se repară, deşi se promite, deja de vreo patru ani, sau prin alte localităţi, în care este extrem de dificil să ajungi. Aşa, în vreo 10 ani, totul ar fi reparat.

Referitor la scopul vizitei Angelei Merkel în ţara noastră, deşi experţii au sărit pentru a spune că prin asta Germania susţine R. Moldova şi aspiraţiile noastre europene sau că avem un mare aliat în drumul nostru spre UE, realitatea pare un pic diferită.

Oare Merkel ar mai fi venit la Chişinău dacă nu era la mijloc problema transnistreană? Asta e marea ei preocupare, nu aspiraţiile europene ale R. Moldova. Merkel vine pentru a se informa din prima sursă privind conflictul transnistrean, dar şi pentru a da un semnal Rusiei precum că Germania este cu ochii pe tot ce se petrece în această regiune şi că nu este dispusă să se dea la o parte.

Una peste alta, nouă nu ne rămâne decât să sperăm că vizita oficialului german nu va avea decât repercusiuni pozitive asupra R. Moldova şi că data de 22 august nu este decât o întâmplare nefericită, o simplă similitudine cu ziua de 23 august 1939, când la Moscova se semna pactul Molotov-Ribentrop, cu ştim noi ce urmări asupra populaţiei dintre Nistru şi Prut.

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  NEIN !
  EIN, ZWEI, DREI,
  FRAU MERKEL-EI:
  NEIN !
  —————————————————————
  TRAIASCA RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST
  CU PATRIA-MAMA: ROMANIA MARE !
  ——————————————-
  JOS PACTUL CRIMINAL GERMANO-RUS
  RIBBENTROP-MOLOTOV DIN ANUL 1939
  SI ALTUL DIN 2012 : PUTIN-MERKEL !
  NEIN ! NEIN ! NEIN !
  ——————————————–——————
  NU FEDERALIZARII MOLDOVEI DE EST !
  NU OCUPATIEI RUSO-COMUNISTE IN MOLDOVA DE EST !
  ——————————————————————————————
  NEIN ! NEIN ! NEIN !
  NU DUBLELOR STANDARDE !
  ————————————————————–
  N.B.
  15 August, radio:”VOCEA RUSIEI”:
  – “Cancelarul german, Angela Merkel,
  probabil va prezenta un plan de soluţionare a crizei transnistrene
  printr-un model FEDERALIST”,
  comentează postul de radio “Vocea Rusiei” de la Moscova,
  capitala Imperiului răului.
  / dupa spusele unui presedinte american Ronald Reagan in 1981 /
  ———————————————————————————–
  P.S.
  Trimiteti la Ambasada Germaniei din Chisinau
  mesaje de protest contra planurilor oculte germano-ruse
  de faramitare a Moldovei de Est si sacrificarea noastra in continuare
  in zona ruseasca imperialista de ocupatie!
  NEIN !
  ———————-
  https://chisinau.diplo.de/Vertretung/chisinau/ro/Kontakt.html

 2. mihai

  Nu trebuie sa ne mai plangem-am ales ce-am dorit,ce ne-a placut,acum rabdare.Cineva in genere stie cum de iesit din “rahatul” asta unde a nimerit R.Moldova?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *