De 2 martie, cu Şalun

Nimic altceva nu m-a şocat atât de mult în această săptămână ca subiectul Anastasiei Nani, din “Adevărul”, din care am aflat că Alexandr Coval, alias Şalun, ar putea fi graţiat în curând de puterea de la Chişinău, în urma solicitărilor mărinimoase ale unor generali (insista cineva, un cititor, acum câteva zile, să investigăm câţi generali pe metru părtrat sunt în R. Moldova, în ce condiţii au fost acordate aceste înalte grade militare şi de ce fel de privilegii beneficiază aceştia). Potrivit “Adevărul”, ar fi vorba de generalul Petrică, anume el fiind cel care a adresat demersuri, inclusiv şefului statului, Nicolae Timofti, invocând că Şalun ar fi un viteaz luptător pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova şi că ar fi una dintre victimele unui dosar, cusut cu aţă albă de cei de la MAI, sub conducerea dealtă dată a generalului Papuc.

Se pare că generalul Petrică şi alţi susţinători ai eliberării lui Şalun din închisoare şi-ar fi dorit să-l aibă “drapel” la evenimentele din 2 martie, când participanţii la războiul de la Nistru, din 1992, dar şi întreaga societate, ar trebui să-i comemoreze pe cei pierduţi, inclusiv fără veste, în nişte lupte nedrepte, pentru această Independenţă incertă.
Cum oare ar mărşălui generalul Petrică, alături de Şalun, până la Monumentul Mamei Îndoliate? De fapt, după atâta trădare şi corupţie, după atâtea tranzacţii dubioase, martorii cărora devenim zi de zi, după atâta imoralitate, multora ar putea să li se pară absolut firesc un eveniment de comemorare a eroilor războiului de la Nistru, desfăşurat cu participarea lui Coval, alias Şalun. De ce nu? Dacă omul, cel condamnat, de altfel, printr-o sentinţă irevocabilă pentru proxenetism, trafic de fiinţe, păstrare ilegală de arme, dar şi pentru fals de acte publice, o fi având deja “acte în regulă” de participant sau chiar de erou al acelui război. Poate că, pentru el, traficarea mai multor tinere din stânga Nistrului, prin cluburile de noapte din străinătate, o fi însemnând o “misiune de luptă”, în care a rămas implicat şi după războiul din 1992, la care pretinde că a participat?

Tentativa generalului Petrică de a-l scoate la libertate pe Şalun nu este prima şi nici singura de acest fel. Acum doi ani, reprezentanţi ai două organizaţii, Uniunea Veteranilor războiului din Afganistan (Coval o fi luptat şi acolo) şi Uniunea Forţelor Armate “Ştefan cel Mare”, se întâlneau cu preşedintele interimar, Marian Lupu, cerându-i acestuia graţierea lui Alexandr Coval. Atunci, pentru că solicitanţii cereau să fie eliberate şi celelalte persoane condamnate în “Dosarul Şalun”, demersurile nu au fost acceptate. Erau prea mulţi. Ar fi fost suspect. Amintim că Alexandr Coval a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu confiscarea imobilului, Tatiana Miron – la 18 ani de închisoare, Irina Caloşina şi Victor Ţurcanu – la 5 şi 4 ani de privaţiune de libertate, iar Marina Coval – la 4 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani.

Deci, acum doi ani, cei din Uniunea Forţelor Armate “Ştefan cel Mare” cereau iertarea întregului grup de traficanţi, fără a explica ce o fi având, totuşi, această organizaţie, “Ştefan cel Mare”, cu “gruparea Şalun”.

Ce o fi având “Ştefan cel Mare” cu Şalun după ce instanţa supremă, CSJ, a confirmat că, în perioada 2001—2006, organizaţia criminală creată de Alexandr Coval se ocupa cu trafic de fiinţe umane, trafic de copii, proxenetism pe teritoriul R. Moldova, României, Ucrainei. În cadrul cercetării au fost identificate 24 de femei, printre care 11 adolescente, care au fost forţate de infractori să practice prostituţia.

Anterior, Coval declarase că, dacă nu va fi graţiat, va cere, oficial, să-şi doneze organele celor care au nevoie de rinichi, de ficat sau de inimi, sugerând că nu mai vrea să trăiască în închisoare. Dar cine, dle Coval, îşi doreşte o astfel de viaţă? Care dintre victimele dvs. o fi acceptat conştient viaţa de bordel?

De fapt, în noile condiţii ale acestui caz, m-ar interesa mai mult cum va proceda generalul Petrică, dacă, şi de această dată, preşedintele R. Moldova va respinge demersul său de graţiere a… “combatantului” Şalun…


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Vlad Drakpula

  Unii generali,ca si unii procurori si judecatori cu castele de miliarde de lei,pur si si,plu pretind la sumele rotujele cu multe de zero ale lui Salun din bancile cipriote.Salun sta inchis,dar cluburile lui de consumatie din Cipru,Qatar si Bahrein activeaza si acu.Filierele lui Salun din Hancesti,leova,Cahul,Gagauzia,Chisinau,Criuleni,Ialoveni selecteaza fete si femei pana in prezent, activeaza si acu bine/mersi!!! In toata filiera de trafic de fiinte umane azi sunt implicati si politisti cu epoleti de generali s-au colonei si procurori grosi si judecatori cu castele falnice. Cineva pur si simplu ravneste la sumele lui Salun.Si voi reporteri ZdG sa nu va mirati daca prin luna aprilie de Ziua cosmonauticii veti afla ca Salun a fost si cosmonaut si a zburat inaintea lui Gagarin pe orbita!!! Banii fac minuni mari in Moldova.Cat priveste pe generalul Petrica,Ionica,Papucel,toti ei iubesc BANCNOTA!!!!

 2. Deportatul

  – DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ PE CEI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ DIN 1992 ÎMPOTRIVA OCUPANTULUI RUSIA.
  – DUMNEZEU SĂ LE DEE SĂNĂTATE ŞI PUTERE CELOR CARE AU LUPTAT ÎMPOTRIVA OCUPANTULUI RUSIA.
  – De 2 martie depun flori Lupu (PD) şi Filat (PLDM), care au fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu de retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM.
  – Şi pe 2 martie jurnaliştii, forumiştii chiar şi astăzi atacă pe Dl Ghimpu, unicul din lideri de partid, care e cu DEMNITATE NAŢIONALĂ. (Cel puţin deschideţi Unimedia)
  E înţeles – pentru mulţi BANUL primit de la oligarhii PCRM+PLDM+PD+Propaganda RUSIEI+DODON e mai de preţ ca DEMNITATAEA NAŢIONALĂ.

  – Pentru ce ŞI-AU JERTVIT VIAŢA VOLUNTARII şi POLIŢIŞTII RM dacă politicienii cu DEMNITATE NAŢIONALĂ SUNT ÎN MINORITATE, dacă OCUPANTULUI RUSIA i se spune “aliat stratejic”?
  – Cînd vom avea mulţi JURNALIŞTI CU DEMNITATE NAŢIONALĂ pentru a educa CETĂŢENI CU DEMNITATE NAŢIONALĂ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *