Dar cine apară muzica românească (şi cea rusească)?

De mult am suspiciunea, profund înrădăcinată, că majorităţii aşa-zişilor naţionalişti –  ruşi, români sau de alte etnii – le pasă mai puţin de propriul popor decât de satisfacerea ambiţiilor sau compensarea complexelor lor politice. În timp ce ”Limba” (cu literă mare) e mereu în vizorul lor şi serveşte drept motiv pentru demonstraţii, nu am văzut până acum nicio campanie pentru protejarea muzicii româneşti sau ruseşti.
cell phone spy software
Recent, într-un interviu acordat ZdG, celebrul violonist Ilian Gârneţ a menţionat importanţa lui George Enescu şi Sergiu Celibidache pentru muzica românească. Bănuiesc că majoritatea celor care militează atât de zgomotos pentru Unire au auzit pentru prima dată de ultimul şi nu cunosc, în afara Rapsodiilor române, nimic din opera celui dintâi. La Chişinău am fost de două ori la opera ”Mireasa ţarului” de Nikolai Rimski-Korsakov, o lucrare profund rusească. Totuşi, publicul a fost puţin numeros şi nu am observat printre spectatori şi tineri naţionalişti ruşi. Rareori am întâlnit vreunul care să ştie cine a fost un Greceaninov, un Taneev sau un Leapunov.

De ce nimeni din taberele pretins naţionale, fie pro-rusă, fie pro-română, nu fac din această cauză acelaşi scandal pe care-l fac atunci când le sunt schimonosite limbile? Aceasta doare în special când e vorba de o naţiune atât de muzicală precum a fost naţiunea română. În transportul public, în restaurante şi magazine suntem terorizaţi cu muzică gen ”bum-bum”. Cu toate că există diferite stiluri, după Beatles beat-ul a devenit indispensabil pentru programele muzicale radio, iar lipsa acestuia le-ar putea provoca ascultătorilor obişnuiţi cu el o panică similară celei a unui făt atunci când inima mamei încetează, brusc, pentru câteva clipe să bată. După conţinutul clipurilor video care însoţesc multe cântece din zilele noastre, am putea vorbi de un nou stil muzical – “bunga-bunga”.

Dar atunci când chiar muzica populară, folclorul începe să fie infestat de ”bunga-bunga”, unde e indignarea intelectualilor naţionalişti? Vai de bietul politician care îşi condimentează discursul cu rusisme (şi viceversa, deşi până acum rareori se întâmpla să utilizeze cineva cuvinte româneşti într-un discurs în limba rusă). Când cultura română (sau rusă), care, împreună cu limba maternă, ar trebui să facă obiectul unei apărări orgolioase, este fugărită de elemente care şi pentru locuitorii junglelor sălbatice ale planetei ar fi prea primitive, se pare că acestea ar fi inspirate de minţile unor maniaci planificatori ai societăţii, care speră să crească o populaţie zombificată şi stupidizată.

Dacă comparăm gândurile (motive şi teme) muzicale cu cele verbale, vedem clar efectul dorit, în afara unei simple hipnotizări ritmice. În timp ce la un Enescu (sau Ceaikovski) un singur gând se putea extinde pe câteva minute, astăzi acesta trebuie să se încadreze între câteva beat-uri. Ca şi prin sunetul dintre ore la şcoală, procesele noastre cognitive sunt oriunde întrerupte de factori externi. Astfel îndeplinim visul oricărui politician, devenind nişte cetăţeni care nu pot dezvolta niciun gând propriu până la capăt şi atenţia cărora se limitează la câteva ”flash-uri”.

Un exemplu elocvent e şi organizarea Zilei Europei. Dacă acum câţiva ani la inaugurarea acesteia o orchestră de tineri interpreta ultima simfonie a lui Dvorak, anul acesta, discursurile demnitarilor au fost urmate de un ”bunga-bunga” asurzitor, ca “expresie supremă” a valorilor culturale europene. Anul viitor poate vine chiar Berlusconi?

765qwerty765

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  PE LUMEA PRINà DE CONFLICTE NU O INTERESEAZà ARTA…arta nu are nationalitate,frecventile si inspiratiile care le folosesc oamenii dotati sint la un nivel MINTAL mult mai innalt

  nu cred cà pe o persoanà care se dedicà ARTEI il intereseazà de ce culoarea e pelea omului nici chiar de ce nationalitate este

  pe unda creativà a artei sint doar persoanele intelepte!!!

  PENTRU A AJUNGE LA FRECVENTA CREATIVà TREBUE DE IGNORAT CONFLICTELE NATIONALISTILOR, COMUNISTILOR,MORALA TIMPITILOR SI EDUCATIEA PARANOICILOR 🙂

 2. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  ca sà vie Berlusconi,trenue de organizat o sàrbàtoare cu vreo 10 fete cu fundul gol sà se invirte pe baston
  sà il interesat pe Berlusconi ARTA nu cred cà era sà ajungà la o asa càdere joasà si rusinoasà!!!

  e normal cà ignorantii pot fi hipnotizati de persoane mult mai dezvoltate mintal…sàriti scàrile nu càutati conflicte pentru a ràmine in deprinderi sau in comoditate si VETI FI CAPABIL DE A HOPNOTIZA SI VOI 🙂

  TOATà LUMEA CARE E IN CONFLICT(nu are importantà care si cu cine) E BLOCATà SI NU ARE O CRESTERE MINTALà LIBERà(creste doar fundul 🙂 )