Cumpăr neîncredere

Examenele pe care le susţin elevii şi studenţii în ziua de azi nu seamănă cu cele pe care le susţineau generaţiile mai în vârstă. A trecut vremea când poeziile lui Eminescu erau repetate şi prin somn. E trist că pe an ce trece elevii şi studenţii se obişnuiesc că banii daţi “pe sub masă” le pot aranja “frumos” rezultatele la examene.

Fără să-şi dea seama, elevii care mituiesc un profesor ca să ia o notă mai bună îşi taie, de fapt, craca de sub picioare.

O notă de 9 sau 10 “cumpărată” te transformă într-un sclav al banului, şi nu al propriilor cunoştinţe. Astfel, ajungi ca atunci când ai în faţă o nouă provocare să te întrebi: oare câţi bani am în buzunar, în loc de ce trebuie să ştiu pentru a-mi atinge scopul?

Neîncrederea este inamicul nr. 1 al viselor noastre. Psihologii elaborează studii şi metode pentru a debarasa oamenii de această atitudine faţă de sine. Noi însă plătim pentru ca ea să ne dăuneze propriilor ambiţii.

“Cumpăr neîncredere” – cam aşa ar trebui să spună un student când “aranjează” un examen.

Diana RAILEAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *