Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cum să ajungi şef în…

Cum să ajungi şef în Moldova?

În R. Moldova, după venirea la guvernare a noii Alianţe pentru Integrare Europeană (AIE), lucrurile într-adevăr s-au schimbat. Dacă anterior, în funcţii importante mai puteau accede oameni din afara partidelor, iată că în noul mandat, acest lucru este absolut imposibil. O demonstrează, pe zi ce trece, tot mai mult şi mai clar, Partidul Liberal, cel mai corect şi pro-european din R. Moldova. În declaraţii.

„Miercuri, 23 septembrie 2015, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a semnat un ordin cu privire la numirea lui Iurie Topală în funcţia de director general al ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Concursul a fost desfăşurat de către Consiliul de Administraţie al CFM în perioada 13 august – 4 septembrie, în baza Regulamentului „pentru ocuparea funcţiei vacante de administrator al întreprinderii de stat, al cărei Fondator este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor”. Candidaţii la această funcţie au fost selectaţi în baza criteriilor de vârstă, experienţă de muncă de cel puţin 10 ani şi activitate în funcţie de conducere de cel puţin 8 ani. De asemenea, pretendenţii la funcţia de administrator trebuiau să aibă studii superioare tehnice, economice sau juridice şi să prezinte o viziune clară, inclusiv în formă scrisă, asupra situaţiei economice de la CFM, infrastructurii şi materialului rulant al CFM, precum şi asupra reformelor şi obiectivelor de dezvoltare ale căilor ferate. La concurs au fost admişi 6 candidaţi. În urma promovării probei de curriculum vitae şi a celei de interviu, Iurie Topală a devenit câştigător al concursului, după ce a acumulat un punctaj total de 196 de puncte”, se spune într-un comunicat al CFM.

Nu voi descrie aici meritele oficiale ale lui Iurie Topală. Probabil, chiar poate reuşi ceva, dacă a izbutit să-şi construiască business-uri profitabile şi dacă a avut abilitatea să pună mâna, gratuit şi aparent legal, pe terenul de milioane de lângă Circ. Dar, cred că o ştie şi el şi chiar cred că ar recunoaşte-o, că cel mai mare merit al său este faptul că reprezintă un partid care gestionează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, instituţie care administrează CFM-ul. Un alt merit ar fi că a susţinut financiar Partidul care conduce acest minister în toate campaniile electorale din ultimii ani.

Decizia partidului cu pricina în acest caz nu este nici prima şi, cu siguranţă, nici ultima. Săptămâna trecută, acelaşi partid a propus şi a susţinut candidatura lui Octavian Apostol, fiul deputatului liberal Ion Apostol în funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Decizia a fost aprobată de Cabinetul de Miniştri care, tot miercuri, a acceptat demisia benevolă a Liliei Bolocan, cea care a condus până atunci instituţia. Apostol are 30 de ani. Este căsătorit. Conform informaţiilor de pe un site de socializare, acolo unde are mai multe poze împreună cu tatăl său, deputatul, aflăm că tânărul a studiat şi a locuit o perioadă în România. Acesta a şi lucrat peste Prut. Acum, conform aceloraşi informaţii, ar fi redactor la site-ul dordebasarbia.ro, un site care se dorea a fi unul al comunităţii online a basarabenilor din România. De mai bine de doi ani, site-ul însă nu mai este actualizat. Cu siguranţă, nu acestea au fost calităţile care l-au recomandat pentru funcţia de şef. Iar asta o ştiu toţi, inclusiv el, noul şef al AGEPI.

Aceste exemple cu siguranţă vor continua. De ce vor continua? Pentru că oamenii, cei care vor să fie şefi, cred că au înţeles deja mesajul şi vor proceda pe măsură. Da! „Cu PL, în familia NATO şi UE”.