Cum poate fi “cuminţit” un premier

În şedinţa Parlamentului din 13 octombrie 2011, prin voturile PLDM şi PCRM, era demis Gheorghe Mihai, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Tot atunci, Marian Lupu era forţat să iniţieze procedura de demitere a procurorului general, Valeriu Zubco, şi a lui Mihail Cibotaru, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). Anterior, premierul Filat, într-o adresare către cetăţeni, explica nevoia de remanieri în Guvern, condiţionând chiar demisiile unor miniştri cu viabilitatea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi a Guvernului condus de el. Amintesc aici că acel atac furibund al premierului avea loc în perioada în care Vlad Plahotniuc reprezenta, în opinia lui Filat, “păpuşarul” din politică.

Timpul s-a scurs. Da, Gheorghe Mihai, pus în funcţie de Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi rămas acolo prin aprobarea PL, a fost “decapitat”. La fel şi Mihail Cibotaru, de la PD, dar unul mai puţin important în raport cu alţii, cum ar fi procurorul general sau unii miniştri. PD nu s-a luptat prea mult pentru a-l apăra pe Cibotaru de atacul premierului. Nu era miză.

Cele două demisii, deşi păreau doar începutul, au constituit, de fapt, sfârşitul. Încet-încet, premierul şi partidul pe care-l conduce au bătut în retragere. Încet, dar sigur. A declarat iniţial că va reveni la demiteri, după alegerea preşedintelui, alegere care s-a extins pe durata câtorva luni. Deşi mulţi l-au crezut, se observa clar că, în acţiunile lui Filat, lipsea acea pornire din toamna lui 2011. Ciudat sau nu, “cuminţenia” lui Filat s-a produs cam în perioada în care el şi Plahotniuc s-au împăcat, iar ultimul nu mai era “păpuşar”, ci coleg de AIE.

Oricum, erau oameni care încă mai credeau că Filat va continua să fie incisiv. Pe 16 martie 2012, R. Moldova s-a ales cu un preşedinte. Se părea că acum Filat îşi va îndeplini promisiunile legate de remanieri. De atunci, însă, acţiunile sale au fost şi mai lipsite de vlagă. Deşi presa specula cu demisii la cel mai înalt nivel, cei care au căzut victimă premierului au fost doi simpli viceminiştri, care mă îndoiesc că nu au fost altceva decât nişte ţapi ispăşitori. După aceste demisii, nu am mai auzit despre remanieri, nemaivorbind despre demisia lui Zubco, care pare deja un subiect tabu.

Ce să înţelegem din tot acest spectacol? Că Filat şi Plahotniuc s-au înţeles şi au împărţit sferele de influenţă care le dădeau bătăi de cap şi care, anterior, provocaseră scandalul celor doi? Sau Plahotniuc i-a arătat lui Filat cine, de fapt, este şeful, punându-l la punct? Nu ştiu prin ce: poate prin nişte dosare de contrabandă la vamă, în care sunt implicaţi funcţionari din Guvern şi la care Zubco făcea referire când era audiat în Parlament? Poate prin altceva. Cert este că fotoliul lui Zubco pare acum mai sigur ca niciodată, că premierul şi-a arătat limitele, că în politica noastră vorbele şi promisiunile de mult au luat locul faptelor. Iar noi, deşi ştim asta, nu putem schimba nimic.

Victor Moşneag

Victor moşneag


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. AVRAAM

  Initial ex-premierul ucrainean Yulia Timoshenko tot era tare si mare ca Filat al nostru,acu cu toate miliardele ei elvetiene sta la puscarie!!!Oare sa treaca si Filat prin puscarie dupa alegerile ce urmeaza???

 2. AVRAAM

  Pe vremuri aşa conducători erau traşi în ţeapă sau izgoniţi din ţară, astăţi ei beau şampanie pe la localuri scumpe şi se tusuie prin cluburi de noapte…de fapt,exista o explicatie de ce s-a cumintit Filat.A fost votata LEGEA LUI FILAT pe 25 mai in “vinerea neagra” si Filat a devenit Papusa Papusarului!!! 🙂

 3. roman pina la moarte

  mai avraame tot bolsevic ai ramas de ce nu il ei pe voronin de mina si pleci la siberia de unde te-a adus tatuca stalin si mai lasa propaganda asta de doua kopeici

 4. Erdely

  Astăzi am obţinut cea mai bună dovadă
  că cetăţenii Rep. Moldova au înţeles că sunt români
  şi că Vor Unirea cu România.
  —————————————————-
  Sondajele întotdeauna sunt făcute ca să mintă sau să susţină interesele anumitor grupuri. În privinţa unirii celor două state româneşti cam toate sondajele făcute erau aranjate în aşa fel încât să arate că nu s-ar dori unirea.

  Iată că acum e oficial. Atât România cât şi rep. Moldova vor Unirea. Dovada cea mai clară o reprezintă voturile de la EuroVision. Nu s-a votat deloc pe criterii de calitate muzicală ci doar pe criterii de afinitate naţională. Ori România a dat maximul de voturi către rep. Moldova iar rep. Moldova a dat maximum de voturi către România.

  Ce este interesant este că rep. Moldova nu a mai dat în top 3 puncte Rusiei, ceea ce înseamnă deja o polarizare a românilor basarabeni către România.

  Acum se poate spune clar că Românii Basarabeni vor unirea cu România . La fel de bine ca şi până acum Românii vor Ca Basarabia să revină acolo unde îi este locul.

  Acest vot nu a putut fi păcălit , fiind un vot european acceptat de toată lumea. Sâc celor care cumpără sondajele.
  —————————————–
  detalii pe:
  http://www.basarabia-e-romania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *