Cum găsim un ministru ca Testemiţanu?

“Dacă ar vedea Nicolae Testemiţanu ce se întâmplă cu medicina noastră, ar mai face un infarct”, mi-au spus, într-o discuţie, doi discipoli de-ai săi, Vasile Ambros şi Mitrofan Railean, care au fost doctori întreaga lor viaţă şi care acum sunt la pensie. De fiecare 1 august îşi găsesc timp să treacă pe la mormântul profesorului lor. Aşa au făcut şi în acest an, când reputatul chirurg ar fi omagiat 85 de ani de la naştere. La mormântul aflat în spatele bisericii din Cimitirul Armenesc din capitală, în fiecare an, vin mulţi din cei care au învăţat meserie şi omenie de la redutabilul profesor, medic, conducător Nicolae Testemiţanu.

Acesta este numit deschizător de drumuri în medicină: a elaborat o nouă concepţie ştiinţifică de organizare a asistenţei medicale specializate de ambulator şi de staţionar cu servicii de urgenţă acordate populaţiei rurale, a adus limba română ca limbă de studiu la institutul de medicină de atunci, a promovat cadre naţionale şi multe altele, pe care a avut nu doar înţelepciunea, dar şi curajul să le facă. La doar 23 de ani a fost numit ministru al sănătăţii. Pentru anul 1963, când se întâmpla asta, el era, probabil, cel mai tânăr ministru. Cei care l-au cunoscut spun că a fost un model nu doar de om şi de medic, dar şi de conducător.

“Tot ce a făcut a fost pentru popor, nu pentru medalii. A fost un om mare în toate, şi în cuvinte, şi în fapte. Credea că medicina trebuie să fie cât mai aproape de popor. În comparaţie cu ceea ce-a făcut el şi linia pe care o pregătea, practic totul s-a distrus, în special la sate”, spune medicul Vasile Ambros.

Doctorul Mitrofan Railean, care a fost omul de încredere al lui Testemiţanu în perioada când acesta a fost deputat, recunoaşte că regretă ceea ce a fost pornit în medicină de către profesorul său Testemiţanu şi ceea ce am ajuns. “Am văzut mai mulţi miniştri, că am lucrat medic-şef vreo 37 de ani, dar recunosc  doar doi miniştri, dintre care unul e Testemiţanu. Ceilalţi parcă au fost din întâmplare. Dacă ar fi fost în viaţă Testemiţanu, ar fi făcut multe”, este convins Railean.

În contextul reformelor pe care şi le propune guvernarea, inclusiv în medicină, dar şi în contextul fluctuaţiei de miniştri ai sănătăţii “nesănătoşi”, oare cum ar putea deveni reală minunea de a găsi un alt Testemiţanu, de care are atât de mare nevoie sănătatea noastră?

Tatiana Eţco, tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    Numai pe ceea lume asa se poate intimpla!
    In ziua de azi, mai mult e pretuit banul, decat viata unui om. N-ai bani, du-te acasa sau mori pe drum ca un caine, care nu trebuiesti nimanui!
    Scoala medicinii e alta..,traim in alt secol.
    Al doilea Testemitanu cu greu se va gasi!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *