Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cum ar trebui să arate…

Cum ar trebui să arate o sărbătoare naţională

Pentru prima dată în viaţa mea am participat la o sărbătoare naţională care nu este la fel de plictisitoare ca şi cele franceze … Pentru mine, această sărbătoare a început cu o zi mai devreme, pe 30 noiembrie, într-o sală frumoasă din Chişinău, unde au fost prezentate informaţii turistice despre regiunea Maramureş, din România. Am descoperit dansuri tradiţionale, rochii frumoase, cu tentă istorică. De asemenea, m-am bucurat de muzica românească. Am gustat bucate tipice zonei, dar şi un strop de alcool, destul de tare, numit „ţuică”. Am înţeles singură că acest produs ar trebui consumat cu multă prudenţă.

Pe 1 decembrie am sărbătorit pentru prima dată Ziua Naţională a României în R. Moldova. A fost o experienţă extraordinară pentru mine, ca şi străin, venit de peste hotare. N-am mai vizitat o ţară în care o sărbătoare naţională să fie atât de spectaculos marcată. De la depunerile de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt până la Hora Unirii, dansată în stradă, toate s-au amestecat într-un iureş, conferind evenimentului o culoare specială, a Tricolorului.

În Franţa, patria mea, există foarte puţine contacte între politicieni şi cetăţeni, în cadrul unor astfel de evenimente. E surprinzător de plăcut să vezi că, aici, unii politicieni de rang înalt vorbesc cu simplii cetăţeni, răspund la întrebările lor, acceptă să facă poze cu ei.

Îmi amintesc şi de sărbătoarea din Piata Unirii Principatelor. Sute de oameni, prinşi în Hora Unirii, cu drapele tricolore. Atmosfera a fost incredibil de frumoasă. Oamenii zâmbeau şi era clar că ei se bucură sincer de această sărbătoare.
Cred că în acest fel ar trebui să arate fiecare sărbătoare naţională.

Când s-a lăsat noaptea, m-am bucurat de Pomul de Crăciun, înălţat în centrul oraşului. Totul era scăldat în lumini multicolore. Oamenii mi-au spus că este pentru prima dată când participă la o atât de frumoasă sărbătoare. Acum, spiritul festiv este la fel de prezent.

În Franţa, sărbătoarea naţională este marcată la 14 iulie. Regret, dar nu veţi urmări o stare de spirit similară, deoarece, la noi, această zi e una mai mult formală. Lumea asistă la nişte marşuri severe şi la piruetele unor aparate de zbor. Desigur, au posibilitatea să asiste şi la discursuri interminabile. Momentele distracive survin doar la sfârşitul evenimentelor oficiale. Noaptea, focurile de artificii consemnează sfârşitul sărbătorii. Dacă ne veţi vizita în cursul lunii iulie, eu vă sfătui să veniţi numaidecât în zilele de 13 şi 14 iulie. Pompierii noştri organizează baluri în toate staţiile de pompieri. Cele mai faimoase sărbători sunt la Paris, la Rousseau, la Sévigné şi la Colombier.

Celine Jankowiak, 
stagiar la ZdG, Franţa