Cum ar trebui să arate o sărbătoare naţională

Pentru prima dată în viaţa mea am participat la o sărbătoare naţională care nu este la fel de plictisitoare ca şi cele franceze … Pentru mine, această sărbătoare a început cu o zi mai devreme, pe 30 noiembrie, într-o sală frumoasă din Chişinău, unde au fost prezentate informaţii turistice despre regiunea Maramureş, din România. Am descoperit dansuri tradiţionale, rochii frumoase, cu tentă istorică. De asemenea, m-am bucurat de muzica românească. Am gustat bucate tipice zonei, dar şi un strop de alcool, destul de tare, numit “ţuică”. Am înţeles singură că acest produs ar trebui consumat cu multă prudenţă.

Pe 1 decembrie am sărbătorit pentru prima dată Ziua Naţională a României în R. Moldova. A fost o experienţă extraordinară pentru mine, ca şi străin, venit de peste hotare. N-am mai vizitat o ţară în care o sărbătoare naţională să fie atât de spectaculos marcată. De la depunerile de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt până la Hora Unirii, dansată în stradă, toate s-au amestecat într-un iureş, conferind evenimentului o culoare specială, a Tricolorului.

În Franţa, patria mea, există foarte puţine contacte între politicieni şi cetăţeni, în cadrul unor astfel de evenimente. E surprinzător de plăcut să vezi că, aici, unii politicieni de rang înalt vorbesc cu simplii cetăţeni, răspund la întrebările lor, acceptă să facă poze cu ei.

Îmi amintesc şi de sărbătoarea din Piata Unirii Principatelor. Sute de oameni, prinşi în Hora Unirii, cu drapele tricolore. Atmosfera a fost incredibil de frumoasă. Oamenii zâmbeau şi era clar că ei se bucură sincer de această sărbătoare.
Cred că în acest fel ar trebui să arate fiecare sărbătoare naţională.

Când s-a lăsat noaptea, m-am bucurat de Pomul de Crăciun, înălţat în centrul oraşului. Totul era scăldat în lumini multicolore. Oamenii mi-au spus că este pentru prima dată când participă la o atât de frumoasă sărbătoare. Acum, spiritul festiv este la fel de prezent.

În Franţa, sărbătoarea naţională este marcată la 14 iulie. Regret, dar nu veţi urmări o stare de spirit similară, deoarece, la noi, această zi e una mai mult formală. Lumea asistă la nişte marşuri severe şi la piruetele unor aparate de zbor. Desigur, au posibilitatea să asiste şi la discursuri interminabile. Momentele distracive survin doar la sfârşitul evenimentelor oficiale. Noaptea, focurile de artificii consemnează sfârşitul sărbătorii. Dacă ne veţi vizita în cursul lunii iulie, eu vă sfătui să veniţi numaidecât în zilele de 13 şi 14 iulie. Pompierii noştri organizează baluri în toate staţiile de pompieri. Cele mai faimoase sărbători sunt la Paris, la Rousseau, la Sévigné şi la Colombier.

Celine Jankowiak, 
stagiar la ZdG, Franţa


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. costică

  FRAŢI ROMÂNI DIN TOATĂ LUMEA, SĂ SPERĂM CĂ 1 DECEMBRIE 2010 O SĂ NE GĂSEASCĂ PE TOŢI ÎMPREUNĂ DE LA NISTRU PÎN LA TISA, VORBA POTEULUI. SĂ SPERĂM CĂ SOARELE DREPTĂŢII VA STRĂLUCI ŞI PENTRU NOI ROMÂNII DE PRETUTINDENI FIIND-CĂ MERITĂM ACEST LUCRU, IAR HORA UNIRII SE VA ÎNTINDE DE LA CHIŞINĂU PÎNĂ LA TIMIŞOARA, DE LA ORADEA PÎNĂ LA CAHUL, DE LA ORHEI PÎNĂ LA ZIMNICEA, AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU.ÎMI DORESC CA ROMÂNII SĂ SE ÎNTOARCĂ ACASĂ DE UNDE SUNT PLECAŢI ÎN TOATĂ LUMEA PENTRU O BUCATĂ DE PÎINE, PENTRU CĂ ACEASTĂ BUCATĂ DE PÎINE SĂ FIE CÎŞTIGATĂ CU DEMNITATEA ÎN ŢARA LOR, UNDE ALŢII S-AU ÎNGRĂŞAT DIN BIATA LOR MUNCĂ ŞI VLAGĂ.
  Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  de Mihai Eminescu

  Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
  Tara mea de glorii, tara mea de dor?
  Bratele nervoase, arma de tarie,
  La trecutu-ti mare, mare viitor!
  Fiarba vinu-n cupe, spumege pocalul,
  Daca fiii-ti mindri aste le nutresc;
  Căci ramine stinca, desi moare valul,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Vis de razbunare negru ca mormintul
  Spada ta de sânge dusman fumegind,
  Si deasupra idrei fluture ca vintul
  Visul tau de glorii falnic triumfind,
  Spuna lumii large steaguri tricolore,
  Spuna ce-i poporul mare, romanesc,
  Când s-aprinde sacru candida-i vilvoare,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Ingerul iubirii, ingerul de pace,
  Pe altarul Vestei tainic surizind,
  Ce pe Marte-n glorii să orbeasca-l face,
  Când cu lampa-i zboara lumea luminind,
  El pe sinu-ti vergin inca să coboare,
  Guste fericirea raiului ceresc,
  Tu il stringe-n brate, tu îi fă altare,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
  Tinara mireasa, mama cu amor!
  Fiii tai traiasca numai în fratie
  Ca a noptii stele, ca a zilei zori,
  Viata în vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tarie, suflet romanesc,
  Vis de vitejie, fala si mindrie,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc!
  FRAŢI ROMÂNI BASARABENI UNIREA FACE PUTEREA, TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE, COSTICĂ ROMÂNUL DE LA PIATRA NEAMŢULUI, TEL. 0040740531519.

  |

 2. Ionut Jder

  ISTORICII MOLDOVENI DEMONTEAZA FENOMENUL “MOLDOVENISMULUI”
  Cum a apărut fenomenul moldovenismului, cine sunt părinţii fondatori ai acestuia şi cum Internaţionala a III-a Comunistă, o reţea globală de spionaj bolşevic, creată de URSS, a dezbinat România – sunt întrebările la care istoricul Gheorghe Cojocaru răspunde prin publicarea, în premieră, a volumului de documente „COMINTERNUL şi originile moldovenismului”. Lansarea excepţională a cărţii la Chişinău a reunit istorici de marcă din România şi RM, provocând o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuală şi de periculoasă pentru români.

  Pentru prima dată, Gheorghe Cojocaru publică cele mai importante documente ale Cominternului, interzise până nu demult, pe care le-a descoperit în arhivele din Moscova, Kiev, Bucureşti şi Chişinău. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenită apoi politică de stat, ce urmărea formarea unei naţiuni noi, cea moldovenească, negând originile comune ale românilor şi luând în considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradaţi din punct de vedere lingvistic sub influenţa limbilor rusă şi ucraineană. Cititorii au prilejul să afle şi numele unor români care au trădat, devenind uneltele bolşevicilor în crearea forţată dintâi a RASSM, apoi a RSSM, în ideea sovietizării întregii Românii.

  De asemenea, el descrie consecinţele devastatoare ale noii construcţii etnoculturale pentru spiritualitatea românească. Potrivit autorului, cei care au câştigat în confruntarea amintită au fost nişte handicapaţi mintal şi întrebarea istoricului este, într-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astăzi unor descendenţi din această ramură a handicapaţilor mintali să ne domine psihologic, intelectual şi politic?”.

  „Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt români…” – vă amintiţi această declaraţie a actualilor lideri comunişti? Face parte din teoria cominternistă. În 2001, odată cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat şi moldovenismul.

  „Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a început să devină o ideologie de stat şi s-au făcut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. În situaţia în care suntem dominaţi în continuare de acest fenomen, autorităţile, societatea civilă, înainte de toate, trebuie să aibă curajul să demaşte această minciună a secolului XX privind profilul identitar al românilor din Moldova şi de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare”, a menţionat Gheorghe Cojocaru.

  „Ideea de a dezbina România nu a dispărut”

  „Ideea de a dezbina România nu a dispărut. Aceasta nu este o poveste, pentru că şi acum se editează la Chişinău un ziar, „Moldova mare”, care descrie planurile cunoscute încă din perioada Cominternului. În această propagandă şi acţiuni diversioniste s-au implicat şi rătăciţi, şi potlogari, şi de dincolo de Prut, şi cu origini de aici. Trebuie să reacţionăm în modul corespunzător”, a declarat dr. Alexandru Moşanu. El a amintit despre dispariţia Declaraţiei de Independenţă a RM, o acţiune deliberată a fostei guvernări în timpul evenimentelor din luna aprilie.

  Un alt exemplu invocat a fost şi redenumirea „hoţească” a Zilei Independenţei, din 27 august 1991, în Ziua Republicii. „Politrucii comuniştilor, care nu se ogoiesc încă, după ce au pierdut puterea, precizează că Ziua Naţională a RM ar trebui să fie ziua când a fost adoptată Declaraţia Sfatului Ţării din 2 decembrie 1917, când Republica Democratică Moldovenească se declara republică autonomă în cadrul Imperiului rus. Idealul multora rămâne ca acest teritoriu să rămână republică unională, în cadrul altui spaţiu politic”, consideră Alexandru Moşanu. Totodată, el a propus autorităţilor să anuleze decizia comuniştilor şi să sărbătorim Ziua Naţională a RM pe 27 martie a fiecărui an, pentru că „exprimă idealul nostru”.

  „Moldovenismul trebuie abolit de parlament”

  Dr. Nicolae Enciu, profesor la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, a relevat că, deşi situaţia politică s-a schimbat după venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, din punct de vedere politic, rămâne în vigoare acea concepţie comunistă de politică naţională de stat a RM, adoptată de fosta guvernare. „În prezent aceasta e nu doar depăşită, dar şi dăunătoare, din perspectiva integrării RM în familia europeană. Respectiva concepţie trebuie abolită de actualul parlament”.

  „Nici susţinătorii şi nici adversarii acestei teorii nu vor depune armele prea curând, deoarece primii se află în slujba cuiva şi inventează, peste secole, diferite mijloace de expansiune şi de control. Dacă ar fi să ne gândim la secolele XVIII-XIX, am avut de-a face cu Biserica pravoslavnică, care a dorit să ia pe toţi creştinii din Balcani sub autoritatea ei. După Primul Război Mondial, a fost Cominternul, care şi-a subordonat partidele comuniste din toată lumea.

  După război, avem de-a face cu o ieşire la rampă a Bisericii ruse, a patriarhului Aleksie I. Moldovenismul rămâne la fel de periculos, pentru că slujeşte aceloraşi obiective. Să-l contracarăm cu toate mijloacele, în special, cu cele ştiinţifice”, a spus dr. Mihai Retegan, profesor universitar din Bucureşti. Iar dr. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a declarat că „societatea trebuie să-şi urmeze calea argumentului, problema în cauză este a istoricilor şi la bază trebuie pus documentul şi nu emoţiile”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *