Cu nervii strună

În avalanşa sărbătorilor de 1 Decembrie, când trecem cu fruntea plecată prin preajma memoriei înaintaşilor noştri, am găsit, în acest an, destule momente de bucurie. Nu vorbesc aici de festivism sau de deschiderea manifestată de oficialităţile R. Moldova în raport cu acest eveniment, ci de participarea numeroasă a tinerilor, despre care mulţi credeau până acum că nu pot avea memoria celor 91 de ani, câţi au trecut de la Marea Unire.

Aşa, însă, cum bucuriile nu sunt neapărat exclusive, s-au lăsat umbrite, şi de această dată, de probleme, făcând nervii strună.
Nu aţi văzut, pe la evenimentele Unirii, oameni stranii, care au fost antiromâni convinşi întotdeauna, iar acum, constatând altă “partidă” la guvernare, încearcă să le facă pe plac? Şi, se pare, plac.

Nu aţi văzut poliţişti echipaţi care, parcă dintr-o inerţie a zilelor de 7—9 aprilie 2009, se luau după tinerii care purtau în mâini sau în spate drapele tricolore? Este adevărat, nu erau la fel de sălbatici, dar imaginea lor, oricum, tulbura memoria.

Nu l-aţi auzit pe Victor Stepaniuc, marele moldovenist, constatând că românii de dincolo şi noi, cei de dincoace, suntem de acelaşi neam? Ce o fi vrând să demonstreze Stepaniuc cu acea declaraţie?

Nu aţi văzut cum postul public de televiziune, „Moldova 1″, reflecta evenimentul drept unul care s-a desfăşurat doar în România? Nimic despre festivităţile din Chişinău. Chiar şi reportajul de la inaugurarea monumentului Lupoaicei, din preajma Muzeului Naţional de Istorie, a fost plasat într-un alt context.

Nu l-aţi auzit pe ministrul Culturii, Boris Focşa, povestind că Grigore Vieru va avea un monument, pe Aleea Clasicilor, de ziua sa, pe 14 februarie 2010, asta după ce, la 1 decembrie, în dreapta Prutului au fost inaugurate câteva busturi ale marelui poet, la Alba-Iulia, la Iaşi şi la Suceava? De ce oare avem nevoie neapărat de zile de naştere, ca să ne amintim de marii noştri plecaţi?

Nu l-aţi auzit pe Marian Lupu, candidatul AIE la Preşedinţia R. Moldova, de altfel, singurul candidat pentru această funcţie, refuzând participarea la evenimentele de la 1 Decembrie, pe motiv că el ar fi din alt aluat? Este adevărat, cum rareori se întâmplă în cazul politicienilor, Lupu s-a ţinut de cuvânt şi nu a fost văzut nici la depunerile de flori de la monumentul lui Ştefan cel Mare, nici jucând Hora Unirii, nici la vreo expoziţie sau la vreun marş comemorativ. Ce o fi făcut Lupu în acea zi, ca să rămână nevăzut?

Aneta Grosu
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *