Crăciun fără Kroll

A mai trecut o săptămână în care miliardul furat rămâne pe conturile şi în buzunarele hoţilor, iar cel de-al doilea raport Kroll, care urma să fie finalizat şi făcut public până la sfârşit de octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale, aşa şi nu este prezentat autorităţilor şi cetăţenilor R. Moldova.

La 11 noiembrie, tot BNM anunţa că raportul de investigaţie al companiilor Kroll şi Steptoe&Johnson este în fază finală de redactare. Deocamdată, aceasta este ultima informaţie la acest subiect, postată pe www.bnm.md.

Vine Crăciunul şi instituţiile internaţionale intră în vacanţă, aşa că, se pare, în 2017 nu vom avea acces la rezultatele celei de-a doua investigaţii Kroll. Şi autorităţile de la Chişinău au deja alte preocupări, astfel încât nu mai observăm râvna lor de a duce la capăt dosarul furtului secolului. Deocamdată, în justiţie, nu s-au produs decât nişte reglări de conturi între câţiva politicieni, lipsind vreo condamnare, cel puţin una, în cazul furtului miliardului. Este adevărat, dacă Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare vor permite unui grup de jurnalişti, care au depus un demers în acest sens, să realizeze un interviu cu ex-premierul Vlad Filat, s-ar putea să înţelegem mai multe în legătură cu furtul miliardului. Deşi a fost condamnat, procesele desfăşurate cu uşile închise, interdicţia de a face declaraţii publice au lăsat suficiente suspiciuni legate de instrumentarea acestui dosar.

Şi Ilan Shor ar avea ce spune, doar că aflarea sa în libertate pare să fie condiţionată cu tăcerea sa, inclusiv în dosarul lui Chiril Lucinschi, în care este citat repetat în calitate de martor.

Între timp, politicienii de la Chişinău, aliniaşi la instituţiile internaţionale, se pregătesc şi ei de Crăciun, îngrijindu-se cum nu se poate mai bine de imaginea lor. Aşa cum atmosfera de sărbătoare nu poate fi perturbată cu discuţii sau dezvăluiri despre furtul secolului, de la comiterea căruia mai trece un an, politicienii au luat, se pare, o decizie comună: Dacă e sărbătoare – sărbătoare să fie…

Astfel, chiar ieri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o secvenţă video, şi-a scos familia la plimbare, sugerându-le celor care vizionează clipul dedicat siguranţei rutiere că „în braţe, nu înseamnă în siguranţă”…

Şi Igor Dodon, şeful statului, iese falnic şi spune că a lansat un program naţional de reabilitare a infrastructurii sportive, în localităţile din R. Moldova, preponderent cele din mediul rural, fără a se întreba cui ar mai servi aceste terenuri de sport, în condiţiile în care, zilnic, din R. Moldova, pleacă, fără a mai reveni, sute de tineri.

„Complexele sportive includ terenuri de fotbal, baschet, volei, fitness, teren de joacă pentru copii, spaţiu de odihnă pentru adulţi, ş.a.”, se laudă Dodon, îngrijorat că, în R. Moldova, cetăţenii nu prea au unde practica un mod sănătos de viaţă.

Şi coordonatorul guvernării, Vlad Plahotniuc, prin fundaţia ce-i poartă numele, a decis să acorde sprijin copiilor cu nevoie speciale, exact în Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Astfel, „elevii de la “Liceul cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă”, din Chişinău, au primit o tablă interactivă, un proiector, un laptop performant şi soft-uri speciale, care „îi vor ajuta să înţeleagă mai bine şi să înveţe mai uşor fiecare lecţie”. Dar când sunt flămânzi, când nu au bani de medicamente, ce să facă aceşti copii cu soft-urile?

Şi premierul Pavel Filip a ieşit mândru la un eveniment cu participarea a 150 de persoane cu dizabilităţi, care şi-au expus la vânzare lucrările confecţionate manual. „M-a emoţionat profund entuziasmul şi energia lor”, a recunoscut premierul, subliniind că a plecat de la eveniment „cu câteva obiecte care nu numai că vor arăta frumos în clădirea Guvernului R. Moldova, dar îmi vor aminti, zilnic, că nu există obstacol care să nu poată fi depăşit”, deşi, un premier, ar trebui să observe mai întâi numeroasele obstacole cu care se confruntă zi de zi aceste persoane.

Şi în următoarele zile vor urma acţiuni de caritate politică, unele extrem de ruşinoase. Mă refer aici la caritatea făcută din bani publici sau, şi mai rău, din bani furaţi. Dar, acest subiect rămâne neabordat în spaţiul public, aşa cum rămâne în plan secund Raportul Kroll 2, aşteptat de mult de victimele acelui furt şi tăinuit în continuare de autorităţi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Efim

  Nu stiu cum pentu altii , dar poentru mine mai important este ca vinovetii sa fie arestati si trasi la raspundere, decit sa fie publicat raportul si vinovetii sa reuseasca sa fuga. Asta poate prejudicia ancheta.

 2. Dima

  Si asa numai despre politica se discuta in tara, inainte nu era asa. Satreaca macar sarbatorile, ca la anu nou la masa in loc sa vorbim de mos craciun, tot de kroll vom vorbi.

 3. Spencer

  Văd că ce nu s-ar întâmpla în lume și-n Moldova, ZdG oricum rămâne obsedat de Kroll, parc-ar fi Maia Sandu cu tulburarea sa obsesiv-compulsivă!

 4. Marin

  Nu mai conteaza daca va fi publicat acum sau peste o luna. Conteaza ca banii sa fie identificati si toti cei implicati sa dea socoteala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *