Copilul–Kalaşnikov

Tatiana este elevă în clasa a 5-a. Este eminentă, are doar note de zece în agendă. Dar cel mai bine Tatiana cunoaşte automatul Kalaşnikov. La cei 11 ani ai săi ea a văzut Kalaşnikovuri de vreo 2000 de ori. În drum spre şcoală, ţinând în mâini agenda ei plină cu note de 10, ea trece de două ori pe zi pe lângă şirul de bărbaţi înarmaţi. Tatiana locuieşte la Grigoriopol şi cea mai apropiată şcoală cu predare în limba ei nativă, româna, este la Doroţcaia, unde poate ajunge doar trecând bariera “de pacificare”.

“Ne temem. Mai ales după ce l-au împuşcat pe băiatul cela la Anul Nou. Când ne opresc, ne gândim deodată: “Oare de ce?” Dar după ce ne dau voie să trecem, mergem mai departe”, spune copila.

Tatiana se consideră o norocoasă. Pentru că o are pe bunica. O bunică inteligentă. Care înţelege cât de importantă este şcoala în limba română şi cât de diverse pot fi perspectivele. Bunica se chinuie cu muncile câmpului. Ar ajuta-o şi Tatiana, dar nu are timp. Căci unica şcoală cu predare în limba ei nativă, româna, care îi poate primi, îi primeşte doar după amiază, de la ora 14.00. Până la amiază Tatiana îşi face lecţiile, iar după amiază – aleargă la autocar şi revine spre seară, aproape de amurg, sau după amurg, în funcţie de anotimp.

Bunica Tatianei, mătuşa Eugenia, face totul ca să supravieţuiască împreună cu soţul bolnav şi cu nepoţica silitoare. Anul trecut a obţinut o roadă frumoasă de cartofi şi s-a bucurat că poate îi duce la piaţă la Chişinău şi face un ban, să îi cumpere Tatianei un calculator şi medicamente soţului paralizat. Dar cartofii bătrânei s-au oprit lângă automatele Kalaşnikov. Nu a fost voie mai departe, căci a fost calificată ca marfă de contrabandă. Acum mătuşa Eugenia fierbe în fiecare zi cartofi şi înjură pacificatorii, vămile şi tot felul de impostori.

Fiica mătuşii Eugenia, Natalia, cunoaşte şi ea automatele Kalaşnikov pe de rost. Le-a văzut de câteva mii de ori, căci a învăţat la aceeaşi şcoală unde învaţă acum micuţa Tatiana. Natalia ar vrea să-şi ajute mama şi fiica, să le fie alături, dar nu poate. După ce a absolvit liceul românesc la Doroţcaia, a plecat să muncească la negru la Moscova. Şi-a găsit un loc de muncă într-o brigadă de construcţii. Face “peretirkă” şi văruieşte în alb mii de pereţi în capitala Rusiei. Văruieşte şi se gândeşte la cartofii “arestaţi” pe Nistru, la mormântul lui Vadim Pisari, la fiica ei mică, care merge zilnic printre “pacificatori” la şcoală. A auzit că unii dintre părinţii din Grigoriopol au ajuns la CEDO, cerând dreptul la liberă circulaţie şi la studii în limba română garantat şi la Grigoriopol.

Şi micuţa Tatiana a auzit de dreptul la liberă circulaţie, dar nu ştie exact cum ar arăta viaţa ei cu acest drept garantat. O întreb dacă crede că ar putea merge la şcoală fără să vadă pacificatori înarmaţi. Deşi e eminentă şi are răspuns la toate întrebările din manuale, mă priveşte speriată, căci nu îi plac întrebările fără răspuns, dar nici răspunsurile formale. Tatiana răspunde întotdeauna cu exactitate şi cu sens, la şcoală. “Fără pacificatori? Nu ştiu. Când m-am născut, ei erau aici. De când m-am născut, mulţi spun că ei trebuie să plece, dar nu am văzut asta niciodată.”

Ieri, Tatiana a trecut iar printre pacificatori şi a ajuns la şcoală. La lecţia de limba română a primit iar un zece, căci a povestit cel mai frumos legenda Moldei. De mâine Tatiana intră în vacanţa de Paşti. Timp de o săptămână ea nu va trece prin coridorul cu Kalaşnikov. Vacanţa unui copil român în Transnistria are mai multe sensuri.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. mihai

  Doamna Alina, sunteti probabil cea mai buna jurnalista din Moldova. Judecatorii din Iad, iar acum acest articol m-au zguduit, nu am cuvinte sa-mi descriu emotiile. 200 de ani de marsavie, 200 de ani de intuneric, 200 de ani de umilinta. Nu se vede sfarsitul. Nu se vede lumina.

 2. vlad

  Bariera de”pacificare” pentru eleva Tatiana va fi unul din cele mai reusite manuale despre Istoria romanilor.Si nimeni , nicicand , nu-i va putea spune povesti alea stati,dubrovski,gurau…

 3. Maria Isaicu / s.Cocieri

  Numai Re-Unirea cu România ne va salva de ocupatia ruseasca imperiala !

 4. Petru

  Un material, care ar putea servi drept agenda a unui Summit UE-Rusia. Eleva Tatiana din Dorotcaia vs Fortelor pacificatoare din Transnistria.

 5. Luana

  La Orhei, un grup de persoane,
  cunoscute ca militante pentru promovarea si apararea valorilor nationale românesti, adepte ale curentului unionist,
  au semnat o Decizie de formare a Consiliului Teritorial Orhei al Unirii.
  http://www.consiliul-unirii.ro/2012/04/22/comunicat-de-presa-la-orhei-a-fost-constituit-consiliul-teritorial-al-unirii/
  ———————————————————————————-
  In Decizie se spune:
  “Luind in consideratie Declaratia din 22.02.2012 de constituire a Consiliului Unirii la Chisinau, subsemnatii filialelor Orhei
  – ale Forului Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM),
  – Partidului National Liberal (PNL),
  – Uniunii Condeierilor Orheieni (UCO),
  – Partidului Liberal (PL),
  – Asociatiei Cultural-Educative “Petrodava” (ACEP),
  – Asociatiei Veteranilor Razboiului “Tiras-Tighina” (AVR “Tiras-Tighina”), – Asociatiei Oamenilor de Cultura si Arta (AOCA),
  – parohul Bisericii “Sfantul Vasile de la Poiana Marului”,

  AM HOTARIT:
  A crea, in raionul Orhei, Consiliul Teritorial Orhei al Unirii,
  in urmatoarea componenta:

  1. Gheorghe Maxian – Filiala Orhei a FDRM,
  2. Boris Gaina – Filiala Orhei a PNL,
  3. Vasile Cocarcea – UCO,
  4. S.Miron, Filiala Orhei a Partidul Liberal,
  5. Tudor Golub- ACEP,
  6. Ion Levinta – Filiala Orhei a AVR – “Tiras-Tighina”,
  7. Sergiu Aga – parohul Bisericii “Sfantul Vasile de la Poiana Marului”,
  8. Vasile Roman – redactor-sef al ziarului “Plaiul Orheian”,
  9. Vasile Bajan – AOCA.
  ——————————————————————————-
  APEL LA UN MARS DE DOLIU:
  —————————————–
  De asemenea, reprezentantii acestor filiale de partide si asociatii
  au adresat orheienilor

  un Apel din partea unionistilor orheieni,
  avind urmatorul continut:

  “Dragi români orheieni!

  Pe data de 16 mai current se implinesc 200 de ani de cind gangsterii imperiali rusi, hamesiti dupa teritorii straine,
  dupa brate ieftine de munca si

  Prin acest tratat odios au fost despartiti parinti de copii, frati de surori, rude de neamuri, au fost injumatatite un sir de localitati de pe malul Prutului, dainuite de moldovenii romani, intr-o tara cu vechi radacini istorice si crestine.dupa singe nevinovat, au incheiat, cu omologii lor otomani, un tratat de pace la Bucuresti, prin care Principatului Moldovei al lui Stefan cel Mare i s-a trunchiat partea rasariteana, Basarabia –
  cea mai bogata provincie a neamului nostru romanesc, care,
  de facto, era grinarul intregii natiuni romane.

  Pe tot parcursul acestei instrainari, românii moldoveni au ripostat
  prin proteste vehemente, la care niciodata nu s-au afiliat, ca si astazi, guvernarile surde, mioape si indiferente, ce ne-au diriguit
  si ne mai diriguiesc.

  Subsemnatii, propun tuturor orheienilor,
  inclusiv celor peste 30 de mii de români documentati legal,

  sa organizam un Mars de doliu si protest contra instrainarii noastre,

  a basarabenilor români, din trupul Moldovei istorice, in cadrul caruia, imbracati in haine negre, cu fulare si steaguri indoliate,
  prin sloganuri si lozinci cu continut antitarist, antisovietic, antirusesc,
  sa ripostam impotriva acestei nedreptati nationale strigatoare la Cer
  si impotriva politicii actuale a Federatiei Ruse in RM, care a ocupat,
  de fapt, Transnistria, mentinind enclava separatista si armata a 14-a
  de ocupatie, destabilizind situatia in aceasta zona.
  Manifestatia va decurge in dangatele continue ale clopotelor
  lacasurilor sfinte orheiene si prin oficierea unui Te Deum.

  Luati aminte!
  Numai renegatii sint in stare sa-si nege stramosii, teritoriile si poporul din sinul caruia s-au zamislit, iar lupta pentru Unitatea de Neam,
  de Teritoriu, Istorie si de Limba este calitatea superba,
  cea mai de nepretuit, a unui individ sau popor luat aparte.

  Orhei, aprilie 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *