Confiscarea averilor, la care Paşte?

Se apropie sărbătorile de Paşti în toată lumea, la fel şi în Parlamentul de la Chişinău. Parlamentul are pe lista de aşteptare câteva cadouri care trebuie votate. Cadourile sunt sub formă de pachete legislative, pentru întregul popor, dar în special pentru cei corupţi şi intransparenţi.

De exemplu, la 23 decembrie 2013, cu o zi înainte de Crăciunul pe stil nou, Parlamentul a votat Legea privind testarea integrităţii profesionale. Acest cadou legislativ n-a intrat în vigoare chiar de Crăciun, nici de Anul Nou pe nou sau pe vechi, ci tocmai de Sfântul Valentin, la 14 februarie.

Acum această lege e în vigoare şi poate deveni un adevărat cadou pentru cetăţenii care vor să afle mai multe despre integritatea sau coruptibilitatea membrilor CSM, ai Curţii Constituţionale, ai oricărei instanţe judiciare, a membrilor CNI şi a multor altor instituţii publice.

Legea în cauză prevede că testarea integrităţii oricărui demnitar o poate face CNA sau SIS.

Chiar dacă de la Sf.Valentin această lege e în vigoare, de Pasti nu se ştie dacă vom avea careva persoane testate pe bune şi la Crăciunul pe nou din acest an nu se ştie dacă vom avea rezultate. Important e că avem această lege şi că într-o bună zi vom putea beneficia de acţiunile acesteia.

Cetăţenii R.Moldova s-au deprins ca aici legile, chiar şi cele mai bune şi mai frumnoase, să nu funcţioneze imediat. Poate de asta a şi apărut expresia „la paştele cailor”. Chiar dacă, împinşi de suflul reformelor impuse şi finanţate de UE şi SUA, acest proverb în contextul reformelor îşi mai pierde din actualitate, se pare că avem un nou proverb la modă – „la crăciunul melcului”, mai ales în contextul combaterii corupţiei în R.Moldova.

După zeci de cazuri semnalate în presă cu privire la acţiunile inadecvate ale judecătorilor, câteva zeci de judecători au abandonat sistemul. Dar cum? Cu capul sus. Fără a răspunde pentru erori sau acte de corupţie, trecând uşor ca pana din fotoliile judecătorilor corupţi în fotoliile avocaţilor care corup. Sau au ieşit la pensie, având averi acumulate pe venituri nedemonstrate, şi pretinzând o pensie majorată, ca magistrat nepătat. Parcă e reformă – judecătorii au plecat din sistem, dar parcă nu e reformă – ei n-au păţit nimic, în timp ce cei care au fost nedreptăţiţi de ei – aşa nedreptăţiţi au rămas.

În momentul de faţă doar 2 judecători sunt judecaţi pentru acte de corupţie în R.Moldova. Unul e acuzat că ar fi luat vreo 200 de dolari, o altă judecătoare – este acuzată că o avocată i-ar fi transmis nişte bani, dar în proces ambii magistraţi judecaţi se vede că folosesc trucurile meseriei în interes propriu. Parcă e reformă, parcă nu e. Şi chiar dacă cei doi vor fi condamnaţi, de ce avem cu toţii senzaţia că rechinii injustiţiei încă mai rţmân în sistem?

La fel e şi cu reforma Procuraturii. Procurorii şi-au afişat deseori ei înşişi averile fără a explica pe ce omoruri nedescoperite le-au clădit, dar vânătoarea propriu-zisă de procurori corupţi încă nu a început. În toate aceste cazuri ar fi de mare ajutor aplicarea Legii cu privire la testarea integrităţii profesionale. De aplicarea acestei legi trebuie să se ocupe CNA, care tocmai a păşit cu dreptul – a făcut publică lista de bomboane pe care le-a primit cadou. Lista de averi fără surse clare de provenienţă a membrilor CNA va fi, probabil, afişată de asemenea la crăciunul melcului. Tot pe atunci aşteptăm aplicarea prevederilor Legii cu privire la Confiscarea Extinsă a Averilor. Da, această lege e posibilă, verosimilă şi aplicabilă. Pe când? Sper că nu chiar de ziua sfântului aşteaptă. Poate de Bunavestire?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Dana

    Astăzi este Bunavestirea. Credeți că s-a schimbat ceva? Poate da, dar numai pe hîrtie și numai pentru cei corupți și doar în folosul lor. În rest -la Sfîntul Așteaptă. Asta-i MD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *