Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Condamnaţii CONDUC puşcăriile”

„Condamnaţii CONDUC puşcăriile”

Marţi, angajaţi ai patru dintre cele mai de temut instituţii ale statului R. Moldova, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie, Serviciul Informaţii şi Securitate (SIS) şi Departamentul Instituţii Penitenciare (DIP), au avut o zi nespus de grea. Mult de lucru, pentru că au fost implicaţi într-o operaţiune fără precedent în R. Moldova, ocupându-se de reţinerea, simultană, a unui condamnat şi a unui şef de penitenciar. Cei doi, condamnatul şi şeful închisorii, se mai află acum în izolatorul de detenţie preventivă al CNA. Potrivit participanţilor la operaţiune, aceasta a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Penitenciarului nr. 9, Pruncul.

CNA susţine că, fiind sesizat de SIS, a mers pe urmele condamnatului Thomas Arend, cetăţean german care, în R. Moldova, îşi ispăşeşte pedeapsa de 11,9 ani privaţiune de libertate „pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari”, conform deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 9 decembrie 2009.

Cei doi reţinuţi au fost încarceraţi în două celule separate şi, fireşte, aşteaptă clipa ieşirii la libertate. Acest lucru se va întâmpla în următoarele zile, deoarece judecătorii, la solicitarea părţilor, vor decide schimbarea măsurii preventive, din arest în obligativitatea de a nu părăsi localitatea.

Nu vreau să vorbesc aici despre cât de credibilă, oportună şi echidistantă a fost operaţiunea de marţi, ţinta căreia au devenit un cetăţean german, condamnat pentru escrocherie, şi un şef de penitenciar care, din câte se ştie, nu se deosebeşte prin nimic de alţi şefi ai instituţiilor de detenţie din R. Moldova. La mijloc pot fi, pe bune, intenţii adevărate, dar poate fi vorba şi de reglări de conturi, şi de un fel de acţiuni „demonstrative”, prin care s-ar încerca impresionarea oficialilor UE, nemulţumiţi de gradul sporit al corupţiei din R. Moldova. Astfel lor li s-ar spune că aici lucrurile nu stau în loc, că structurile responsabile combat corupţia, ajungând cu investigaţiile chiar şi până la unii judecători sau şefi de închisori.

Cazul de marţi nu este singurul în care angajaţii şi deţinuţii închisorilor sunt suspectaţi de afaceri comune. La 3 mai 2012, ZdG publica un interviu cu doi angajaţi DIP, Victor Ceban şi Tudor Cosoi, „Condamnaţii CONDUC puşcăriile”. Cei doi ne-au vorbit despre „ilegalităţile şi presiunile din cadrul DIP”, subliniind în special neregulile de la Penitenciarul nr. 13. „La PG este un dosar penal pe factorii de decizie ai Penitenciarului 13, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi exces de putere. Ei vor acum să se răzbune pe mine, crezând că eu am dat informaţii procurorilor. Ei cred că eu am transmis procurorilor materiale despre mişcările hoţului în lege Makena”, ne spunea Victor Ceban. Am apreciat curajul celor doi angajaţi DIP, care au acceptat să facă dezvăluiri în nume propriu, permiţându-ne chiar să le publicăm pozele. Ce a urmat? Cei doi au fost disponibilizaţi, iar lucrurile au continuat să evolueze în aceeaşi direcţie: cu persoane condamnate privilegiate, cu droguri, alcool şi telefoane mobile aduse clandestin în celule etc.

Atunci, articolul „Condamnaţii CONDUC puşcăriile” a fost trecut cu vederea de CCCEC, Procuratura Anticorupţie, DIP şi SIS, condamnaţii fiind lăsaţi să conducă puşcăriile.