„Condamnaţii CONDUC puşcăriile”

Marţi, angajaţi ai patru dintre cele mai de temut instituţii ale statului R. Moldova, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie, Serviciul Informaţii şi Securitate (SIS) şi Departamentul Instituţii Penitenciare (DIP), au avut o zi nespus de grea. Mult de lucru, pentru că au fost implicaţi într-o operaţiune fără precedent în R. Moldova, ocupându-se de reţinerea, simultană, a unui condamnat şi a unui şef de penitenciar. Cei doi, condamnatul şi şeful închisorii, se mai află acum în izolatorul de detenţie preventivă al CNA. Potrivit participanţilor la operaţiune, aceasta a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Penitenciarului nr. 9, Pruncul.

CNA susţine că, fiind sesizat de SIS, a mers pe urmele condamnatului Thomas Arend, cetăţean german care, în R. Moldova, îşi ispăşeşte pedeapsa de 11,9 ani privaţiune de libertate „pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari”, conform deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 9 decembrie 2009.

Cei doi reţinuţi au fost încarceraţi în două celule separate şi, fireşte, aşteaptă clipa ieşirii la libertate. Acest lucru se va întâmpla în următoarele zile, deoarece judecătorii, la solicitarea părţilor, vor decide schimbarea măsurii preventive, din arest în obligativitatea de a nu părăsi localitatea.

Nu vreau să vorbesc aici despre cât de credibilă, oportună şi echidistantă a fost operaţiunea de marţi, ţinta căreia au devenit un cetăţean german, condamnat pentru escrocherie, şi un şef de penitenciar care, din câte se ştie, nu se deosebeşte prin nimic de alţi şefi ai instituţiilor de detenţie din R. Moldova. La mijloc pot fi, pe bune, intenţii adevărate, dar poate fi vorba şi de reglări de conturi, şi de un fel de acţiuni „demonstrative”, prin care s-ar încerca impresionarea oficialilor UE, nemulţumiţi de gradul sporit al corupţiei din R. Moldova. Astfel lor li s-ar spune că aici lucrurile nu stau în loc, că structurile responsabile combat corupţia, ajungând cu investigaţiile chiar şi până la unii judecători sau şefi de închisori.

Cazul de marţi nu este singurul în care angajaţii şi deţinuţii închisorilor sunt suspectaţi de afaceri comune. La 3 mai 2012, ZdG publica un interviu cu doi angajaţi DIP, Victor Ceban şi Tudor Cosoi, „Condamnaţii CONDUC puşcăriile”. Cei doi ne-au vorbit despre „ilegalităţile şi presiunile din cadrul DIP”, subliniind în special neregulile de la Penitenciarul nr. 13. „La PG este un dosar penal pe factorii de decizie ai Penitenciarului 13, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi exces de putere. Ei vor acum să se răzbune pe mine, crezând că eu am dat informaţii procurorilor. Ei cred că eu am transmis procurorilor materiale despre mişcările hoţului în lege Makena”, ne spunea Victor Ceban. Am apreciat curajul celor doi angajaţi DIP, care au acceptat să facă dezvăluiri în nume propriu, permiţându-ne chiar să le publicăm pozele. Ce a urmat? Cei doi au fost disponibilizaţi, iar lucrurile au continuat să evolueze în aceeaşi direcţie: cu persoane condamnate privilegiate, cu droguri, alcool şi telefoane mobile aduse clandestin în celule etc.

Atunci, articolul „Condamnaţii CONDUC puşcăriile” a fost trecut cu vederea de CCCEC, Procuratura Anticorupţie, DIP şi SIS, condamnaţii fiind lăsaţi să conducă puşcăriile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. iurie v,stiti,voi,care calailor din d.i.p.si penitenciare

  nu afirm ca e bine cind condamnatii vu respecta regimul ca sa sustii ca ei condu penitenciarele e penibil,dar toata coruptia in ele sunt din simpla cauza ca statul,care sa angajat sa pedepsasca pe cei ce posibil,repet,posibil ai incalcat legea,caci cu judecatorii nostri e destul de greu sa afirmi ca unul ri alt individ intradevar a meritat sa numereasca acolo,spun acest stat a uitat,ca pe linga rolul de judacato ai faptelor acestor condamnati,el mai are si datoria sa le creeze conditii decente de detinere in penitenciare,dar ce penitenciare sunt in moldova nimeni nu isi pune intrebarea,toti se bulucesc sa acuze detinutii ca sunt asa si asa,dar de ce nu examiati problema din esenta ei…si anume,ca detinutii sunt nevoiti sa se descurce cumva pentru a supravietui in aceste lagre de concentrare cum pot,altfel,nu ca un termen de 10 ani,el nu va supravietui nici la unul de 2 ani,si de aici corupeea colaboratorilor,e.t.c…de acuzat toti noi,moldovenii suntem buni,dar in loc de a scrie articole de doi bani,si”destainuiri”de trei copeici a fostilor colaboratori ai d.i.p,care din academia ceea a lor de politie ies deja corupti si calai gata pregatiti,mai bine ati atentiona si voi,presa,organismele internationale desre faptul ca toti detinutii din r.moldova,de fapt sunt maltratati,torturati,iar conditiile de detentie,au fost si sunt usor calificate de catre CEDO,ca conditii inumane si degradeante…aneta,daca doriti un expert in domeniul acesta sunt disponibil sa va consult in toate aspectele acestea,caci,a jurnaliste cunoasteti bine despre faptul ca conform eticii profesionale a jurnalistului,ultimul nu are dreptul moral sa scrie pe o tema pe care nu a studiat o profund,iar voi scriti toti doar din putinul superficial pe care il ascultati de la calaii din penitenciare,asa numitii angjati ai d.i.p..ei va spun povesti pentru copii,de fapt ei cum au maltratat si torturat pe timpurile lui stalin si voronin,asa si continua,iar la povestit voua povesti cu zmeul,ei sunt specialisti mari,doar asta si ii invata acolo in academia lor de napircii!!

 2. vera

  E bine macar ca prin intermediul internetului condamnatii se pot exprima cumva “liber’, dar intradevar, daca condamnatul isi ispaseste pedeapsa ca sa se coresteze, de ce nu i se pun la dispozie si conditii normale, doar nimeni nu are dreptul sa-si mai bata joc de condamnati in plus, deoarece judecatorul n-a indicat sa-l tie in conditii inumane la inchisoare.
  Este totusi o norma,o atitudine, o lege care trebuie respectata,dar nu numai pe hirtie documentata.

  Se duce condamnatul sanatos la puscarie si ese bolnav de acolo, fiindca statul:acei care trebuie sa ridice intrebarea despre conditiile de trai din penitenciare, nu-si prea bat capul, ca sunt bolnavi de tuberculoza care intra in contact cu altii, sau umezeala din incapere,mucegaiul de pe pereti,aerul imbibat cu urina si hlor,daca il folosesc mai sus de norma, pun in pericol sanatatea condamnatului.

  Ei,condamnatii trebuie sa simta pedeapsa pentru fapta,fiind lipsiti de libertate, dar nu este legal sa fie tinuti in conditii mizerabile,inumate,primitive.
  De ce pentru unii se creaza conditii satisfacatoare, dar pentru altii nu? Oare nu banul joaca aici rolul? De ce unii condamnati umbla la solduri cu pistoale de rind cu ceilalti detinuti? Care judecator a hotarit la unii sa nu li se dea mancare la timp, sau sa nu aiba unde-si face necesitatile fiziologice?

  Multa intrebari se pot da, un lucru e clar:TOATE acestea se intimpla din motivul, ca detinutii sunt lipsiti de Dreptul de a se exprima liber in fata presei, careia i se interzice transparenta in penitenciar,lipsa controlului din partea celor de sus si indifernta lor de a discuta cu condamnatii, care sunt mai putin periculosi in comparatie cu altii de la libertate, pe care nimeni nu indrazneste sa-i puie la duba, fiindca detin posturi mari si sau facut miliardari, folosindu-se de bunurile statului si votul poporului…
  O CONCLUZIE doar: atita timp cat PRESA INDEPENDENTA o sa fie DISCRIMINATA:n-o sa aiba transparenta la inima fiecarui om,in orice situatie, n-o sa se rezolve nimic, dar o sa fie speculatii, coruptie,violenta,teroare si crime nedescoperite, fiindca presa neprihatizata i-si poate face datoria cinstit, dar nu la comanda!

  Din acest motiv Legea transparentei presei si exprimarii libere a cetateatului nu se respecta, fiinfca ADEVARUL va scoate la iveala MINCIUNA, care e pusa la noi, in Moldova in capul mesei ca sa nu prospere o tara, sa u aiba trai decent un popor, sa aiba ei salarii nemeritate, imperii neinregistrate si cat mai multi condamnati dupa gratii, care stau pe nedreptate…
  De ce la Jurnal TV emisiunea lui O.Brega “INAMICUL PUBLIC” avea loc aproape de miezul noptii si in ultima a fost interzisa, scoasa,deoarece cinovnicii de stat, guvernantii si altii nu doresc sa asculte poporul,parerea lui, ce il doare,nu au interes ce se intimpla in structurile de mai jos a administratiei publice locale,politiei, fiindca adevarul spus de poporul de jos ii turbeaza, le strica cariera si nu vor mai putea umbla la banca cu niere a statului nostru colorat in rosu,verde si albastru sub un tricilor prin singe cistrigat si deasupra coruptiei si mafiei acestui stat ridicat.
  Trebuie sa cerem ca emisiunea “INAMICUL PUBLIC” sa revie, ca MASS-MEDIA sa aiba transparenta oriunde, sa nu fim lipsiti de Dreptul nostru la libera exprimare,transparenta si informare.
  Reesind din astea,Legea conventiei europene contravine ilegalitatilor care se admit in Moldova noastra din partea cinovnicilor, alesilor poporului!

  De ce sa nu cerem Dreptul nostru – garantat de Lege prin Constitutia RM si aprobat de CEDO?

  Si dumnezeu a spus:”Cereti si vi se va da!”, dar noi ce facem:mincam,bem,ne odihnim si asteptam rasaritul soarelui fara a face o schimbare in mentalitetul nostru rusificat, care si limba mamei noastre a strimbat.

  Trebuie sa fim mai OPTIMISTI si CURAJOSI!
  FRICA din noi e rezultatul suferintelor noastre!!
  Credca nu ne vor numi pe toti bolnavi la cap,nemernici sau “cani turbati” dupa cum
  sunt numiti unii patrioti ai acestui stat, carora pentru adevar dosare false li sau aplicat.

 3. Andreas Karapetian

  Уважаемые дамы и господа!
  кто знает уголовное дело Аренда знает, сколько ошибок были сделаны в ходе расследования . Утверждается, потерпевший показал, что он дал г-н Аренд в июне 2000 г. 4000 евро.
  Вопрос как это возможно если такая валюта вступила в силу в Европе только в 2001 г.
  И почему суд отказался делать графологическую экспертизу не объяснив причину отказа. До сих пор никто ни слеедствие ни суд не смогли привести каких либо доказательств вины кроме как фальшивых бумаг и лже-потерпевших. И как быть с тем потерпевшим который признал на суде что заявления он не писал и г-н Аренда не знал и увидел в первые только в суде.

 4. Andreas Karapetian

  13 декабря 2013
  Пресс-релиз
  Дорогие Дамы и Господа,
  Хочу обратиться к вам чтобы разъяснить некоторые факты, которые были неверно изложены в прессе. Меня зовут Томас Аренд, я родился 8 августа 1969 года в Федеративной Республики Германия и являюсь гражданином Федеративной Республики Германия.
  С 21.09.2004 я нахожусь под арестом в Республике Молдова, а 25.03.2005 был осуждён судом сектора Буюкань, г. Кишинёва, на 11 лет и 8 месяцев тюремного заключения за мошенничество в размере 10 400 долларов США.
  По этому поводу я хочу сообщить, что ежё во время судебного процесса в 2005/2006 годах была совершена ошибка, были нарушены права человека в соответствии с Европейской конвенцией по правам человека. Я был несправедливо осуждён и обвинён, что в период с июня 2000 по август 2000 получил наличными сумму в 4400 Евро и 6780 Евро. Ни в июне, ни в июле и ни в августе 2000 года ещё не было Евро. Потом это просто перевели в доллары США. Якобы я поставил свою подпись на каких-то квитанциях, но следственные органы отказались от экспертизы.
  Мой немецкий адвокат, в декабре 2006/2008, предъявил несколько исков в ЕСПЧ, которые будут вскоре расмотрены.
  Текущее обвинение НЦБК, что якобы я дал взятку начальнику тюрьмы №9 Прункул, полковнику Виктору Тону, абсурдно. С 2010 по 2012 год я получил 4 похвалы за хорошее поведение и последнее дисциплинарное взыскание было в 2009 году, с тех пор не было других взысканий.
  В феврале 2012 года, я подал заявление, как и многие другие заключённые, на изменение режима содержания от închis на semiînchis, думаю так называется на румынском, и моё заявление было принято.
  В апреле подал заявку в комиссию тюрьмы №9 Прункул на свободный режим. Комиссия была составлена из приблизительно 12 человек, в том числе прокурор суда сектора Буюканы. Начальник тюрьмы Виктор Тону отсутствовал, но был его заместитель.
  Я не знал что в соответствии с Законом Республики Молдова не имею право работать за пределами тюрьмы. Я не понимаю, почему другие, у кого более длительные сроки заключения, получили разрешения работать за пределами тюрьмы от такой же комиссии в 2009 году. Я лично знаю случай когда один убийца, который получил 20 лет заключения, и сидит вместе со своим братом в тюрьме в Резине, имел право работать за пределами тюрьмы.
  21 мая 2012 года заявление было подписано Департаментом Пенитенциарных Учреждений и с 25 мая 2012 я ежедневно, кроме воскресенья, шёл на работу с 7.00 до 19.00.
  За это время я не нарушал закон, я только работал.
  Всё это шоу было инсценированно одним господином – Альберт Пуй, который тогда работал в тюрьме №13. Я готов рассказать прессе почему Альберт Пуй инсценирует всё это. В период с 2005 по 2010, было очень много нарушений прав человека, которые известны и немецкому посольству. Только после того как господин Вячеслав Чобану стал руководителем Департамента Пенитенциарных Учреждений, начались изменения которые приближаются к европейским стандартам для заключённых. Я готов дать интервью каналу Publika TV, чтобы рассказать об экстренных случаях.
  Я ещё хочу сказать, что уже 9 лет и 3 месяца как я заключён, и за всё это время я не видел свою семью, моего сына. Моя жена умерла в 1999 году, когда моему сыну было всего 4 года. Когда меня арестовали, моему сыну было 8 лет, с тех пор я его не видел. Мои родители умерли. Я прошу Президента Республики Молдова Николая Тимофти о помиловании, чтобы я смог вернуться в Германию, к своему сыну.
  С уважением,
  Томас Аренд

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *