Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Concursul procurorilor compromiși

Concursul procurorilor compromiși

Lista cu numele celor șapte candidați la funcția de procuror general al R. Moldova lasă numeroase semne de întrebare legate de viitorul Procuraturii Generale (PG), dar și al justiției în ansamblu.

După ce s-a tot vorbit și s-a tot insistat ca, în R. Moldova, cel mai sărac, dar și cel mai corupt stat din Europa, să vină un procuror european, bine instruit, cu experiență de desjucare a schemelor de corupție, iată că avem în față o listă a celor care nici măcar nu pun la îndoială faptul că pot fi, că ar trebui să fie, procurori generali. Ei sunt siguri, probabil, că pot face față funcției mai bine decât oricare procuror din afară, angajat eventual să curețe de corupție acest stat.

Cu o singură excepție, toți candidații la fotoliul de procuror general, ani la rând, au fost angajați în structurile Procuraturii. Ar mai fi un detaliu de remarcat: șase dintre cei șapte au depus dosarele în ultima zi de concurs. Firească întrebarea: ce fel de concurs va fi acesta?

Până atunci, e important să cunoaștem dacă cei șapte candidați, șase dintre care sunt angajați în structurile procuraturii, au reușit în cariera lor de procurori să evite tot felul de comenzi politice, dacă au reușit să respingă eventualele tentative de mituire, în favoarea adoptării unor decizii compromise și dacă munca lor de procuror este cea din care și-au zidit palate, și-au cumpărat limuzine scumpe și au călătorit în vacanțe care costă cât un automobil.

De departe, concursul pentru fotoliul eliberat pe 11 iulie de fostul procuror general, Eduard Harunjen, nu poate fi unul adevărat, din momentul în care și-au depus dosarele mai mulți candidați figuranți ai investigațiilor jurnalistice, publicate în ultimii ani.

Câteva date doar. O parte dintre ei, deși aveau case sau locuințe confortabile, și-au cumpărat, la preț redus, beneficiind de subvențiile statului, apartamente într-un imobil destinat anume procurorilor. Le-au cumpărat, după care le-au vândut la prețuri de piață, fără vreo ezitare. Astăzi, în locuințele lor, cumpărate pe cel mult 400 de euro pentru un metru pătrat și vândute la prețuri aproape duble, trăiesc foști migranți, care au muncit zile și nopți, ca să adune un ban pentru o locuință.

Alți reprezentanți ai breslei au intentat dosare penale la comandă sau au instrumentat și trimis în judecată cauze în lipsă de probe. Alți candidați au fost surprinși de presă în investigații ce vizau interceptările telefonice ilegale și scurgerile de informații, făcute ulterior în interesele unor politicieni. Alții au fost chiar suspendați din funcții, pentru că, pe numele lor, erau pornite cauze penale. Alții și-au ascuns proprietățile de milioane, fără a le declara, cum se cuvine în declarațiile de venituri. Sunt și dintre cei care au facilitat evadarea din R. Moldova a unor inculpați cercetați în dosare de pedofilie și trafic de persoane, sub pretextul că „părțile s-au înțeles”.

După cum e breasla, așa sunt și candidații. Pentru noua putere, acest argument ar trebui să valoreze cel mai mult și din acest motiv ar trebui să se insiste și în continuare asupra ideii de a contracta un procuror (chiar mai mulți) din afară. Să vină niște oameni care nu au cumetri sau nași în R. Moldova, care nu au de protejat aici afaceri tenebre, care nu cunosc politicienii de la noi, care nu au întemnițat oameni nevinovați, care nu au vândut probe și argumente din dosare și care nu au pete negre pe propria lor conștiință.