Comuniştii şi gravidele

Am privit cu durere reportajele de la Troiţa Nouă. Pentru copiii din acest sat manifestarea “Adio şcoală” a avut loc în septembrie, în loc de luna mai, manifestare care nu a fost deloc festivă, ci plină de scandal şi de implicare politică. Protestând alături de părinţi pentru menţinerea şcolii, copiii de la Troiţa Nouă au învăţat o lecţie care le-a fost predată ostentativ, în mod repetat, cu titluri puţin diferite, dar foarte asemănătoare: Maia Sandu a închis şcoala, Coaliţia proeuropeană este împotriva copiilor, Comuniştii iubesc copiii.

Altă lecţie, însă, a fost ascunsă bine de copiii de la Troiţa Nouă şi din multe alte sate unde s-au închis şcolile. Această lecţie este despre dragoste, sex şi reproducere. Această lecţie este despre copiii nenăscuţi în anii 2004, 2005, 2006 care, pentru că nu s-au născut, nu au ajuns în clasa întâi în anii 2011, 2012, 2013. Şi cei nenăscuţi în 2007 nu vor ajunge la şcoală în toamnă, la 1 septembrie 2014. La Troiţa Nouă au rămas doar 70 de copii, pentru care nu poate fi întreţinut un mecanism atât de mare, cum este o şcoală adevărată.

Nu vreau să par ipocrită, şi să declar că singurii care ar fi de vină pentru descreşterea dramatică a natalităţii în R. Moldova sunt comuniştii. Natalitatea scade oriunde în lume. Dar cifrele, datele statistice culese şi aprobate în perioada comunistă chiar de liderii comunişti nu ţin comparaţia cu cifrele de natalitate înregistrate în anii 2009-2012. De exemplu, în 2012 în R. Moldova s-au născut 39435 de copii, iar în 2003 – doar 36471, în 2006 – 37587 de copii. În cei 8 ani de guvernare comunistă au rămas nenăscuţi zeci de mii de copii.

De ce într-o ţară anume se nasc mai mulţi sau mai puţini copii în perioade imediate? Sociologii indică la o listă întreagă de factori. The Economist publică anual topul statelor în care este cel mai bine să creşti copii. Desigur că în top se află Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Australia. Desigur că cea mai săracă ţară din Europa nu poate ajunge în top 10. Dar secretul maternităţii fericite nu ţine doar de statele bogate. Căci multe dintre statele arabe sunt bogate, însă indicele fericirii materne e redus.

Potrivit celor 10 indici de bază utilizaţi la nivel internaţional, care măsoară bunăstarea maternă şi decizia cuplurilor de a naşte copii, situaţia materială, securitatea socială sunt în top. Dar o parte dintre indici ţin chiar direct de activitatea guvernamentală de zi cu zi. Familiile decid să nască mai mulţi copii atunci când observă că viaţa comunităţii este activă, că în societate există o atmosferă de calm, stabilitate şi optimism.

Nu zic că ne domină optimismul astăzi, dar ca o exponentă a societăţii moldoveneşti, care a văzut cu ochii proprii mişcarea naţională din 1989, războiul din 1992, protestele stradale din 1995, tortura din 2009, revoluţia de cafenea din 2013, pot să îmi permit să fac comparaţii. În perioada comunistă oamenii erau deprimaţi. Chiar şi cei care aveau un loc de muncă şi spaţiu în casă pentru încă un copil nu decideau să aducă pe lume un copil în plus, nu vedeau în culori bune viitorul imediat. Pentru unii – chiar primul copil a fost amânat, nemaivorbind de al doilea sau al treilea. Cu toate că premierul comunist de atunci, Vasile Tarlev, a încercat să ordone de la tribuna guvernamentală naşterea a 3 copii – unul pentru mama, unul – pentru tata, altul – pentru ţară.

Totuşi, te apucă o tristeţe nemărginită, dacă stai să te gândeşti la miile de familii care ar fi putut să nască cele câteva zeci de mii de copii nenăscuţi în perioada 2001—2008. Ce stări aveau bărbaţii şi femeile în aceste familii? Era frică de copii? Era teamă de viitor? Era embargo la dragoste?

După 2009 numărul de nou-născuţi a crescut. În 2010 s-au născut cu 4000 de copii mai mult decât în 2003. Din 2016, şcolile din Moldova vor primi cu câţiva mii de copii mai mult în clasa I. Şi poate nu se vor mai închide şcoli. Dacă guvernările de azi încolo nu vor induce cetăţenilor starea de autoembargo la dragoste.

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. vlad

  UN REUȘIT ACCENT PUBLICISTIC PUS PE OBRAZUL ACELUI VORBITOR LA ȘEDINȚA PARLAMENTULUI din 17 octombrie curent, căruia,chipurile,” ciobănește ” îi este rușine… RUȘINE SĂ-ȚI FIE,tov.deputat,că suferi de o boală,care se numește diaree verbală !

 2. observator

  Maia Sandu a inchis si unica scoala in limba de stat la Valea Perjei(Taraclia),unica in raza de 60 km si nimeni din deputati n-a venit sa protesteze:nici comunisti,Nici democrati,nici liberali,nici reformatori si nici macar n-a ridicat intrebarea in Parlament.N-au vrut sa observe nici jurnalistii de la Panorama,Publika s.a. care cu atita inversunare apara scolile ruse chiar daca acolo sunt foarte putini elevi.Pacat ca n-ati mentionat si faptul acesta.

 3. Deportatul

  Aşa este, cu adevărat “observator”.
  S-au scris şi articole de către băştinaşi din Valea-Perjei, şi pe forum s-a scris, despre rusificarea vorbitorilor de limba română din s. Valea-Perjei r-l Taraclia (şi nu numai), dar cînd guvernanţilor şi comuniştilor (de fapt ei toţi împreună cu iteresile personale de îmbogăţire şi slugind interesilor Rusiei) le pasă că o parte din teritoriu este ocupat de Rusia, cînd Rusia de fapt e “hozeain” (gospodar) la Comrat, Taraclia, Bălţi; nemaivorbind de Tiraspol pe cine îi mai interesează de o mînă de vorbitori limbii române din s. Valea-Perjei că se rusifică !?
  Acei vorbitori de limba română din s. Valea-Perjei sunt străini la ei acasă, în R.Moldova “independentă”. Acolo nu mai trebuie să fie Armata a Rusiei de ocupaţie cu cazacii ruşi, acolo Guvernul lui Filat şi Leancă (ca şi pe vrem Voronin) rusifică băştinaşii fără Armata Rusiei şi fără cazacii ruşi
  Poate că acei elevi din Valea-Perjei Filat i-a trimite în Elveţia, unde copii lui învaţă; sau Leancă îi va trimite în Londra unde învaţă copilul lui !?
  STRĂINI LA NOI ACASĂ, în R.Moldova “independentă”
  Şi de ce dupa 22 ani de “independenţă” a RM în s. Novo Troeţcoie unde 37% sunt vorbitori de limba română în şcoală se studiază în limba rusă !?
  TRĂDARE! TRĂDARE! TRĂDARE!
  De ce jurnaliştii “independenţi” nu observă trădările timp de peste 20 ani din RM “independentă” !?

 4. Monte Christo.

  Fiecare comunitate-stat isi rezolva problemele demografice in felul sau.Nu exista o receta.Ca demografia depinde de ce guvernare se afla la putere,e o constatare deocheata!Noi in familie am fost sapte! Si nu in plina democratie liberalo-democratica,liberalo-reformatoare,dar in plina dictatura comunisto-stalinista.Rara familie din RSSM,intilneai in anii de dupa razboi,mai putin de trei copiii! Deci,pricina nu e in regimul de guvernare.Cine-ivinovat ca in perioada guvernarii comuniste,2001-2009 noile cupluri nu se prea iubeau(cuplau)? Sa nu fim ridicoli,caci poporul a votat venirea lar la guvernare.Nu au venit streinii si au votat,ci poporul! Dupa zece ani de guvernare agrariana,adica neocomunista,Moldova noastra,Partidul intelectualilor si a taranilor,(ce denumire intraiurea)PFD,ADM,mai pe scurt,cocosi,furnici,rindunici,etc.etc,dupa ce ne-au hranit cu toata fauna,smecerii de democrati au trecut la flora,la trndafiri,garoafe etc.etc.Si in flora si in dauna ne fura ca in codru! Si numai comunistii au ales simbol instrumentele muncii! Acestia cu flora si fauna le-au interzis comunistilor sa mai foloseasca niste simboluri ce indeamna la munca! Dar sa ne intoarcem la graviditate si comunisti! Nu prea am observat din 2009 pina in prezent,mai multe gravide in strada! Eu mam nascut in URSS si stazile orasului Chisinau in plin “zastoi” erau pline de Doamne gravide si cu cita demnitate purtau Doamnele sarcina! Iar acum am impresia ca-i o mare rusine sa porti sarcina si cind in peizajul neocomunist-neoliberal,intilnesc o Doamna insarcinata,ma bucur din inima!Dar sa ma intorc la timpuri-le cind in famiilii nu erau mai putin de trei! Ce era mai usor de trait pe acele timpuri?Nu! in societate nu a fost distrus sentimentul-Viitorului.Ce le-a reusit cu “brio” la neocomunistii lui Snegur-Lucinski-Diacov-Motpan-Urecheanu-Voronin,le reuseste cu “brio” si neoliberalilor-democrati-democrati-liberali-reformatori,trecuti prin diferite scoli comunisto-comsomoliste de alta data.Asa ca stimabila Alina,sa nu incurcam “sula cu prefectura”! din popor cetire.O comunitate umana se dezvolta dupa niste legi,ce homosapiens nu le va destainui niciodata! Ai accentuat ca cel mai bine e sa fii insarcinata in Tarile Scandinave!Dar situatia demografica de acolo nu sa prea schimbat.Statistica o demonstreaza.Indemnul lui Vasilica Tarlevica,ex-premier,nu prea a fost ascultat de popor! Asa ca lasam poporului ce-i a poporului si guvernarilor cei a guvernarilor.Primului sa lupte cu conditii-le ce le creaza guvernarile,iar al doilea sa-l fure!Si credeti-ma,stimata Doamna Alina,ca poporul va rezolva si problema demografica fara indemnul susnumitilor guvernanti.
  Si la final. -Sa nu incurcam sula cu prefectura!-din popor cetire!

 5. Monte Christo.

  Alegem pe cei ce fura si distrug Viitorul.
  7aprilie 2009,a demontrat ca suntem buni de devastat,de dat foc la ceia ce a fost construit in plin “zastoi”! Si cine a venit pe acest val la guvernare? Constructorii? HOTIIIIIII!
  Sa nu speriem ariciul cu curul gol-de la popor cetire.Sa lasati poporul sa-si aleaga guvernantii si sa va mai lasati cu sfaturile.Poporul greseste,poprul si indreapta greselile proprii! Mai bine transmiteti-le guvernantilor neoliberali,neoproeuropeni sa nu ne fure VIITORUL!

 6. Ana Gurdiș

  o mică concluzie mi-am amintit ce a zis o doamnă din plenul parlamentului în perioada sovietică “в советском союзе сэкса нету” de aici și natalitate redusă!