Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Comisarii din trupa de balet

Comisarii din trupa de balet

Curată întâmplare. Dezbaterile publice în jurul crimei de la Orhei, soldată cu un mort, câţiva răniţi şi cu demisia comisarului de poliţie din acest raion, Oleg Cociug, coincid în timp cu prezentarea unui Raport al Curţii de Conturi cu privire la rezultatele auditului regularităţii pe exerciţiul bugetar 2011 la MAI şi în unele instituţii din subordine.

Pe fundalul acestui raport, în care sunt dezvăluite date despre delapidări şi despre tranzacţii dubioase cu implicarea unor funcţionari MAI, declaraţiile ministrului de Interne, Alexei Roibu, despre reformarea spectaculoasă a Internelor şi despre combaterea corupţiei din acest sistem par stropite cu apă de ploaie.

Deci, auditul Curţii de Conturi a constatat că, în 2011, MAI a activat cu un efectiv al cărui stat de personal nu a fost avizat şi înregistrat regulamentar de către Direcţia politici de cadre a Cancelariei de Stat, iar schemele de încadrare ale MAI nu au fost înregistrate la Ministerul Finanţelor. Au fost depăşite limitele de cheltuieli, în sumă de 949 000 lei, fiind admise datorii debitoare de 3,4 mil. lei şi creditoare de 1,0 mil. lei, fapt ce a condiţionat neregularitatea utilizării fondurilor publice.

Totodată, lipsa unei monitorizări şi controlul intern inadecvat asupra formării şi utilizării regulamentare a mijloacelor speciale au condiţionat neîncasarea unor venituri în sumă de 1,8 mil. lei.

În aceeaşi perioadă, au fost dublate veniturile şi cheltuielile executate din bugetul de stat pentru achiziţionarea centralizată de către MAI a echipamentului destinat întreţinerii poliţiei municipale, suma respectivă constituind 3,7 mil. lei. Valoarea de bilanţ a unor bunuri primite cu titlu de ajutor umanitar a fost diminuată cu 13,3 mil. lei.

La balanţa MAI sunt înregistrate construcţii din perioada 2005-2007 cu un grad de finalizare mai mare de 70%, având o valoare de 25,3 mil. lei. Nefinalizarea lor menţine riscul ca unele imobile să se deterioreze.

Din acelaşi raport aflăm că managementul achiziţiilor publice în cadrul MAI şi în instituţiile din subordine este plin de nereguli, care au impact negativ asupra procurării de bunuri în condiţii de economicitate. Bunăoară, unele contracte de achiziţie nu au fost executate în condiţiile stabilite iniţial, fiind semnate acorduri adiţionale de majorare a costului mărfurilor şi lucrărilor în sumă de 1,4 mil. lei. Mai mult, unele achiziţii de lucrări s-au efectuat în lipsa documentaţiei de proiect însoţite de calcule, aprobate şi expertizate conform procedurii legale. Ulterior, nu a fost  asigurată încasarea penalităţilor calculate pentru neexecutarea contractelor în sumă de 90,5 mii lei. În casa aparatului central al MAI sunt păstrate corpuri delicte ridicate în perioada anilor 1992—2007 şi netransmise organelor fiscale, inclusiv valută şi obiecte preţioase.

Din acelaşi raport aflăm că Academia de Poliţie “Ştefan cel Mare” nu a raportat venituri de 723,8 mii lei, a admis cheltuieli de personal cu depăşirea limitelor admise în sumă de 179,7 mii lei, a cheltuit neregulamentar pentru servicii de telefonie mobilă şi transport circa 123,7 mii lei, cireaşa de pe acest chec al neregulilor devenind, fireşte, acel jumătate de milion ars pentru “trupa de balet” a instituţiei.

Incontestabil, oricine, chiar şi în R. Moldova, are dreptul să practice orice fel de dans: balet, clasic, popular, doar că nu pe seama banilor din buget, despre care se spune mereu că sunt puţini, atunci când vine vorba despre sărăcie, sănătate sau educaţie.

Dacă oricum am ajuns la condiţiile în care sunt cheltuiţi banii la principala instituţie de învăţământ a MAI, mi-am amintit de una dintre ultimele declaraţii ale ministrului Roibu, în legătură cu identificarea unei candidaturi pentru funcţia de comisar de Orhei, după demiterea fostului comisar, Oleg Cociug. Deşi încolo a fost delegat colonelul de poliţie Ion Chicu, şeful Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a MAI, ministrul afirmă că “nu a fost numit comisar nou. La Orhei a fost numită o persoană experimentată care va îndeplini funcţiile până va fi numită, prin ordin, o altă persoană”. Ministrul s-a referit la faptul că Chicu nu are relaţii, rude, prieteni la Orhei şi că, graţie acestui fapt, ar putea face ordine în această structură.

Într-un fel, ministrul a recunoscut că, în R. Moldova, comisariatele raionale sunt pline de rude şi prieteni şi că e imposibil să faci ordine în atmosfera specifică de cumetrism. Trimiţându-l pe Chicu la Orhei, pentru un timp, până ar fi identificată o altă persoană pentru această funcţie, ministrul a mai recunoscut că, în prezent, nu există un funcţionar MAI potrivit pentru a conduce acest comisariat. Pur şi simplu, nu există, chiar dacă, la Academie, se studiază, inclusiv, “baletul”. Ar mai fi de înţeles că, până la omorul lui Alexei Veretco, comisarul Cociug era cel mai potrivit funcţionar, chiar dacă presa semnalase în repetate rânduri despre stilul său defectuos de muncă.
În astfel de circumstanţe, mai are rost să-l întrebăm pe ministru despre reforme?

Aneta Grosu, aneta@zdg.md