Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Coaliția e cioburi. Ce urmează?

Coaliția e cioburi. Ce urmează?

Nu e zi să nu urmărim noi fisuri în cadrul coaliției de guvernare. Fie că unii deputați spun în verde-n ochi că sunt incompatibili cu ”binomul”, fie că alții atacă coaliția de pe la spate sau de pe sub masă, fie că o critică pe dinăuntru sau pe dinafară, este evident că tensiuni de diferit voltaj scutură fragilul echilibru de la guvernare, zi de zi. Deocamdată, însă, toate rămân pe loc, inclusiv blocajele.

Totuși, dacă există blocaje, declarații ultimative, fisuri, supărări, rupturi și chiar răfuieli pe ici-colea, de ce nu pică coaliția? Pentru că unele lucruri funcționează. De exemplu, comunicarea externă pare să fie un succes și un bun exemplu pentru comunicarea internă: Guvernul și-a asumat angajamentele de transparență și anti-corupție, iar UE a deblocat finanțarea externă, urmând noi discuții, noi posibilități de finanțare nerambursabilă pentru proiectele desfășurate în Moldova. Cui îi convine această stare de lucruri? Tuturor. Probabil chiar și opoziției, dar mite partenerilor de coaliție. Problemele economice, deficitul bugetar și lipsa de credibilitate erau atât de adânci, încât doar un guvern condus de persoane integre putea să obțină aceste succese. Și doar un asemenea guvern ar putea continua.

Dacă comunitatea internațională a manifestat atâta deschidere, iar banii sunt alocați și cheltuiți transparent în interesul cetățenilor R.Moldova, de ce apar fisuri? Pentru că nu toate componentele coaliției sunt transparente și nu toți pot tolera lipsa de integritate. Și acesta e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla acestei coaliții pestrițe.

Există foarte multe voci care spun că Dodon se folosește de succesele și integritatea Guvernului Sandu pentru a acumula capital politic, câștigând la localele care vin peste 2 săptămâni, dar și la următoarele prezidențiale și parlamentare. Totuși, sunt câteva elemente care nu pot fi ignorate. Ele țin de setea, interesul și susținerea oamenilor față de politicienii integri. E ”o jucărie scumpă”, pe care Dodon nu și-o poate cumpăra, chiar dacă investește în campanii bani mulți și obscuri. Sau tocmai pentru că investește în promovarea sa și a partidului bani obscuri – nu va obține votul celor interesați de integritate. Nici Plahotniuc nu și-a putut procura această ”jucărie” și fără ea – nu a putut guverna prea mult.

Dar câte de important este votul de integritate? Probabil nu este foarte numeros, dar mult mai valoros. Este adevărat, socialiștii au un alegător distinct, care votează coalizat și constant și care nu-l deranjează pe Igor Dodon cu întrebări despre transparență, despre abuzuri financiare, lipsa rapoartelor și ne-răspunsul la întrebările jurnaliștilor de investigație. O altă parte de alegători nu-l votează pe Dodon, dar votează pe alte segmente electorale, motivați de promisiuni de bunăstare imediată. În final, segmentul care votează pentru integritate este nu prea numeros, atunci de ce ar fi cel mai valoros?

La moment, în legislativul din R.Moldova există un grup de tineri parlamentari de care nu a mai avut acest stat: nu doar au studii bune, principii, valori ci sunt integri și (până în acest moment) incoruptibili, ba chiar disperați să fie cât mai transparenți, fac live-uri din legislativ, explicându-le cetățenilor tot ce au pe masă, în birou, în minte și în buzunare. Cine este audiența lor? Votanții lor. Cine sunt ei? Și tineri și vârstnici, și etnici români, și ruși și ucraineni, și bărbați și femei, și localnici și diasporeni. Oameni care s-au săturat de corupție și care sunt gata să mai trăiască niște ani în austeritate dar să se bucure de transparență.

Atunci când coaliția va plesni de tot și se va risipi în cioburi, grupările politice își vor aduna repejor cioburile după chip și asemănare. Cioburile opace – vor merge probabil cu Dodon, căci la moment această formațiune etalează talentul de a nu răspunde la întrebările despre proveniența banilor și bunurilor. Cioburile transparente vor forma un alt vas. De ce credem că partidul integrității, să-i zicem așa, va avea suficienți susținători? Poate pentru alegerile următoare – nu vor fi foarte mulți, dar numărul lor este în creștere. De unde știm asta? Milionul de cetățeni moldoveni plecați prin Europa și SUA n-a câștigat acolo doar bani și nu a trimis acasă doar remitențe. Ei au învățat democrația, drepturile și, odată cu remitențele, au trimis acasă lecții de integritate. Trebuie să mai menționăm că printre tinerii de azi sunt mai mulți adepți ai democrației decât printre tinerii de acum 30 de ani? Oamenii s-au schimbat. De aceea, alegerile cu orez, cartofi, trandafiri și macaroane mai sunt garanția succesului, chiar dacă e un stat sărac, nici măcar nu toți bătrânii săraci votează pentru partidele cu pomeni.
Există o mulțime de vârstnici și tineri care doresc primari, consilieri, parlamentari și președinți integri. Și ei ar putea deveni motorul schimbării, dacă, desigur, tinerii integri din Guvern și Parlament nu vor dezamăgi. Dacă vor dezamăgi, corupându-se, tot e bine: oponenții politici și procuratura cu toată justiția nereformată așteaptă cu frigarea încinsă. Rămânem de gardă.