Ciocoii vechi şi noi

Venit de Bobotează în scuarul Catedralei “Naşterea Domnului” după agheasmă, fostul preşedinte Voronin s-a arătat, ca de obicei, nemulţumit de noua guvernare. Ba chiar, la un anumit moment, observându-i mimica, am avut impresia că, în timp ce răspundea la întrebările jurnaliştilor, avea în faţa sa o gură de canalizare în pană, şi nu câteva microfoane.

Deşi consideră că Legea Supremă nu poate fi modificată după bunul  plac al cuiva, Voronin uită că, anterior, acest lucru l-a făcut chiar el. Or, datorită lui, R. Moldova a devenit primul stat parlamentar din CSI. Tind să cred că, la acea vreme, intenţia a fost una cât se poate de nobilă (în stil feudal), urmărind ca nu cumva să fie instituit un regim prezidenţial care ar fi putut evolua în unul dictatorial. Mai târziu, însă, s-a întâmplat exact invers – deşi trebuia să fie subordonat Legislativului, Voronin şi-a aranjat astfel piesele pe tablă, încât putem spune cu certitudine că, timp de 8 ani, R. Moldova a fost un stat prezidenţial, cu înclinaţii autoritare. Vorba ceea – unde dai şi unde crapă!

Ciocoii vechi şi noi… Ce s-a schimbat pentru muritorii de rând, cu excepţia preţurilor la diverse servicii? Am să mă abţin de la răspuns, dar, parafrazându-l pe Nicolae Filimon, autorul «ciocoilor», denumit şi «Ce naşte din pisică şoareci mănâncă», am să constat că: ce ajunge la putere mai multă putere-şi doreşte.

Nicolae CUŞCHEVICI,
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *