Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ciocoii vechi şi noi

Ciocoii vechi şi noi

Venit de Bobotează în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” după agheasmă, fostul preşedinte Voronin s-a arătat, ca de obicei, nemulţumit de noua guvernare. Ba chiar, la un anumit moment, observându-i mimica, am avut impresia că, în timp ce răspundea la întrebările jurnaliştilor, avea în faţa sa o gură de canalizare în pană, şi nu câteva microfoane.

Deşi consideră că Legea Supremă nu poate fi modificată după bunul  plac al cuiva, Voronin uită că, anterior, acest lucru l-a făcut chiar el. Or, datorită lui, R. Moldova a devenit primul stat parlamentar din CSI. Tind să cred că, la acea vreme, intenţia a fost una cât se poate de nobilă (în stil feudal), urmărind ca nu cumva să fie instituit un regim prezidenţial care ar fi putut evolua în unul dictatorial. Mai târziu, însă, s-a întâmplat exact invers – deşi trebuia să fie subordonat Legislativului, Voronin şi-a aranjat astfel piesele pe tablă, încât putem spune cu certitudine că, timp de 8 ani, R. Moldova a fost un stat prezidenţial, cu înclinaţii autoritare. Vorba ceea – unde dai şi unde crapă!

Ciocoii vechi şi noi… Ce s-a schimbat pentru muritorii de rând, cu excepţia preţurilor la diverse servicii? Am să mă abţin de la răspuns, dar, parafrazându-l pe Nicolae Filimon, autorul «ciocoilor», denumit şi «Ce naşte din pisică şoareci mănâncă», am să constat că: ce ajunge la putere mai multă putere-şi doreşte.

Nicolae CUŞCHEVICI,
n.cuschevici.zdg@gmail.com