Ciocanul şi peştele stricat

Nu este zi să nu primim o scrisoare sau un mesaj de la una din închisorile din R.Moldova. Toate aceste mesaje conţin plângeri ale deţinuţilor cu privire la abuzuri, pe care am vrea să le verificăm, dar nu suntem admişi.

În ultimul an, Departamentul Penitenciare ne-a răspuns negativ la toate solicitările de a efectua o vizită la vreo închisoare. De aceea, publicăm ca pe un adevăr confirmat, câteva pasaje din declaraţiile deţinuţilor pentru Raportorului Special pentru tortură şi alte forme crude, inumane sau degradante de tratament sau pedeapsă al ONU, Manfred Nowak. Raportul său a fost făcut public ieri. Aceste fragmente vizează doar deţinuţii de la penitenciarul №17 din Rezina, vizitată la 8 iulie 2008.

Deţinuţii din secţia de tuberculoză. Cu câteva zile înainte li s-a dat să mănance peşte stricat. Cand au întrebat de ce hrana e stricată, au fost bătuţi de gardieni, la 4 iulie 2008. Ofiţerul responsabil bătea deţinuţii cu un ciocan. După aceasta, în camere a intrat o echipă cu bastoane şi beţe pentru a efectua o percheziţie. Deţinuţii au fost aruncaţi din paturi şi bătuţi. Gardienii purtau măşti ca să nu fie recunoscuţi. Deţinuţii au informat, de asemenea, Raportorul Special că în martie un bărbat a murit de tuberculoză şi diabet pentru că nu i se dădeau suficiente medicamente.

Vosile Costiuc, 30 ani, a spus că în dimineaţa zilei de 4 iulie 2008, dormea, când 15-20 gardieni au dat busna în camera sa cu bastoane şi ciocane de lemn. I-au smuls cearşaful şi l-au impins în coridor unde l-au lovit cu picioarele şi l-au bătut. A fost bătut cu un baston din cauciuc şi a văzut un gardian cu un ciocan de lemn. După incident a chemat medicul inchisorii, care l-a examinat şi a înregistrat vătămările. Totuşi, medicul a refuzat să semneze documentul când a fost rugat. Costiuc crede că motivul pentru bătăi a fost faptul că deţinuţii s-au plans de peştele stricat.

Vitalii Paşcov, 36 ani, a raportat că a fost printre primii care au fost bătuţi la 4 iulie 2008. Era în afara camerei când gardienii l-au lovit cu un ciocan de lemn la picioare, în partea din spate a genunchilor încât a căzut jos. Doi gardieni îl ţineau de umeri, în timp ce al treilea îl lovea cu ciocanul. A fost, de asemenea, bătut de trei sau patru ori cu un baston pe tot corpul.

Stepan Firnachi dormea în camera sa de la etajul doi la 4 iulie 2008, când a fost scos din pat şi împins în coridor. Gardienii strigau la el să se trezească pentru că efectuau o percheziţie. A fost bătut cu un baston şi un ciocan de lemn pe picioare, pe braţe şi pe spate. Erau mulţi gardieni. A văzut patru gardieni cu ciocane de lemn; ceilalţi foloseau doar bastoane din cauciuc. Nu ştia de ce erau bătuţi deţinuţii. Directorul adjunct al inchisorii era implicat în bătăi şi directorul a văzut bine ce se întâmplă. După incident, avocatul parlamentar a venit şi a vorbit cu unii dintre deţinuţi. A făcut fotografii ale peştelui stricat. Doar medicul închisorii a examinat deţinuţii şi a făcut fotografii ale semnelor bătăilor. I s-a administrat analgină şi dimedrol.

Plangerile de mai sus au fost parţial confirmate de expertul medico-legal din echipa Raportorului Special. Directorul nu şi-a putut aminti nicio plângere în legătură cu mâncarea stricată, despre care au declarat deţinuţii.

ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *