“Cineva, în locul nostru, decide când să trăim şi când să murim”

Zamira are patru copii, un soţ blând şi se consideră o femeie împlinită. Ea este convinsă că soţul său este cel care, în orice clipă, îi asigură fericirea, şi asta pentru că, la fel ca orice musulman adevărat, zilnic, de cinci ori, aşa cum spune Coranul, se roagă la Allah pentru pace, pentru linişte, pentru iertarea păcatelor şi pentru binele familiei sale. “Am grijă să se odihnească, să fie liniştit, pentru că, în fiecare dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, Ahmed se gândeşte la noi, atunci când înalţă rugăciuni la Allah. El are grijă să ne fie sănătoşi copilaşii, noi să trăim în pace, să ni se ierte păcatele pe care le facem cu sau fără voie… Stiaţi că, dacă te rogi pentru iertarea păcatelor, acestea îţi sunt iertate?”, povesteşte întrebător Zamira.

Împreună cu familia sa, Zamira locuieşte în Turcia. Ea este convinsă că rugăciunile tuturor musulmanilor, rostite simultan, de cinci ori pe zi, ajung la Allah mult mai uşor decât orice gând rostit în taină. “Despre asta mi-au vorbit întotdeauna părinţii, asta le spun şi eu copiilor mei”, povesteşte Zamira.

Din vorbă în vorbă, constatăm că timpul trece foarte repede şi, în câteva clipe, în toate moscheile din Turcia, dar şi din întreaga lume, unde locuiesc 1, 5 miliarde de musulmani, începe rugăciunea de după amiază, numită ASR. Vocile imamilor (preot musulman), încărcate de rugă, tristeţe, nelinişte, se revarsă în toată zona. Parcă-i un cor bine organizat. Toată lumea musulmană pare cuprinsă de freamătul acestei voci rugătoare…

Îmi amintesc, în timpul protestelor organizate de “Sfânta Matroana”, în faţa Parlamentului de la Chişinău, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, se auzeau clopote, se auzea toaca, bătând ritmic şi sacadat, dar şi rugăciunile colective ale protestatarilor. Făcând abstracţie de sensurile politice ale acelei acţiuni, mă gândeam atunci că, pe fundalul acelor rugăciuni, făcute în aer liber, amplificate şi de numărul mare al participanţilor la slujbele divine, nimeni nu ar putea purta vreun gând rău, răzbunător… Nimeni nu ar gândi la omoruri, la violuri, incest, la furturi sau la alte crime, atâta timp cât aude rugaciuni divine şi clopote bisericeţti, bătând rugător la Ceruri.

O întreb pe Zamira despre femeile sinucigaşe, despre teroriştii care îşi riscă vieţile, pentru a omorî. Ea spune că aceştia nu au nimic în comun cu Allah, cu religia musulmană. “Nu ar trebui să vorbesc, dar ştiu că Allah nu învaţă pe nimeni cum să fie terorist, cum să organizeze atacuri teroriste în zone turistice, cum să omoare oameni paşnici. Allah e pacea, El nu ştie cum pot fi comise astfel de crime”, spune femeia, vorbind în şoaptă, de frică să nu fie auzită. Ea povesteşte că, chiar în aceste zile, au fost reţinute două persoane, despre care se spune că ar fi terorişti. Unul, dintr-o grupare de trei persoane, mai e la libertate, iar poliţia îl caută peste tot, în special în autocarele cu turişti. “Credeţi că aceste lucruri nu sunt organizate de cei care îi vor rău Turciei? De cei care vor să nu mai vină turişti în ţara noastră? Ei nu înţeleg că Marea Mediterană nu ne-o poate fura nimeni, iar turiştii vin încoace pentru că avem această mare”, explică Zamira aşa cum înţelege ea lucrurile. Femeia spune că maică-să, o femeie în vârstă dintr-un aul îndepărtat, are argumentele sale, legate de cei care vor să facă rău Turciei. “Mama mea întotdeauna îmi spune că femeile sinucigaşe, aşa cum le spuneţi dvs., nu sunt femei turce… Pur şi simplu, poartă văluri musulmane, iar atunci când pier, în urma exploziilor sinucigaşe, nimeni nu mai poate afla cu siguranţă cine sunt şi de unde s-au luat la locul exploziei”, povesteşte Zamira.

“Eu nu ştiu să comentez, dar ştiu că tot răul ce se întâmplă în viaţa noastră nu e de la Allah, ci de la politică… şi scandalul cu acest film în care e compromis Allah… Cine a avut nevoie de el acum? Eu cred că cineva, în locul nostru, al fiilor lui Allah, încearcă să decidă când să trăim şi când să murim”, încheie Zamira gândurile sale despre ce se întâmplă azi în lumea musulmană.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vlad

  Nici in partile noastre nu prea simt alta randuiala : UNII decid cand sa murim ,ALTII nu ne pot lumina cum sa traim…

 2. vera

  RAUL si BINELE

  Rau-i aruncat pe Tera,
  Binele vine de sus,
  Caruia lumea-i se-nchina
  Si-l ignora nesupus.

  Nimeni nu-i perfect in lume,
  Doar un singur dumnezeu,
  Care a facut minune:
  Pamantul si graiul meu.

  Daca am avea puterea,
  Sa distrugem jugul rau,
  Nici politica-minciuna
  Nu ne-ar osindi mereu,

  Dar asa;gemem intruna,
  Fiindca raul s-a’nmultit
  Si are o sora buna:
  Minciuna – cu chip cioplit!

  Ce sa mai vorbim de crime,
  De teroristii mascati,
  Daca draci,in haine sfinte,
  Sexul practica ca frati?

  Ce fel de dumnezeu mai au,
  Chiar si pochii, guvernantii,
  Care dau omul la dracu,
  Numai sa nu scada sacii,

  Lasindu-l la o rascruce,
  Singur ca sa se descurce,
  Cu gindul la dumnezeu,
  Facind, din lacrimi, pirau!

  Depindem de-asei bogati,
  De lege – mult departati,
  Fiindca politica e falsa,
  Nu are soveste, doar fata,

  Tot prosteste lumea toata,
  Ademenind-o, cu schimbari,
  Dar nu vedem decat o goapa,
  Pe margini- fara luminari,

  Unde, nici bocetul, valoare,
  Nu are ca si pe pamint,-
  Un bot de lut suntem sub soare,
  Ce se transforma…in pamaint

  Si-atit!!!

 3. vera

  Corectare: Rindul 2 de jos,cuv.”pamaint”, de citit corect:”pamint”. Cer scuze!!

 4. Elena

  “Metodele prin care Alianţa pentru Integrare Europeană încerca să aleagă preşedintele Republcii Moldova reprezintă o abordare uşuratică şi nu tocmai deşteaptă. Declaraţia aparţine fostului reprezentant special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru adevarul.md. Oficialul spune că principalele lacune din societate sunt rezultatul greşelilor guvernanţilor.

  “Chiar dacă Republica Moldova pare cea mai democratică ţară din spaţiul CSI, democraţia este fragilă. Faptul că a fost ales un preşedinte pare a fi un pas înainte. Totuşi, coaliţia de guvernare a ajuns la această decizie printr-o abordare uşuratică şi nu tocmai în cel mai deştept mod. Modul în care guvernanţii şi-au dorit să schimbe Constituţia a fost, de fapt, neconstituţional şi deloc benefic pentru aceştia”, a declarat Kalman Mizsei.

  Fostul reprezentant special al UE în Moldova mai spune că moldovenii ar trebui să răspundă cu un “Nu” conștient și ferm la tentativele guvernanților de a schimba Constituția în direcția respectivă.

  Totodată, oficialul european a menţionat şi despre cauza neajunsurilor şi problemelor existente în Republica Moldova.

  “Ei bine, multe dintre aceste deficiențe reprezintă greșeli ale guvernanţilor sau rezultate ale manevrelor politice din AIE. Administrația statului ar trebui să fie mai profesionistă, lucru crucial. I-ar trebui mai multă instruire, de calitate. De asemenea, cred că elitele intelectuale ar trebui să insiste mai mult ca politicienii să facă ceea ce trebuie”, a spus Kalman Mizsei.

  Publika.md aminteşte că, în luna octombrie 2011, premierul Vlad Filat susţinea că există două soluţii pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova şi alegerea şefului statului. Prima soluţie este găsirea unui compromis în Parlament, iar cea de-a doua este modificarea Constituţiei prin intermediul unui referendum.

  După doi ani şi jumătate de criză continuă şi opt încercări eşuate de a alege şeful statului, pe data de 16 martie 2012, Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cu votul a 62 de deputaţi.”,preluat de la “publica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *