Cine vrea să fure bradul?

Peste cel puţin o săptămână, în anii 2007 şi 2008, ziarele şi agenţiile de ştiri urmau să titreze – “Bradul de Crăciun generează conflict politic la Chişinău”, “Pomul Primăriei versus Bradul ţării”, “Bradul Primăriei Chişinău a fost arestat”, “Bradul Guvernului inaugurat, bradul Primăriei tot în arest”, “Bradul Primăriei a fost furat” etc.

Cred că fiecare îşi aduce aminte cum, în decembrie 2007, Dorin Chirtoacă, primarul de Chişinău, a dispus instalarea bradului în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) cu câteva săptămâni înaintea Crăciunului pe stil nou şi care, peste noapte, a fost mutat în scuarul Catedralei “Acoperământul Maicii Domnului”.

În 2007 a fost premiera “Brad”-ului. Chirtoacă se contra cu Gumeniţă, jurnaliştii aveau subiecte mai pipărate, iar cetăţenii se amuzau de faptul că un pom de Crăciun poate genera un asemenea conflict.

A venit apoi decembrie 2008 şi mulţi deja aşteptau peripeţiile noului brad. Acestea nu au întârziat să apară – fiind în drum spre Chişinău, maşina care transporta pomul de Crăciun a fost oprită de poliţie şi direcţionată la ocolul silvic Străşeni. În cele din urmă bradul a fost instalat pe teritoriul Gimnaziului-internat din or. Străşeni. Iarăşi subiecte pentru presă, chicoteală printre cetăţeni, idei pentru flash-moburi şi pentru caricaturi.

Acum suntem deja în decembrie 2009. Vechile aşteptări revin la viaţă, chiar dacă situaţia s-a schimbat radical. Marţi-dimineaţă bradul primăriei se înălţa în PMAN, sprijinit de 4 macarale. Spre seară, acesta deja lumina ca năpădit de licurici enormi, multicolori. Miercuri-dimineaţă acesta era tot în PMAN şi, din câte se pare, acolo şi va fi până după Anul Nou. Odată cu schimbarea puterilor centrale intrăm şi în rutina sărbătorilor de iarnă. Câteva ştiri succinte prin mass-media despre instalarea şi inaugurarea bradului şi, cam aici ne oprim. Epopeea brazilor se pare că a luat sfârşit. Doar foştii brazi, datorită comuniştilor, au intrat în istorie.

Oare în acest an nu vrea nimeni să fure bradul, aşa, ca să mai dezmorţească un pic atmosfera de tensiune politică şi criză economică? Sau măcar primăria să organizeze un concurs la această temă în amintirea timpurilor “(ne)bune”?

Nicolae CUŞCHEVICI 
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *